Έρχεται «κούρεμα» στις 100 δόσεις για όσους είναι στη ρύθμιση

Σε νέα… περιπέτεια θα μπουν όσοι έχουν υπαχθεί στην ρύθμιση των 100 δόσεων για να αποπληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, αφού έρχονται άρδην αλλαγές από την 1η Νοεμβρίου, με αυξήσεις επιτοκίων και μείωση δόσεων, με δεδομένο ότι τα κριτήρια, που θα τεθούν για να έχει κάποιος «ατόφιες» τις 100 δόσεις θα είναι πολύ αυστηρά και ουσιαστικά για να κρατήσει τις 100 δόσεις θα πρέπει να είναι στα όρια της ανέχειας.

Ήδη το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) με εγκύκλιο, που εξέδωσε για τους πελάτες του, τονίζει ότι από την 1η Νοεμβρίου

θα εφαρμοστεί η μνημονιακή δέσμευση που προβλέπει:

– Αύξηση του ετήσιου επιτοκίου στο 5,05% (δηλαδή μηνιαίως 0,421%) από 3% που είναι σήμερα

– Μείωση του αριθμού των δόσεων ανάλογα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.

Αλλαγές και στις παλιές ρυθμίσεις του 2013 και 2014

Σύμφωνα με το Μνημόνιο αλλαγές θα γίνουν και στις παλιές ρυθμίσεις, που είχαν κάνει οι οφειλέτες κατά τα έτη 2013 και 2014.

– Σε ό, τι αφορά στις ρυθμίσεις του 2013 με τον Νόμο 4152, εδώ υποχωρεί το επιτόκιο από το 8%, στο 5%.

– Ενώ για το 2014 η ρύθμιση του Νόμου 4305 αναπροσαρμόζεται, και το επιτόκιο πηγαίνει από το 4,56%, στο 5,05% καθ΄ έτος.

Αξίζει αν σημειωθεί, ότι όλες οι αναπροσαρμογές θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου και μετά, στις περιπτώσεις που:

– Η ρύθμιση είναι ακόμη ενεργή και

– Το αρχικά υπολογισμένο επιτόκιο και οι υπόλοιπες ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως του υπολοίπου, που προκύπτει μετά την εφαρμογή του νέου επιτοκίου.

Οι εξαιρέσεις από τις νέες αλλαγές

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, που τίθεται σε εφαρμογή σε λιγότερο από ένα μήνα, από τις αυξήσεις επιτοκίων εξαιρούνται όσοι έχουν κύριες οφειλές έως 5.000 ευρώ. Και αυτό γιατί δεν επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση στη ρυθμισμένη οφειλή, εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και προσκομίσει στοιχεία μέχρι 14 Οκτωβρίου, που να τεκμηριώνουν ότι:

– Η ακίνητη περιουσία του, όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9, δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

– Το ποσό κύριας οφειλής υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.

Παράλληλα, αναστέλλεται για 2 χρόνια η προσκόμιση από τον οφειλέτη βεβαίωσης από ανεξάρτητο φορέα, η προσκόμιση δικαιολογητικών που να αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης, καθώς και η πιστοποίηση από ανεξάρτητο εκτιμητή και η παροχή εγγύησης ή εμπράγματων εξασφαλίσεων βιωσιμότητας του διακανονισμού, για την υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης.

Χωρίς προειδοποίηση η μείωση των δόσεων

Οι ελεγκτές του ΙΚΑ ή των εφοριών -γιατί αυτό θα ισχύσει και για τις οφειλές στις εφορίες- μπορούν χωρίς καμία προειδοποίηση στον οφειλέτη σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να προβαίνουν σε μείωση του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης. Αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο εάν από έναν επισταμένο έλεγχο αποδεικνύουν την δυνατότητα εξόφλησης της οφειλής σε λιγότερες δόσεις από όσες αρχικά είχαν δοθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα