Επιστροφή από τα νησιά – κορονοϊός: Φόβοι για μεταφορά των μολύνσεων

Ανησυχία εν όψει της επιστροφής των αδειούχων για αυξημένη διάδοση του κορωνοϊού στην ηπειρωτική Ελλάδα εξέφρασαν η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης Τις παρατηρήσεις αυτές διατύπωσαν οι ειδικοί κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας στο οποίο συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο

σύστημα Υγείας.

Το ποσοστό θετικότητας στη χώρα ανέρχεται σε 3,5% αλλά παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένος σε πολλά νησιά. Η κα. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για ενδείξεις μεταφοράς των κρουσμάτων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και ταυτόχρονη μετάδοση του ιού σε μεγαλύτερες ηλικίες με αύξηση νοσηλειών και διασωληνωμένων. Η επιτροπή ειδικών απευθύνει έτσι έκκληση σε όλους όσοι επιστρέφουν να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο πριν την επιστροφή τους και να περιορίσουν τις επαφές τουλάχιστον για επτά ημέρες, ειδικά αν είναι συναντήσουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Αυξάνεται η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων

Η διάμεση ηλικία κρουσμάτων έχει αυξηθεί κατά πέντε έτη τις τελευταίες εβδομάδες και υπολογίζεται στα 30 έτη σήμερα. Ενώ το μήνα Ιούλιο οι υπερήλικες αποτελούσαν μόλις το 3,9% των νέων κρουσμάτων, τον Αύγουστο είχαμε πάνω από 6.000 νέα κρούσματα στους πολίτες άνω των 60 ετών, με ποσοστό 8,3% των νέων κρουσμάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως είναι σημαντικό να μειώσουμε ακόμη και σήμερα την περαιτέρω διασπορά της λοίμωξης στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Όπως είπε άλλωστε, οι υπερήλικες αφορούσαν σε λιγότερο από 1/3 των νοσηλευόμενων μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ωστόσο πλέον ο αριθμός της ηλικιακής ομάδας που νοσηλεύονται αυξάνονται.

Αναμένεται αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων

Παράλληλα, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος θανάτων έχει αυξηθεί στους 31 κατά μέσο όρο την ημέρα. Με βάση την σημερινή εικόνα, οι ειδικοί σημειώνουν πως θα παρατηρηθεί αύξηση νοσηλειών εντός των επόμενων εβδομάδων και ως εκ τούτου και των διασωληνωμένων και των θανάτων. «Στοχεύουμε να επιστρέψουμε στις συνήθειές μας να στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο και να μπορούμε να φροντίζουμε τους ασθενείς με χρόνια ή άλλα νοσήματα εκτός Covid» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως από την 1η Ιανουρίου, μόλις 5,2% των κρουσμάτων και 3,4% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους λόγο κορωνοϊού ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Σήμερα, με 63% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας μας να έχει εμβολιαστεί, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι βρισκόμαστε σε πειραματικό επίπεδο εμβολιασμού, συνέχισε. Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως έχει παρατηρηθεί πλατό στον εμβολιασμό ατόμων μεγαλύτερων ηλικιών. «Δεν μπορούν οι ανεμβολίαστοι να βασίζονται στην προστασία που τους παρέχουν οι εμβολιασμένοι του περιβάλλοντός τους» συνέχισε και τόνισε πως ο εμβολιασμός δεν προσφέρει πλήρη ανοσία σε περιβάλλοντα της μετάλλαξης Δέλτα και όσο περνά ο καιρός μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού κάποιοι εμβολιασμένοι ενδέχεται να κολλήσουν. Ωστόσο, είναι δεδομένο, πως το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσο και τον θάνατο.

Κύριος στόχος η αύξηση εμβολιαστικής κάλυψης στον γενικό πληθυσμό

«Κύριος στόχος παραμένει η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Η επαναληπτική δόση δεν θα λύσει το πρόβλημα της πανδημίας. Μόνο έτσι θα πετύχουμε μια αποτελεσματική μείωση της διασποράς» είπε επίσης η Βάνα Παπαευαγγέλου που κάλεσε και πάλι τους ανεμβολίαστους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Κλείνοντας και με τη σκέψη στα σχολεία που θα ανοίξουν, ως παιδίατρος και γονέας θα ήθελα να καλέσω τους γονείς των εφήβων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους» είπε και τόνισε πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν συστήσει τον εμβολιασμό των εφήβων και έχουν ήδη πετύχει σημαντικά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.

Μαγιορκίνης: Οι νέοι, χωρίς να το θέλουν, αποτελούν το επίκεντρο μετάδοσης της επιδημίας

«Καθώς η θερμοκρασία θα μειώνεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου και προς τα μέσα Οκτωβρίου, θα περνάμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους και αναμένεται πως η μετάδοση του ιού εκείνη την περίοδο θα αυξηθεί σημαντικά. Έχουμε ένα με ενάμισι μήνα για να ενισχύσουμε το τείχος ανοσίας, ώστε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά την αναμενόμενη αύξηση της μεταδοτικότητας ενόψει του χειμώνα», είπε από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής και εκπρόσωπος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, συμπλήρωσε: «Θα κάνω έκκληση για ακόμη μια φορά στους νέους: να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό σήμερα. Οι νέοι είναι φυσιολογικό να έχουν πολλές επαφές, να είναι δραστήριο, και έτσι, χωρίς να το θέλουν, αποτελούν το επίκεντρο μετάδοσης της επιδημίας. Και το τονίζω: χωρίς να το θέλουν. Κάθε νέος ηλικίας 18-40 ετών μεταδίδει τη νόσο σε δύο με τρεις φορές περισσότερα άτομα σε σχέση με τις άλλες ηλικίες. Δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος της μετάδοσης, χωρίς τον εμβολιασμό των νέων και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό».

Keywords
Τυχαία Θέματα