Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας – παρακολουθήσεις: Τι δήλωσαν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ

Στη διαβεβαίωση πως ουδέποτε ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν για τις αποφάσεις των παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες ο τέως διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων. Παράλληλα, η εισαγγελέας Εφετών και υπεύθυνη για την ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, διαβεβαίωσε πως το αίτημα για την επισύνδεση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη έφερε τις υπογραφές έξι υπηρεσιακών στελεχών της Υπηρεσίας.

Κατά τη μαραθώνια

συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία κλήθηκαν προς ακρόαση 9 συνολικά πρόσωπα, τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η διαδικασία χωρίστηκε σε δύο σκέλη, είχε τον χαρακτήρα του απορρήτου και διήρκησε συνολικά σχεδόν 11 ώρες. Σε πρώτη φάση κατέθεσαν, οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ, κ.κ. Δραβίλλας (2012-2015), Ρουμπτάτης (2015-2019), Κοντελέων αλλά και ο τέως ΓΓ του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Τι είπαν Κοντολέων και Ρουμπάτης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την επιτροπή, ο κ. Κοντολέων, διαβεβαίωσε πως ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το γραφείο του, ενημερώνονταν για τις αποφάσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, σημειώνοντας πως ενημερώσεις γίνονταν με υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα ερευνών μόνο αν αυτό κρινόταν απαραίτητο. Πάντως, ο τέως διοικητής φέρεται ότι αρνήθηκε να αναφερθεί στην υπόθεση Ανδρουλάκη, ακόμα και για το αν έχει καταστραφεί ο φάκελος, επικαλούμενος την ρήτρα απορρήτου. Οι πληροφορίες λένε επίσης πως και ο κ. Δημητριάδης, επικαλέστηκε το απόρρητο απαντώντας σε ερωτήσεις που άπτονται ζητημάτων εθνικής ασφάλειας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να παραδέχθηκε πως όντως η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, άκουσε τον Στέργιο Πιτσιόρλα ( τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ) και τον κ. Σπύρο Σαγιά (πρώην γγ της κυβέρνησης ), όχι μέσω επισύνδεσης που έγινε στα τηλέφωνά τους αλλά εμμέσως, μέσω παρακολούθησης της ΕΥΠ σε πρόσωπα που ελέγχονταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Ωστόσο, φέρεται να υπέπεσε σε αντιφάσεις αναφορικά με το αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε απευθείας τα τηλέφωνα των δύο πολιτικών ή όχι. Και αυτό γιατί φέρεται να επικαλέστηκε διάλογο των Πιτσιόρλα – Σαγιά που είχε στην διάθεσή της η ΕΥΠ με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση από βουλευτή που αναρωτήθηκε πως είχε διάλογο μεταξύ των δύο η υπηρεσία, αν δεν τους παρακολουθούσε. Ο κ. Ρουμπάτης φέρεται πάντως να είπε ότι επί δικής του θητείας ουδέποτε έγινε παρακολούθηση πολιτικών προσώπων πολύ περισσότερου του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ή μελών της οικογένειάς του.

Παράλληλα, φέρεται να σημείωσε ότι επισύνδεση που γίνεται μετά από εισήγηση της ΕΥΠ δεν μπορεί να είναι παράνομη καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό τον διάδοχό του Παναγιώτη Κοντολέοντα. Επ’ αυτού πάντως διαρροές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρουν πως είπε ότι η παρακολούθηση εκλεγμένων βουλευτών και ευρωβουλευτών συνιστά απόλυτη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων.

Έξι υπογραφές και ουσιαστικός έλεγχος

Στο δεύτερο γκρουπ της ακρόασης στην Θεσμών, τοποθετήθηκαν, οι δικαστικοί, Βασιλική Βασιλική Βλάχου, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμος, ενώ παρίστατο και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Η κ. Βλάχου η οποία είναι η δικαστικός που έδωσε το πράσινο φως στην επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, φέρεται να τόνισε στην επιτροπή πως το αίτημα για την επίμαχη παρακολούθηση έφερε τις υπογραφές 6 υπηρεσιακών στελεχών της Υπηρεσίας. Η κυρία Βλάχου είπε ακόμα ο έλεγχος πριν από κάθε παρακολούθηση είναι ουσιαστικός – καθώς και ότι έχει ζητήσει να προσκομίζονται όλα τα στοιχεία που επιβάλλουν μία επισύνδεση. Σημείωσε δε πως αν αυτά δεν είναι αρκετά, τότε το αίτημα της ΕΥΠ απορρίπτεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, η κυρία Βλάχου φέρεται να είπε στην επιτροπή ότι το τελευταίο διάστημα είχε απορρίψει πάνω από 140 σχετικά αιτήματα για παρακολουθήσεις και υπογράμμισε πως για να προχωρήσει ένα τέτοιο αίτημα χρειάζεται πέντε υπογραφές.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, κλήθηκε να απαντήσει στην επιτροπή αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται πως η ΕΥΠ καταστρέφει έντυπο και ψηφιακό υλικό παρακολουθήσεων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο έμπειρος πρέσβης χαρακτήρισε τα σχετικά δημοσιεύματα ψευδέστατα.

«Κατέρρευσε η προσπάθεια εργαλειοποίησης»

Μετά το τέλος πάντως της συνεδρίασης, τα κόμματα προχώρησαν σε δηλώσεις με τον Κώστα Καραγκούνη της ΝΔ, να δηλώνει πως κατέρρευσε η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εργαλειοποιήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη. «Αποσαφηνίστηκε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώθηκε ή ενημερώθηκαν για καμιά απολύτως άρση και κυρίως επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα επισυνδέσεων αφού τηρήθηκε απαρέγκλιτα ο νόμος και όλες οι προβλέψεις του. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε ειδικότερα και διεξοδικά στην εξεταστική επιτροπή», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Γ. Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, στηλίτευσε την επίκληση του απορρήτου στην επιτροπή, κάνοντας λόγο για προσπάθεια ακύρωσης και υπονόμευσης της διαδικασίας.

«Πώς μπορεί να ριχθεί άπλετο φως, όταν ενοποιημένος σε μια γραμμή έρχονται όλοι και πίσω από το απόρρητο που δεν ισχύει επαναλαμβάνω έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αρνούνται την παροχή της οποιασδήποτε πληροφορίας; Πρόκειται για επιχείρηση συγκάλυψης τεράστιων ευθυνών», είπε ο Χάρης Καστανίδης του ΠΑΣΟΚ, με τον Μανώλη Συντυχάκη του ΚΚΕ να σημειώνει: «ν’ αποκαλυφθεί όλο το σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο για το οποίο την ευθύνη την έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ψήφισαν τα νομοθετήματα και το θεσμικό πλαίσιο. Για τις συνακροάσεις του ΚΚΕ ουδεμία θέση πήρε ούτε η πρώην ούτε η νυν. Αντιθέτως υποτιμούν και απαξιώνουν το ζήτημα των συνακροάσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα