Ερντογάν Τυνησία: Συνάντηση με Σαγιέντ – Οι αιχμές στην Ελλάδα

Ερντογάν Τυνησία: Στην Τυνησία βρίσκεται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Καΐς Σαγιέντ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησε με τον Τυνήσιο ομόλογό του Καΐς Σαγιέντ τα πιθανά βήματα και τη συνεργασία των δύο χωρών τους για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. Ο Ερντογάν έφτασε νωρίτερα σήμερα πραγματοποιώντας

αυτή την αιφνιδιαστική επίσκεψη για συνομιλίες με τον Σαγιέντ. Ο Τυνήσιος πρόεδρος την Δευτέρα είχε συναντηθεί με εκπροσώπους του Ανωτάτου Συμβουλίου Λιβυκών Πόλεων και Φυλών, για να συζητήσει μια πιθανή πρωτοβουλία για την επίλυση της λιβυκής κρίσης.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις επαφές που είχαν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι πιστεύει πως η Τυνησία θα μπορούσε να έχει «πολύτιμη κι εποικοδομητική συμβολή» για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. Η κρίση στη Λιβύη, είπε, επηρεάζει ότι μόνο την ίδια τη χώρα αλλά και τις γειτονικές της, όπως την Τυνησία.

Ερντογάν Τυνησία: Η αναφορά του προέδρου στο Μνημόνιο με την Λιβύη

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί ξανά στο Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Λιβύη, αφήνοντας αιχμές και για τη στάση της Ελλάδας. «Το γεγονός πως υπάρχουν 500.000 πρόσφυγες στην ευρύτερη περιφέρεια, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την Τυνησία, το οποίο θέλουμε σύντομα να ξεπεράσουμε. Από αυτό το πρόβλημα, μπορεί να ενισχυθεί και η τρομοκρατία, μια κατάσταση που ενοχλεί τους ανθρώπους εδώ. Συζητήσαμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε για την επιστροφή του πολιτικού διαλόγου και την εκεχειρία στη Λιβύη» είπε αρχικά ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συζητήσεών του με τον Σαγιέντ.

Και συνέχισε: «Υπάρχει ένας αυξημένος ενθουσιασμός για τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε βάρος της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Αλήθεια, τι δουλειά έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη; Δεν έχει καμία δουλειά με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η Λιβύη και η Τουρκία έχουν συγκεκριμένη σύνδεση μεταξύ τους, οι δυο χώρες έχουν δικαιοδοσία στην περιοχή αυτή».

Ακολούθως, ξεκαθάρισε πως, παρά τις αντιδράσεις, η συμφωνία με τη Λιβύη θα ισχύσει κανονικα: «Η Λιβύη διαθέτει έναν νόμιμο πρωθυπουργό. Περάσαμε τη συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση και θα ισχύσει κανονικά στο μέλλον. Δεν ήμασταν ποτέ εισβολείς. Αν δεχτούμε οποιαδήποτε πρόσκληση, θα την αξιολογήσουμε και θα πράξουμε ανάλογα. Αν λάβουμε πρόσκληση για αποστολή στρατευμάτων, θα το κάνουμε. Η Ρωσία και το Σουδάν τι δουλειά έχουν εκεί; Ο Χαφτάρ δεν είναι νόμιμος και οι δραστηριότητές του είναι παράνομες. Ο Σαράι αποτελεί το διεθνές ισοδύναμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα