Ερώτηση της Κούνεβα στην Κομισιόν για τον ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα κατέθεσε ερώτηση σχετικά με το προσφυγικό θέτοντας το ερώτημα αν η Τουρκία μπορεί θεωρείται ασφαλής χώρα για κάθε πρόσφυγα, μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί από το καθεστώς Ερντογάν.

Εκ μέρους της Κομισιόν απάντησε ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος

ο οποίος εκτιμά πως η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να αξιολογείται με βάση του εθνικούς κανόνες και τις αρμόδιες εθνικές αρχές, αν η Τουρκία κρίνεται ως ασφαλής προορισμός για κάθε πρόσφυγα και μετανάστη.

Επιπλέον στην απάντηση του ο Επίτροπος κάνει ιδιαίτερη μνεία στην επιτυχία της συμφωνίας μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας για το προσφυγικό, που έχει ως αποτέλεσμα όπως σημειώνεται την κάθετη μείωση των προσφυγικών ροών.

Η ερώτηση της κ. Κούνεβα

«Είναι η Τουρκία ασφαλής τρίτη χώρα για πρόσφυγες στις νέες συνθήκες;
Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας (18/3/2016) προβλέπει ότι, προκειμένου να εξαρθρωθούν τα δίκτυα των διακινητών και να μην τίθενται σε κίνδυνο ζωές μεταναστών, «όλοι οι νέοι παράτυποι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά μέσω Τουρκίας από τις 20 Μαρτίου 2016 και έπειτα θα επιστρέφονται σε αυτήν… σε πλήρη συμφωνία με το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο». Η δήλωση ορίζει ότι οι μετανάστες θα επιστρέφονται στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση τήρησης της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ για τη διαδικασία ασύλου για όσους το ζητούν.
Με δεδομένο ότι το άρθρο 38 της Οδηγίας θέτει συγκεκριμένα κριτήρια καθορισμού τρίτης χώρας ως ασφαλούς για κάθε συγκεκριμένο αιτούντα άσυλο και υπό το πρίσμα των εξελίξεων που πυροδότησε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία (κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περιορισμοί ατομικών ελευθεριών, αναστολή Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 60 000 απολύσεις, διαθεσιμότητες ή συλλήψεις δημοσίων λειτουργών), ερωτάται η Επιτροπή:
1. Μπορεί η Τουρκία κατά περίπτωση να θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα;
2. Με δεδομένο ότι το μέτρο της επιστροφής είναι «έκτακτο και προσωρινό», εξετάζει το ενδεχόμενο διακοπής του όσο διαρκεί στην Τουρκία η κατάσταση έκτακτης ανάγκης;
3. Ποιο εναλλακτικό σχέδιο διαθέτει, εάν η συμφωνία αποδειχθεί ανεφάρμοστη στις νέες συνθήκες, χωρίς να κινδυνεύσουν τα δικαιώματα διεθνούς προστασίας των μεταναστών;»

Η απάντηση του Δ. Αβραμόπουλου

«Η Επιτροπή θεώρησε, κατά την έγκριση της οικείας πρότασης κανονισμού για την θέσπιση ενωσιακού κοινού καταλόγου ασφαλών χωρών καταγωγής, τον Σεπτέμβριο 2015, καθώς και της πρότασής της για ένα νέο κανονισμό για τις διαδικασίες ασύλου, στις 13 Ιουλίου 2016, ότι η Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου ώστε να χαρακτηρισθεί ως ασφαλής χώρα καταγωγής. Εναπόκειται σε κάθε θεσμικό όργανο που εμπλέκεται στην συνήθη νομοθετική διαδικασία να αξιολογήσει κατά πόσον κάποια χώρα την οποία υπέδειξε η Επιτροπή ως ασφαλή χώρα καταγωγής είναι πράγματι ασφαλής, κατά την έγκριση της πρότασης, βάσει των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Επιτροπής ή οιωνδήποτε άλλων επικαιροποιημένων πληροφοριών, καθώς και υπό το πρίσμα των κριτηρίων και της διαδικασίας που ορίζονται στην οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με την οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου, η εφαρμογή της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας υπόκειται στους εθνικούς κανόνες βάσει των οποίων είναι δυνατό να εξετασθεί χωριστά το κατά πόσον η οικεία τρίτη χώρα είναι ασφαλής για συγκεκριμένο αιτούντα. Ο αιτών/Η αιτούσα πρέπει να έχει την δυνατότητα να αμφισβητήσει την εφαρμογή της εν λόγω έννοιας, επικαλούμενος/η το μη ασφαλές της τρίτης χώρας υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες που αυτός/ή αντιμετωπίζει.

Τόσο η Τουρκία, όσο και η ΕΕ, έχουν δεσμευθεί στην εξακολούθηση της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016. Η κάθετη πτώση του αριθμού των διαπεραιούμενων από την Τουρκία στην Ελλάδα παράτυπων μεταναστών και υποβαλλόντων αίτηση ασύλου καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των όσων περιλαμβάνει η δήλωση· ιδίως δε, το γεγονός ότι είναι όντως δυνατή η ακύρωση των επιχειρησιακών πρακτικών των διακινητών. Το σημαντικότερο μάλιστα είναι ότι, αφότου άρχισε η εφαρμογή της, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ζωών που χάνονται στο Αιγαίο Πέλαγος».

Το άρθρο Ερώτηση της Κούνεβα στην Κομισιόν για τον ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα