Εργασιακό νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ: Τα “ΝΕΑ” τα… χώνουν, σε πρωτοκλασάτα πρώην “πράσινα” στελέχη

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει κηρύξει τον πόλεμο στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, πρωτοκλασάτα, όμως, στελέχη του έχουν ψηφίσει στο παρελθόν την ελαστικοποίηση του ωραρίου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η ρύθμιση για το ελαστικό ωράριο πέρασε για πρώτη φορά το 2010, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με τις υπογραφές τριών βασικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

σήμερα. Πρόκειται για την τομεάρχη Εργασίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Γιάννη Ραγκούση και την Λούκα Κατσέλη. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο τίτλος του δημοσιεύματος, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «ευέλικτο ωράριο, τότε ψήφιζαν, τώρα καταγγέλλουν…», ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε καθ΄ όλη τη διάρκεια της τετραετίας του τον συγκεκριμένο νόμο, χωρίς καμία αλλαγή.

«Κατά γράμμα και χωρίς καμία παρέκκλιση εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη νομοθεσία για το ελαστικό ωάριο εργασίας, η οποία μάλιστα θεσπίστηκε με νόμο του 2010 που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τριών βασικών στελεχών του σήμερα. Πρόκειται για τον τότε- επι κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- υπουργό Εσωτερικών. Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση, τη Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου με την ιδιότητα της υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τη Λούκα Κατσέλη ως υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, οι οποίοι σήμερα είναι βουλευτές και στελέχη πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για το άρθρο 7 του νόμου το οποίο προσδιορίζει τη διαδικασία διευθέτησης του χρόνου εργασίας κατηγορώντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική εξαπάτηση «που ακολουθεί και στην περίπτωση αυτή η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να καρπωθεί πολιτικά οφέλη και να αποδράσει από τα δικά της πολιτικά αδιέξοδα.»

Τι απαντά η Ξενογιαννακοπούλου

Απαντώντας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σημειώνει ότι «σύμφωνα με το Νόμο 3846/2010 – Άρθρο 7, που επικαλείται η εφημερίδα, στην παράγραφο 6 προβλέπεται ότι «Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας των παραγράφων 1 και 2 καθορίζεται, κατά σειρά προτεραιότητας, με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή με συμφωνίες του εργοδότη και του επιχειρησιακού σωματείου ή του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή του εργοδότη και των ενώσεων προσώπων της επόμενης παραγράφου.»

Χρηστίδης: Καμία σχέση δεν έχουν οι νόμοι ΠΑΣΟΚ με αυτούς του Μητσοτάκη

Παράλληλα, για το ίδιο θέμα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι η νομοθεσία του 2010 προέβλεπε διευθέτηση χρόνου μόνο για ειδικές ανάγκες της επιχείρησης και αποκλειστικά με συλλογική σύμβαση σε αντίθεση με τη σημερινή που αφήνει, όπως λέει, τον εργαζόμενο μόνο απέναντι στον εργοδότη. «Είναι, λοιπόν, σαφές ότι καμία σχέση δεν έχουν οι νόμοι ΠΑΣΟΚ με αυτό που φέρνει ο κ. Μητσοτάκης», σημειώνει ο Π. Χρηστίδης

Ολόκληρη η απάντηση της Ξενογιαννακοπούλου

«Αφού η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποτυγχάνει να πείσει πως το «εργατικό νομοσχέδιο» είναι «φιλεργατικό» και ότι είναι δήθεν fake news η κατάργηση του οκτάωρου και των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και η επιβολή απλήρωτων υπερωριών, τώρα βάζει μπροστά όλα τα επικοινωνιακά μέσα, προκειμένου να θολώσουν τα νερά, μήπως και πείσουν πως δεν αλλάζει τίποτα με τον εργασιακό Μεσαίωνα που φέρνουν.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται το σημερινό πρωτοσέλιδο και το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα». Αυτό όμως που εντέχνως υποβαθμίζεται είναι ότι σύμφωνα με το Νόμο 3846/2010 – Άρθρο 7, που επικαλείται, στην παράγραφο 6 προβλέπεται ότι «Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας των παραγράφων 1 και 2 καθορίζεται, κατά σειρά προτεραιότητας, με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή με συμφωνίες του εργοδότη και του επιχειρησιακού σωματείου ή του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή του εργοδότη και των ενώσεων προσώπων της επόμενης παραγράφου.»

Όσον αφορά τον αναφερόμενο χαρακτηρισμό από το Υπουργείο Εργασίας ότι η συζήτηση για την κατάργηση του οκτάωρου είναι μια «ανόητη συζήτηση», και άλλους χαρακτηρισμούς που με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ο κ.Χατζηδάκης, ας μην υποτιμά η κυβέρνηση τόσο πολύ τη νοημοσύνη των εργαζομένων και του ελληνικού λαού.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει την κατάργηση του 8ώρου με τη θέσπιση της ατομικής σύμβασης. Εκτός εάν προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους πως ο καθένας μόνος του, και κάτω από την απειλή της απόλυσης, έχει απέναντι στον εργοδότη την ίδια διαπραγματευτική ισχύ με τα σωματεία και τις συλλογικές συμβάσεις.

Μεγάλη η κυβερνητική υποκρισία

Στον πανικό της μάλιστα η κυβέρνηση, και στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει το αντεργατικό έκτρωμα, προβάλλει αντιφατικά επιχειρήματα. Δηλαδή, ότι ο ίδιος ο εργαζόμενος θα πρέπει να υποβάλλει το αίτημα για ατομική σύμβαση υπέρβασης του οκταώρου, αλλά ότι ταυτόχρονα θα διασφαλιστεί να μην απολύεται εάν το αρνείται! Πλήρης ομολογία της σύγχυσης που καλλιεργούν και του εκβιασμού στον οποίο θα οδηγηθούν οι εργαζόμενοι για να αποδεχθούν τις ατομικές συμβάσεις. Είναι μεγάλη η κυβερνητική υποκρισία, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει απελευθερώσει πλήρως τις απολύσεις από το 2019, καταργώντας τον βάσιμο λόγο απόλυσης!

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ισχύει στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, εδώ και δεκαετίες, ενώ προβλέπεται και από σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι ακόμα, και κατά την περίοδο των μνημονίων, ουδέποτε τόλμησε κυβέρνηση να προβλέψει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με ατομική σύμβαση μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, αλλά πάντα αποκλειστικά με συλλογική συμφωνία, αναγνωρίζοντας την ανισότητα στην διαπραγματευτική ισχύ, ανάμεσα στον εργαζόμενο και τον εργοδότη. Στην πράξη ο σχετικός νόμος παραμένει ανενεργός, και οι λίγες περιπτώσεις εφαρμογής του ήταν πάντα με συλλογικές συμβάσεις και για ειδικές περιπτώσεις, όπως η ΣΣΕ για τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Όση προπαγάνδα και να κάνει η κυβέρνηση, οι πολίτες έχουν καταλάβει πως το «εργασιακό νομοσχέδιο» αποτελεί τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους, καθώς αποσκοπεί:

-στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας

-στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας

-στην αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας,

-στην κατάργηση του οκτάωρου με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις

-στη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας

-στην υπονόμευση και ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, του δικαιώματος στην απεργία και κάθε συλλογικής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης.»

Ολόκληρη η απάντηση του Χρηστίδη

Εμείς νομοθετήσαμε το 2010 διευθέτηση χρόνου μόνο για ειδικές ανάγκες της επιχείρησης και αποκλειστικά με συλλογική σύμβαση. Η ΝΔ με όσα διαβάζουμε, αφήνει τον εργαζόμενο μόνο απέναντι στον εργοδότη, άρα ουσιαστικά απροστάτευτο. Συμφωνία εργοδότη- μεμονωμένου εργαζόμενου, σημαίνει επιβολή της θέλησης του εργοδότη. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι καμία σχέση δεν έχουν οι νόμοι ΠΑΣΟΚ με αυτό που φέρνει ο κ. Μητσοτάκης.

Αναλυτικότερα, στο άρθρο 7 παρ. 6, προβλέπεται ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας των παραγράφων 1 και 2 καθορίζεται, κατά σειρά προτεραιότητας, με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή με συμφωνίες του εργοδότη και του επιχειρησιακού σωματείου ή του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή του εργοδότη και των ενώσεων προσώπων της επόμενης παραγράφου, ενώ το άρθρο 7 παρ. 1 εδάφ. 2,3 προβλέπει οτι η επιπλέον απασχόληση παρέχεται από τον εργαζόμενο υπό τις προϋποθέσεις της παραγράφου 6, εφόσον η επιχείρηση εμφανίζει σώρευση εργασίας που οφείλεται είτε στη φύση, στο είδος ή στο αντικείμενο των εργασιών της είτε σε ασυνήθεις ή απρόβλεπτους λόγους.

Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή της επιπλέον αυτής εργασίας, αν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει και η άρνησή του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη. Αυτή η άρνηση του εργαζομένου να παράσχει την επιπλέον εργασία δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εργασιακό, ΣΥΡΙΖΑ, “ΝΕΑ” …, “πράσινα”,ergasiako, syriza, “nea” …, “prasina”