Ευρωεκλογές 2024 με λίστα: “Τέλος” ο σταυρός, όριο 5% για είσοδο στη Βουλή

Σημαντικές τροποποιήσεις στο εκλογικό σύστημα έχει ρίξει στο τραπέζι η κυβέρνηση με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν αρχές Ιουνίου του 2024. Η πρώτη αλλαγή, στην οποία άλλωστε είχε αναφερθεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφορά στην επαναφορά της ευρωλίστας, την κατάργηση δηλαδή του σταυρού προτίμησης όπως συνέβη το 2014. Σκοπός, να μην κόβουν το νήμα της κάλπης οι celebrities, βάζοντας στο περιθώριο πρωτοκλασάτα στελέχη με

σπουδαίο βιογραφικό, που λόγω χαμηλής δημοφιλίας δεν κατάφερναν να συγκεντρώσουν μεγάλο αριθμό ψήφων.  “Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα, να επιστρέψουμε στη λίστα στις ευρωεκλογές. Αυτή θα είναι η εισήγησή μου μετά τις εκλογές”, έλεγε στις 25 Απριλίου σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας από τότε τις προθέσεις του για το πως θέλει να κινηθεί στις ευρωεκλογές.

Είναι ένας τρόπος να μην δεσμεύονται οι πολιτικοί αρχηγοί από το star system, ήταν ή άποψη που εξέφρασε τότε ο Πρωθυπουργός, όμως εκείνη την χρονική περίοδο δεν είχε ανοίξει συζήτηση για την αλλαγή του ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Bουλή από το 3% σε 5%. Να σημειωθεί πως αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί καθώς η προσοχή έχει πέσει στις προγραμματικές δηλώσεις, στην κατάθεση των δύο πρώτων κρίσιμων νομοσχεδίων και στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου σε κρίσιμα υπουργεία. Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές όμως, ο πρωθυπουργός θα σπεύσει να κλείσει τα θέματα.

Οι σκέψεις

Οι κάλπες για την Ευρωβουλή θα στηθούν σε περίπου ένα χρόνο, στις 9 Ιουνίου του 2024, οι μηχανές ωστόσο θα αρχίσουν να ζεσταίνονται μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Η αλλαγή από τον σταυρό στη λίστα δεν προϋποθέτει 200 ψήφους. Ούτε και η αλλαγή του ορίου του 3% για την είσοδο στην Ευρωβουλή. Όπως λένε νομικοί και συνταγματολόγοι αρκεί η πλειοψηφία των παρόντων, δηλαδή 75 βουλευτές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διέψευσε το σενάριο ότι η κυβέρνηση σκέφτεται και αλλαγή στο κατώφλι του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στην εθνική Βουλή με το όριο να φθάνει στο 5%, αν και όπως είπε τέτοια συζήτηση δεν είναι της ώρας. “Από άποψη αποτελέσματος δε νομίζω ότι θα δώσει καμία λύση, αν ο σχεδιασμός είναι να αποκλειστούν κάποιοι κάποια κόμματα. Ίσα ίσα φοβάμαι ότι αυτό το 5% θα δώσει ώθηση για να το καλύψουν αυτά τα κόμματα το 5%.

Θα λειτουργήσει δηλαδή ανάποδα σε ό,τι αφορά την στόχευση αυτή να αποκλειστούν κόμματα όπως οι Σπαρτιάτες ή η Νίκη φοβάμαι ότι θα δούμε αύξηση των δυνάμεων των κομμάτων αντί για μείωση”, είπε μιλώντας στον ρ/σ στο Κόκκινο, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γ. Σωτηρέλλης. Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να φέρει αυτήν την αλλαγή του ορίου του 3% στη Βουλή, χρειάζεται 200 ψήφους για να την περάσει ώστε να βρει εφαρμογή από την επόμενη Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωεκλογές 2024, “Τέλος”, Βουλή,evroekloges 2024, “telos”, vouli