Έβρος φύλαξη – Αφγανιστάν: Ανησυχία για ροές, εκτάκτως στην περιοχή Χρυσοχοΐδης και Παναγιωτόπουλος

Στον Έβρο θα βρεθούν εκτάκτως σήμερα Παρασκευή 20 Αυγούστου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Μιχαήλ Καραμαλάκης. Σύμφωνα με το evrosnews, θα προσγειωθούν με ελικόπτερο στην Ορεστιαδα και από εκεί θα μεταφερθούν στις Καστανιές για να επιθεωρήσουν την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Μετά τα τελευταία γεγονότα και την ανθρωπιστική κρίση που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να έχουν καταλάβει την Καμπούλ και την εξουσία της χώρας, υπάρχουν φόβοι για μεγάλο μεταναστευτικό κύμα προς τα ελληνικά -και άρα ευρωπαϊκά σύνορα- ίσως ανάλογο με εκείνο του 2015 από τη Συρία. Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 500.000 μετανάστες από την ταλαιπωρημένη χώρα.

Για το λόγο αυτό, οι Αρχές στα σύνορα είναι σε συναγερμό για το ενδεχόμενο νέου μεταναστευτικού κύματος. Οι περιπολίες έχουν αυξηθεί και ένοπλες δυνάμεις, Αστυνομία και άλλες υπηρεσίες βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή. Την ίδια ώρα ξεκινά διπλωματικός πυρετός ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα για το ζήτημα, ενώ όπως μετέδωσε στο OPEN η Αλεξία Τασούλη, δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ώρες να υπάρξει επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα.

Έτοιμα 27 χιλιόμετρα του φράχτη

Σε φάση ολοκλήρωσης είναι ο φράχτης που κατασκευάζεται στο Έβρο σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όπως μετέδωσε στο Open η Ευλαμπία Ρέβη, το έργο μήκους 27 χιλιομέτρων έχει ήδη ολοκληρωθεί ενώ σύντομα θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις. Όπως φαίνεται στα αποκλειστικά πλάνα που εξασφάλισε το Open, ο φράχτης είναι απόλυτα έτοιμος. Στο βίντεο, στο οποίο φαίνεται ο φράχτης μετά τις Καστανιές διακρίνεται ξεκάθαρα η επέκταση του μεταλλικού φράχτη.

Ο χαρακτήρας του έργου είναι αμυντικός, αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα (χάλυβας) 5 μέτρων. Το πάνω μέρος του φράχτη (1,25 μ.) είναι λεία λαμαρίνα με αντι-αναρριχητική λειτουργία και προεξοχές με αγκαθωτή κοντσερτίνα. Το κιγκλίδωμα στηρίζεται σε πασσάλους που θεμελιώνονται σε 6 μέτρα βάθος καθώς οι περιοχές παρουσιάζουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Σε άλλο βίντεο που μετέδωσε το Open, τα οποία τραβήχτηκαν πριν από περίπου 2 μήνες φαίνεται το ελληνικό στρατηγείο. Στα πλάνα διακρίνονται τόσο οι τελευταίας τεχνολογίας κάμερες που έχει η Ελλάδα στη διάθεσή της για την ηλεκτρονική επιτήρηση των συνόρων μας, όσο και το τουρκικό φυλάκιο που βρίσκεται απέναντι και η δική του κάμερα.

Αφγανιστάν: Πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν φύγει από την Κυριακή – Τι φοβούνται οι ΗΠΑ

Πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ αφότου κατέλαβαν την πρωτεύουσα οι Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού. Πλήθη συνεχίζουν όμως να είναι συγκεντρωμένα έξω από το αεροδρόμιο καθώς θέλουν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν τη χώρα, πρόσθεσε ο ίδιος νατοϊκός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται.

Ο Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει σήμερα Παρασκευή στις 13:00 (ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ· 20:00 ώρα Ελλάδας) για την πορεία της επιχείρησης εκκένωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος πριν από λίγο. Εχθές η διπλωματία των ΗΠΑ επαίνεσε την Αλβανία, τον Καναδά, τη Χιλή, το Μεξικό και την Ουγκάντα διότι αποφάσισαν να φιλοξενήσουν Αφγανούς που απομακρύνονται από την πατρίδα τους μετά την επάνοδο του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν στην εξουσία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος ανακοίνωσε την Κυριακή πως αποφάσισε να προσφέρει προσωρινά καταφύγιο σε εκατοντάδες Αφγανούς καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ. Ο κ. Μπλίνκεν τον ευχαρίστησε διότι «συνεχίζει την υπερήφανη παράδοση της Αλβανίας να φιλοξενεί ανθρώπους που το έχουν ανάγκη», σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Σφραγίζει ο Έβρος εν όψει του νέου προσφυγικού κύματοςΕυγνωμοσύνη προς το Κατάρ και το Κουβέιτ

Η αμερικανική διπλωματία εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη της προς το Κατάρ και το Κουβέιτ, όπου φθάνουν χιλιάδες Αφγανοί και θα μείνουν προσωρινά ωσότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να τους χορηγηθεί βίζα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, ευχαρίστησε επίσης την Ουγκάντα, ο πρόεδρος της οποίας, ο Γιοουέρι Μουσέβενι, εξέφρασε την πρόθεση η χώρα του να φιλοξενήσει προσωρινά Αφγανούς, ενώ σημείωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με διάφορες ευρωπαϊκές συμμαχικές χώρες με τον ίδιο σκοπό. Ο κ. Πράις είπε επίσης ότι ο Καναδάς, η Χιλή και το Μεξικό επίσης αποφάσισαν να υποδεχθούν Αφγανούς πολίτες και επαίνεσε τις χώρες αυτές για τη γενναιοδωρία τους.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε πως σκοπεύει να υποδεχθεί ως και 20.000 πρόσφυγες στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει πως θα υποδεχθεί χιλιάδες Αφγανούς που εργάστηκαν ως διερμηνείς ή με άλλες ιδιότητες στη διάρκεια των αμερικανικών επιχειρήσεων τα είκοσι χρόνια του πολέμου. Μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να διευρυνθεί η εκκένωση, να απομακρυνθούν και άλλα πρόσωπα που αισθάνονται ότι απειλούνται, όπως υπερασπίστριες των δικαιωμάτων των γυναικών, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ, δημοσιογράφοι που συνεργάζονται με ΜΜΕ που έχουν έδρα τις ΗΠΑ κ.λπ..

Οι ΗΠΑ «εστιάζουν» στην πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας αντιπάλων των Ταλιμπάν

H κυβέρνηση των ΗΠΑ «εστιάζει» στην πιθανότητα να διαπραχθεί τρομοκρατική ενέργεια στο Αφγανιστάν από κάποια οργάνωση όπως το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), που είναι «ορκισμένος εχθρός» των Ταλιμπάν, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News χθες Πέμπτη. Ο κ. Σάλιβαν δήλωσε εμφανιζόμενος στην εκπομπή Nightly News ότι η απομάκρυνση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν είναι «επιχείρηση που ενέχει κίνδυνο», καθώς εγείρονται ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν να επιτρέπουν ασφαλή διέλευση προσώπων που κατευθύνονται στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ και άλλα απρόοπτα, όπως ενδεχόμενη επίθεση οργανώσεων από το ΙΚΧ.

Άγνωστο πόσοι Αμερικανοί βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν

«Ένα από τα ενδεχόμενο στα οποία εστιάζουμε (…) είναι η πιθανότητα να διαπραχθεί τρομοκρατική ενέργεια από κάποια οργάνωση όπως το ΙΚΧ, το οποίο φυσικά είναι ορκισμένος εχθρός των Ταλιμπάν» και «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των ανθρώπων στα αεροπλάνα», τόνισε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η επιχείρηση εκκένωσης Αμερικανών και Αφγανών που βοήθησαν τις ένοπλες δυνάμεις ή την κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζεται 24 ώρες το 24ωρο, αλλά η κατάσταση στο πεδίο παρουσιάζει προκλήσεις με δεδομένη την παρουσία οργανώσεων όπως το ΙΚΧ. Ο κ. Σάλιβαν είπε πως δεν είναι σαφές πόσοι Αμερικανοί βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύεται να επιβιβάσει κάθε πολίτη της χώρας που θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα σε αεροσκάφος.

Προειδοποίησε ωστόσο πως η κατάσταση είναι ρευστή. «Αυτή τη στιγμή έχουμε αποκαταστήσει επαφή με τους Ταλιμπάν ώστε να επιτρέπουν την ασφαλή διέλευση του κόσμου προς το αεροδρόμιο και αυτό έχει αποτέλεσμα προς το παρόν, Αμερικανοί και Αφγανοί που κινδυνεύουν φθάνουν στο αεροδρόμιο», ανέφερε, αλλά «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε τίποτα». Το ΙΚΧ παραμένει ενεργό, τρία χρόνια αφού σχηματίστηκε, σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών Center for Strategic and International Studies. Είχε λάβει υποστήριξη από το ΙΚ, κατά την ίδια πηγή. Πάντα σύμφωνα με το CSIS, η τζιχαντιστική οργάνωση αυτή ευθύνεται για κάπου 100 επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, ενώ ενεπλάκη σε περίπου 250 μάχες με δυνάμεις των ΗΠΑ, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν από τον Ιανουάριο του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα