Έξαρση ιώσεων: Τι πρέπει να προσέχουμε παιδιά και μεγάλοι
Βρισκόμαστε στην έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί έως το Μάρτιο, για όλες τις ηλικίες και όχι μόνο για τα παιδιά. Φέτος, μάλιστα, βλέπουμε να αποκαθίσταται η επιδημιολογία που είχαμε και προ covid εποχής, να επανέρχεται η κανονικότητα. Δηλαδή ενώ τα πρώτα χρόνια μετά την οξεία φάση της πανδημίας, το 2022 και το 2023, οι αναπνευστικές λοιμώξεις ξεκινούσαν πολύ νωρίς, ήδη από τον Σεπτέμβριο, φέτος ξεκίνησαν όταν κρύωσε ο καιρός, μετά τα μέσα Νοεμβρίου, όπως άλλωστε είναι η
Στο ερώτημα αν υπάρχουν κρεβάτια στο Παίδων, και ποιος είναι ο μέσος όρος αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία, ο διακεκριμένος παιδίατρος, απαντά: «Είναι μεγάλη η ροή των περιστατικών. Και είναι γεγονός ότι αυξάνουν οι αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία σε όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία, τόσο στα δημόσια, όσο και στα ιδιωτικά, κάτι που αναμένουμε να συνεχιστεί και τους επόμενους δύο μήνες. Όσον αφορά την αναμονή εξαρτάται από τη εφημερία, την ημέρα και το νοσοκομείο. Ξέρουμε ότι αυτό το διάστημα θα έχουμε επιβάρυνση για αυτό και οι γονείς δεν θα πρέπει με τον πρώτο πυρετό να πηγαίνουν στο νοσοκομείο». Όπως τονίζει ο κ. Μίχος στο νοσοκομείο θα πρέπει να πάνε μόνο αν ο πυρετός παραταθεί πέραν των τριών ημερών, ή βλέπουν το παιδί τους επηρεασμένο. Δηλαδή να μην τρώει, να θέλει συνέχεια να κοιμάται, να κάνει πυρετό με εξάνθημα, που πάντα ανησυχεί τους ειδικούς, γιατί δεν ξέρουνε το αίτιο του, όπως εξηγεί.
Προσοχή στα self test- Γιατί πρέπει το παιδί να εξετάζεται από παιδίατροΚάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής είναι τα self test. «Επειδή πλέον τα self test για γρίπη, covid, rsv, γίνονται πολύ εύκολα, οι γονείς βγάζουν ενίοτε λάθος συμπεράσματα. Παραδείγματος χάρη όταν έχει βγει το τεστ θετικό, οι γονείς εκτιμούν ότι είναι μία απλή γρίπη και δεν θα συμβεί κάτι περαιτέρω, και τελικά κάποιες φορές μπορεί να εξελιχθεί σε μία πνευμονία». Όπως μάλιστα διευκρινίζει ο ειδικός, υπάρχουν πολλοί ιοί και βακτήρια που «πάνε πακέτο». «Για παράδειγμα βλέπουμε ότι ο rsv και η γρίπη “πάνε πακέτο” με τον πνευμονιόκοκκο και τον στρεπτόκοκκο. Γι’ αυτό και αν ένα παιδί διαγνωστεί με γρίπη ή rsv, μπορεί πάνω σε αυτή την ίωση να πέσει πνευμονιόκοκκος ή στρεπτόκοκκος, το παιδί να κάνει μία πολύ σοβαρή πνευμονία και να μπει στο νοσοκομείο με πολύ σοβαρά συμπτώματα. Άρα, δεν πρέπει να εφησυχάζουν οι γονείς αν διαγνώσουν έναν ιό. Στο ρινοφάρυγγά μας υπάρχουν πολλά βακτήρια και ιοί που συμβιώνουν και συχνά κάνουν συνέργεια με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα».
Μικρό το ποσοστό των εμβολιασμένων για γρίπη στο γενικό πληθυσμόΩς εκ τούτου, τονίζει ο κ. Μίχος, είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον παιδίατρο σε κάθε περίπτωση. «Θα πρέπει το παιδί να εξεταστεί από τον παιδίατρο και αν η οικογένεια δεν έχει παιδίατρο να αποταθεί σε κάποιο Κέντρο Υγείας». Ποια λοίμωξη έχει την πρωτοκαθεδρία στα παιδιά, είναι το επόμενο ερώτημα που τίθεται στον υπεύθυνο για τη λειτουργία του Εργαστηρίου Λοιμώξεων και Χημειοθεραπείας στο Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο. «Βλέπουμε πολλούς ιούς που αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστούν, όπως rsv, γρίπη κλπ. Δυστυχώς, δεν έχουμε μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό για γρίπη και έτσι έχουμε πολλά περιστατικά και σε παιδιά και σε ενήλικες».
Η γρίπη Α δεν προφυλάσσει από τη γρίπη ΒΠού οφείλονται οι περισσότερες νοσηλείες στα παιδιά, ερωτάται στη συνέχεια ο καθηγητής: «Όταν έχουμε ιογενείς λοιμώξεις δεν ταυτοποιούμε πάντα το αίτιο. Αλλά υπάρχει μεγάλη ποικιλία ιών όπως ρινοιοί, αδενοιοί, εντεροιοί κλπ. Φέτος, κυριαρχεί η γρίπη Α. Συνήθως η γρίπη Β έρχεται μετά τον Φεβρουάριο. Είναι στην ουρά θα λέγαμε τον αναπνευστικών λοιμώξεων. Δεν σημαίνει ότι αν κάποιος περάσει γρίπη Α δεν μπορεί να περάσει και γρίπη Β. Το ένα δεν προφυλάσσει από το άλλο. Όσοι έκαναν εμβόλιο (το οποίο καλύπτει και τις δύο) προστατεύονται μερικά. Κι αυτό γιατί δυστυχώς, φέτος, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη. Είναι γύρω στο 40-50%. Η αλήθεια όμως, είναι ότι κανένα εμβολιασμένο παιδί δεν μπαίνει στο νοσοκομείο με γρίπη κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό».
Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών ΛοιμώξεωνΟ καθηγητής Αθανάσιος Μίχος είναι ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων. Οπότε το ερώτημα για τις άμεσες προτεραιότητες του, προκύπτει εύλογα, λίγο πριν κλείσει η συνέντευξη: «Κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα στην Εταιρεία και στόχοι μας είναι να συμβάλουμε στην ενημέρωση του κοινού για τα θέματα των παιδιατρικών λοιμώξεων και των εμβολίων. Έχει γίνει μία προσπάθεια και από το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο, όπου και φτιάξαμε θεραπευτικά πρωτόκολλα, που αφορούν απλές και νοσοκομειακές παιδιατρικές λοιμώξεις, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
Και αυτό, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους παιδιάτρους, όσο και για τους γονείς. Από κει και πέρα, θεωρώ ότι αυτές οι επιστημονικές εταιρείες θα πρέπει να συνεργάζονται πολύ καλά και με το υπουργείο Υγείας, για τη χάραξη της πολιτικής υγείας. Και μπορούν να συμβάλλουν πάρα πολύ, γιατί έχουν γνώση και αίσθηση των προβλημάτων που υπάρχουν, τόσο στην κοινότητα, όσο και στο νοσοκομείο. Αν παραδείγματος χάρη, υπάρχουν ελλείψεις αντιβιοτικών, αν αυξάνουν κάποιες λοιμώξεις στα νοσοκομεία, ή στην κοινότητα κλπ. Επίσης, θα κάνουμε κάποιες προσπάθειες ενημέρωσης των γονιών για θέματα εμβολίων, καθότι τα τελευταία χρόνια λόγω του covid υπήρξε εμβολιαστική κόπωση».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανατροπή με Μπετανκόρ – Δεν πάει Ολυμπιακό, υπογράφει σε άλλη ελληνική ομάδα!
- Νέος συναγερμός – 33 νεκροί, δεκάδες στα νοσοκομείο. Πένθος στη χώρα
- Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους μέχρι τις 24/1 – Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ
- Αυτή είναι η πτήση με τις μεγαλύτερες αναταράξεις στον κόσμο
- Καιρός: «Αυλαία» με ψύχος και χιόνια για τον Γενάρη - Αλλαγή δεδομένων μετά τις 25 του μήνα
- Άφησε τη ζωή της στην Ελλάδα και άνοιξε γραφείο ταξιδιών στη Ρουάντα
- Blue Monday: Έρχεται η «πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου»; – Η επιστημονική εξήγηση
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Μυστήριο με τραυματισμένο 35χρονο που μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο - Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ.
- Χρήστος Φερεντίνος: «Με τον έναν μου γιο συγκατοικούμε, ο άλλος σπουδάζει»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press

- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Έξαρση ιώσεων: Τι πρέπει να προσέχουμε παιδιά και μεγάλοι
- Χανιά: 39χρονη πήδηξε από μπαλκόνι πολυκατοικίας
- Παράτησε τη μηχανή του και την επόμενη μέρα δήλωσε κλοπή!
- Νίκαια: Εφιάλτης δίχως τέλος για ανήλικη που απήγαγαν και βίασαν
- Αχαΐα: 23χρονη επιχείρησε να μαχαιρώσει τη μητέρα της
- Ισραήλ τώρα: Σειρήνες και εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ
- Γιαννίτσης γιος: Η οικογενειακή τραγωδία που τον σημάδεψε
- Άρειος Πάγος αυτόφωρα: Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τα δημοσιεύματα
- Συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτό θα μας πήγαινε στο 5%», λέει ο Παπανδρέου
- ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά: Αιχμές Διαμαντοπούλου για συνεργασίες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- 39χρονη πήδηξε από μπαλκόνι πολυκατοικίας στο κέντρο της πόλης των Χανίων
- Οι υποψήφιοι για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2024
- Πώς βγήκε η φράση «πήραν τα μυαλά του αέρα»
- Ηράκλειο: Εξιχνιάστηκαν πέντε κλοπές με λεία άνω των 50 χιλιάδων ευρώ
- Οι ευχές του Ολυμπιακού στον ΜακΚίσικ για την γέννηση της κόρης του
- Ο Ηλιόπουλος μίλησε για την προσθήκη μπακ και… τον Ελίασον
- Κορυφαίος αθλητής στα Βαλκάνια ο Τεντόγλου | Στη 10άδα Σλούκας και Χρήστου
- Ορκωμοσία Τραμπ: Από σήμερα οι εκδηλώσεις - "Φρούριο" η Ουάσινγκτον
- Δολοφονία δύο δικαστών έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Τεχεράνη - Χειρίζονταν υποθέσεις κατασκοπείας και τρομοκρατίας
- Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι έπληξε τερματικό πετρελαϊκό σταθμό στη ρωσική περιοχή Τούλα