Εξαρθρώθηκαν τρία κυκλώματα λαθρεμπορίας καυσίμων

Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα δέκα άτομα, τα οποία συνελήφθησαν για λαθρεμπορία μεγάλων ποσοτήτων υγρών καυσίμων, στην περιοχή της Αττικής.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παραβάσεις της τελωνειακής και φορολογικής νομοθεσίας, για απάτη μέσω υπολογιστή, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και άλλα συναφή αδικήματα.  

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ένας από τους συλληφθέντες είναι λογιστής σε εμπλεκόμενη εταιρεία,

ενώ σε άλλη περίπτωση ένας συλληφθείς εμφανίζεται παράλληλα και ως «κρυφός-υποκρυπτόμενος» εκμεταλλευτής τριών ομοειδών εταιρειών εμπορίας υγρών καυσίμων.

Εξακολουθούν να αναζητούνται άλλοι τέσσερις Έλληνες οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί από την Αστυνομία.

Οι συλλήψεις έγιναν μετά  από συστηματική αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας, κατάφερε να συλλέξει σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία για την οργάνωση, τη συγκρότηση και τη δράση τριών δομημένων εγκληματικών ομάδων.

Ειδικότερα, προέκυψε ότι τα τρία οργανωμένα κυκλώματα δρούσαν είτε αυτοτελώς, είτε συνεργαζόμενα μεταξύ τους και εμπορευόντουσαν παράνομα μεγάλες ποσότητες λαθραίων καυσίμων, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της εικονικής τιμολόγησης και της έκδοσης ανακριβών ή ψευδών φορολογικών παραστατικών. Για τη διάθεση των καυσίμων στην αγορά χρησιμοποιούσαν «συνεργαζόμενα» πρατήρια ή επιχειρήσεις υγρών καυσίμων καθώς και πρατήρια εμφανούς ή «αφανούς» ιδιοκτησίας μελών των κυκλωμάτων ή συνεργατών τους.

Από την παράνομη δράση τους εκτιμάται ότι έχουν αποκομίσει παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά, ενώ έχουν στερήσει το Δημόσιο από δασμούς, τέλη και εισφορές που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι η πρώτη εγκληματική ομάδα:

- έχει διαθέσει στην κατανάλωση πάνω από 1.001.763 λίτρα λαθραίων υγρών καυσίμων, για τα οποία το σύνολο των εκτιμώμενων διαφυγόντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που στερήθηκε το Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνά τα 831.453 ευρώ,

- δεν έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 743.450 ευρώ,

- εξέδωσε και παρέλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας πάνω από 254.479 ευρώ,

- δεν έχει αποδώσει τέλη και εισφορές ύψους 24.536 ευρώ,

- δεν εξέδωσε παραστατικά στοιχεία για την πώληση καυσίμων, καθαρής αξίας τουλάχιστον 1.566.951 ευρώ,

- δεν εξέδωσε παραστατικά στοιχεία συνολικής εκτιμώμενης μικτής αξίας 13.628,415 ευρώ, κατά την πώληση πετρελαίου θέρμανσης,

- εξέδωσε ανακριβώς 95 δελτία αποστολής, κατά την διακίνηση καυσίμων.

Η δεύτερη εγκληματική ομάδα:

- έχει διαθέσει στην κατανάλωση πάνω από 984.437 λίτρα λαθραίων υγρών καυσίμων για τα οποία το σύνολο των εκτιμώμενων διαφυγόντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που στερήθηκε το Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνα τα 937.924 ευρώ,

- δεν έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 142.739 ευρώ,

- δεν εξέδωσε παραστατικά συνολικής αξίας

Keywords
Τυχαία Θέματα