Εποχική γρίπη εμβόλιο: Οι ομάδες πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα

Μήνυμα για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων σχετικά με την εποχική γρίπη έστειλε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Το εμβόλιο της γρίπης ήδη οι ομάδες υψηλού κινδύνου να ξεκινήσουν να το κάνουν γιατί θέλει και 15 ημέρες για αντισώματα και από εκεί και πέρα όλοι οι υπόλοιποι. Η γρίπη θα εμφανιστεί τέλος Νοέμβρη, αρχές Δεκέμβρη και θα πάει μέχρι τέλος Φλεβάρη», είπε αρχικά η κ. Παγώνη και συνέχισε: «Πρέπει να το κάνουμε, ειδικά οι άνθρωποι που έχουν υποκείμενα νοσήματα είναι αυτοί που κάνουν τις επιπλοκές. Αυτοί

πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα». Η γρίπη είναι μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού που οφείλεται στους ιούς της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή και, σπανιότερα, θανατηφόρο νόσο. Η πλειονότητα των ατόμων που θα μολυνθεί συνήθως αναρρώνει πλήρως. Οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές είναι οι ηλικιωμένοι, τα πολύ μικρά παιδιά, οι έγκυοι, καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια νοσήματα.

Στη χώρα μας θα κυκλοφορήσουν και φέτος τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD (εμβόλιο υψηλής δόσης) και aQIV (εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό), τα οποία έχουν υψηλή ανοσογονικότητα και συστήνονται για την πρόληψη της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και των νοσηλειών, σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Οι ομάδες πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα

-Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

-Βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 5 ετών.

-Παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα.

-Έγκυοι ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.

-Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος > 40 Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ > 95ηΕΘ.

-Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

-Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

-Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κ.λπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, Καταστήματα Κράτησης.

-Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

-Άστεγοι.

-Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς [συμπεριλαμβανομένων εκτροφέων μινκ (γουνοφόρα θηλαστικά)], σφαγείς και, γενικά, άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Οδηγίες για τη χορήγηση του εμβολίου

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Όπως αναφέρθηκε, κατά προτίμηση ο εμβολιασμός του πληθυσμού συνιστάται να διενεργείται στο διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με βάση τη συνήθη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας. Επιπρόσθετα, εφόσον ο εμβολιασμός δεν έγινε τη συνιστώμενη περίοδο, μπορεί να διενεργηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια κυκλοφορίας της εποχικής γρίπης. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός, γενικά, περιλαμβάνει μόνο μία δόση του εμβολίου ετησίως. Σε βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων (EMA. FDA, κ.ά.).

Αντιγριπικός εμβολιασμός και λοίμωξη COVID-19

Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 ή άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εποχική,epochiki