ΕΣΕΕ: Ερημώνει το κέντρο από μαγαζιά

Μπορεί να είναι οριακά βελτιωμένη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2013, ως προς τα «λουκέτα» στις εμπορικές επιχειρήσεις, η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας τον Μάρτιο, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ, ωστόσο η γενική εικόνα είναι ζοφερή.


Από την επεξεργασία των δεδομένων της τελευταίας καταγραφής, τον Μάρτιο του 2014, επιβεβαιώνεται η παγίωση μιας δυσμενούς εικόνας (31,2%) η οποία

επιδεινώνεται διαρκώς από τον Μάρτιο του 2011, φτάνοντας στο υψηλότερο ποσοστό (32,4%) τον Σεπτέμβριο του 2013. Η τελευταία καταγραφή εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, ωστόσο το ανησυχητικό φαινόμενο των κλειστών επιχειρήσεων «λουκέτα» λαμβάνει τη μορφή της μόνιμης πλέον εικόνας, επισημαίνει η ΕΣΕΕ.
Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ιδιαίτερα δυσμενές, αφού το 31,2% των επιχειρήσεων του εμπορικού κέντρου της Αθήνας είναι κλειστές. Από τη συνολική απογραφή του εμπορικού κέντρου διαπιστώνεται ότι σε σύνολο 6.377 επιχειρήσεων /επαγγελματικών στεγών, οι 1.986 είναι κλειστές.
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο εξάμηνο, η κατάσταση μπορεί να φαίνεται οριακά βελτιωμένη αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται ποσοστά πάνω από το 30% για το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας. Η μεγάλη αύξηση των κλειστών επιχειρήσεων καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν το ποσοστό του λουκέτων εκτινάχθηκε στο 32,4% από το 28,8%.


Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, σημαντική συγκέντρωση κλειστών εμπορικών επιχειρήσεων παρατηρείται στο παραδοσιακό εμπορικό τρίγωνο Ομόνοια – Σύνταγμα – Μοναστηράκι, ενώ πολλά κλειστά καταστήματα παρατηρούνται και επί της Σταδίου / Πανεπιστημίου στο ύψος της Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό που γίνεται πλέον ξεκάθαρο είναι ότι ενώ μπορεί να διακρίνονται κάποιες «πιάτσες» κλειστών επιχειρήσεων, η γενική εικόνα δείχνει ότι πρόκειται για μία ομοιόμορφη κατανομή των λουκέτων σε όλο το κέντρο της Αθήνας.
Όπως παρατηρεί ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, «παρά την σχετική βελτίωση βασικών οικονομικών δεικτών, η οικονομική και κοινωνική πίεση αποτυπώνεται και συμβαδίζει με τον αριθμό των κλειστών επιχειρήσεων, ο οποίος παραμένει ανησυχητικός, ιδίως για το κέντρο της Αθήνας».
«Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν είχαμε την κλιμάκωση του φαινομένου, καταγράφεται σήμερα μια βελτίωση της εικόνας. Τα ποσοστά, το τελευταίο εξάμηνο, δείχνουν ότι πράγματι το εμπορικό κέντρο της Αθήνας μπορεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάσχεσης των λουκέτων. Ωστόσο, όσο το περιβάλλον παραμένει ακόμα αβέβαιο, κυρίως όσον αφορά την υπερφορολόγηση και την ελλειμματική ρευστότητα των επιχειρήσεων, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα», σημειώνει ο κ. Κορκίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα