Ερντογάν – Μητσοτάκης συνάντηση: “Εάν πρόκειται να συζητήσουμε για το Καστελόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη”

Ερντογάν – Μητσοτάκης συνάντηση: Στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε μετά την προσευχή της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνάντηση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συζητηθούν «τετελεσμένα» της ελληνικής πλευράς. «Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Μητσοτάκη; Τι είναι σημαντικό για εμάς, υπό ποίες συνθήκες και τι θα συζητήσουμε; Εάν πρόκειται να συζητήσουμε

τα τετελεσμένα τους για το Καστελλόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη», εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Εμείς μπορούμε να συνομιλήσουμε. Είτε με τηλεδιάσκεψη, είτε σε μία τρίτη χώρα. Αλλά αν η Ελληνίδα Πρόεδρος (Κατερίνα Σακελλαροπούλου) πηγαίνει στο νησί (σ.σ. Καστελλόριζο) για να κάνει επίδειξη ισχύος, μπορούμε να κάνουμε και εμείς μεγαλύτερη», τόνισε στη συνέχεια ο Ερντογάν. Παράλληλα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στη μη ανανέωση της Navtex από την Αγκυρα του «Oruc Reis», το οποίο επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση. «Το ”Oruc Reis” θα επιστρέψει στο καθήκον του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης», διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Erdoğan: "Miçotakis ile görüşme konusunda sıkıntımız yok. Neyi görüşeceğiz, hangi çerçevede görüşeceğiz, aslolan budur."

— AA Canlı (@AACanli) September 18, 2020

Πέτσας: Να φανεί αν τα λόγια ταυτίζονται με τις πράξεις

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και συγκεκριμένα αν είναι πιθανό να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία πριν από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ότι υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας σε επίπεδο συμβούλων και αν αυτό είναι εφικτό, θα γίνει.

«Προέχει η συνέχεια και η συνέπεια», υπογράμμισε, ενώ για το ενδεχόμενο επικοινωνίας ή συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, παρέπεμψε στη σχετική απάντηση του πρωθυπουργού την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη. Δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση αυτή η επικοινωνία, αρκεί να υπάρχουν δύο προϋποθέσεις, να υπάρχει εμπιστοσύνη και να είναι καλά προετοιμασμένη, πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι από τη στιγμή που υπήρξε αποκλιμάκωση με τη μη ανανέωση της NAVTEX, μπορούσαν να αρχίσουν αυτές οι επικοινωνίες σε επίπεδο συμβούλων. «Μένει να φανεί αν τα λόγια θα έχουν συνέχεια και αν ταυτίζονται με τις πράξεις. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών από το σημείο που σταμάτησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας», συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι το πλαίσιο εκεί είναι καθορισμένο και αφορά αποκλειστικά στις δύο χώρες.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα υπαναχωρεί στην ενεργοποίηση του καταλόγου των κυρώσεων, απάντησε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση υπαναχώρησης, αλλά είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Σημείωσε ότι ο κατάλογος των κυρώσεων θα τεθεί υπόψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αναμένεται να εγκριθεί. «Το αν θα εφαρμοστούν, θα κριθεί από τη συμπεριφορά της Τουρκίας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και μετά. Οποιαδήποτε αναδίπλωση δεν πρέπει να είναι προσχηματική», υπογράμμισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα