Εργασιακά : Κατώτατος μισθός και ομαδικές απολύσεις στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Οι διαπραγματεύσεις του κυβερνητικού επιτελείου με τα κλιμάκια των δανειστών για τα εργασιακά που αφορά σε σειρά ζητημάτων, προς ώρας βρίσκονται σε «νεκρό σημείο» με την έννοια ότι η κυβέρνηση αναμένει το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στο πεδίο της εργασίας, ενώ οι δανειστές -κυρίως το ΔΝΤ- παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους για ριζικές αλλαγές στο εργασιακό τοπίο.

Η κύρια φάση των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει

μετά τις 17 Οκτωβρίου οπότε και επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο να έχει ήδη χαρακτηρίσει ως «ακραίες» τις θέσεις του ΔΝΤ αναφορικά με τα εργασιακά.

Η ατζέντα της διαπραγμάτευσης

• Το πρώτο και βασικό ζήτημα είναι αυτό των ομαδικών απολύσεων. Σημαντικό ρόλο στην έκβαση της διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ, στην οποία ουσιαστικά διακυβεύεται η δυνατότητα του Δημοσίου-δηλαδή του αρμόδιου υπουργού εργασίας- να θέτει βέτο για τις ομαδικές απολύσεις. Αν η απόφαση είναι υπέρ της ΑΓΕΤ τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και να την εφαρμόσει, χωρίς να θεωρηθεί ότι υποχωρεί στις απαιτήσεις των δανειστών σχετικά με την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Άλλωστε η βασική αξίωση του ΔΝΤ είναι να αυξηθεί το μηνιαίο όριο των απολύσεων από το 5% που βρίσκεται σήμερα στο 10% για εκείνη την κατηγορία των επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 20 άτομα. Η εν λόγω αξίωση του ΔΝΤ συνδέεται με τις επικείμενες αλλαγές σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, όπου επιδιώκεται να υπάρχει ευελιξία στην διαχείριση του εργατικού δυναμικού.

• Το επόμενο σημαντικό ζήτημα είναι αυτό των συλλογικών διαπραγματεύσεων όπου η ελληνική πλευρά ζητάει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό τόσο του κλαδικού μισθού όσο και του κατώτατου μισθού, την επέκταση της μετενέργειας, όπως και την υπερίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών.

Στο αντίποδα οι δανειστές, και ειδικότερα το ΔΝΤ ζητούν την περαιτέρω επέκταση των ατομικών συμβάσεων εργασίας , ενώ απαιτούν να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις ώστε να προσαρμόζουν το ύψος των μισθών ανάλογα με τις ανάγκες τους σχετικά με την μείωση του μισθολογικού κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας.

• Ο κατώτατος μισθός συνιστά ένα από τα κυρίαρχα θέματα στην διαπραγμάτευση καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αντίθετα το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να καθορίζεται από το κράτος, ενώ εκτιμά ότι η μείωση του στα 586 ευρώ και στα 510 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών, δεν είναι αρκετή καθώς ο μέσος κατώτατος μισθός στην χώρα, συνεχίζει να παραμένει υψηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες που βρίσκονται σε ανάλογο οικονομικό επίπεδο με την Ελλάδα.

Αυτή θέση του ΔΝΤ μεταφράζεται στο γεγονός ότι παραμένει στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων τόσο η κατάργηση των τριετιών όσο και του 13ου και του 14ου μισθού, η ύπαρξη των οποίων θεωρείται από το ΔΝΤ ότι ανεβάζει το τελικό ύψος του κατώτατου μισθού.

Το άρθρο Εργασιακά : Κατώτατος μισθός και ομαδικές απολύσεις στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα