Εθνική Πινακοθήκη κλοπή: Νέα στοιχεία για τον χαμένο Πικάσο

Το 2021 μια περίεργη υπόθεση, που μέχρι τώρα παραμένει ανεξιχνίαστη συγκλόνισε την ελληνική κοινή γνώμη. Από το κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης «έκανε φτερά» ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο «Γυναικείο κεφάλι», στον οποίο ο διάσημος ζωγράφος είχε αποτυπώσει μία από τις μούσες του, με πράσινες και γαλάζιες αποχρώσεις. Σήμερα, 9 χρόνια μετά, νέα στοιχεία έρχονται στο φως. Ενόψει μάλιστα και της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και των εορτασμών

που ετοιμάζονται, οι έρευνες εντείνονται από τις Αρχές προκειμένου να καταφέρουν να εντοπίσουν τον πίνακα και να τον επιστρέψουν πίσω στην Εθνική Πινακοθήκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κλοπή του πίνακα εμπλέκονται πέντε Έλληνες, οι οποίοι διαμένουν στην Κέρκυρα, σε νησί του Αργοσαρωνικού και σε διαμέρισμα στην ευρύτερη περιοχή του Ταύρου. Στην έρευνα φαίνεται να εμπλέκεται και το όνομα ενός γνωστού ιδιώτη, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται και σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Εθνική Πινακοθήκη κλοπή: Παραμένει απούλητος

Από τα αποτυπώματα που βρέθηκαν στην Πινακοθήκη, οι αστυνομικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως διαρρήκτες Αλβανικής και Ρουμανικής υπηκοότητας εμπλέκονται στην υπόθεση και μάλιστα καθοδηγούνταν από Έλληνες νονούς της νύχτας. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι ληστές δεν έχουν καταφέρει να πουλήσουν τον αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων πίνακα, με τις ελληνικές Αρχές τώρα να προσπαθούν έναντι χρηματικής προσφοράς να φέρουν και πάλι τον πίνακα του Πικάσο πίσω στην Εθνική Πινακοθήκη.

Εθνική Πινακοθήκη κλοπή: «Γυναικείο κεφάλι»

Το «Γυναικείο κεφάλι», διαστάσεων 56×40 εκ., που φιλοτέχνησε το 1939 ο Ισπανός ζωγράφος, αποτυπώνει τη μούσα του, φωτογράφο Ντόρα Μάαρ, με την οποία έζησε μια θυελλώδη σχέση για εννέα ολόκληρα χρόνια. Ενας παράφορος έρωτας που ξεκίνησε στα 54 του χρόνια ενώ εκείνη ήταν μόλις 29 ετών, ο οποίος, αν και έληξε άδοξα, με την ίδια να βυθίζεται για πάντα στα σκοτάδια του εαυτού της και τη μοναξιά, παρέμεινε αιώνια μούσα και η πιο δυνατή σχέση της ζωής του. Μια σχέση που αποτυπώθηκε σε λευκό καμβά με γαλάζιες και πράσινες αποχρώσεις.

Ο ίδιος, έχοντας βιώσει τον Ισπανικό Εμφύλιο, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το διασημότερο δημιούργημα του, την «Γκερνίκα», αποφάσισε να δωρίσει το «Γυναικείο κεφάλι» στον ελληνικό λαό ως τιμητική προσφορά για τη στάση του απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Pour le peuple Grec. Hommage de Picasso» (Για τον ελληνικό λαό. Φόρος τιμής από τον Πικάσο), αναφέρει στο πίσω μέρος του καμβά η αφιέρωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα