Φάρμακο υπόσχεται να εξαλείψει καρδιακές παθήσεις

Ένα βήμα πριν την πλήρη εξάλειψη των καρδιακών παθήσεων (ειδικά όσων προκαλούνται από την υπερβολική συσσώρευση χοληστερόλης) βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα, καθώς προσφάτως ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο John Hopkins στις ΗΠΑ δημιούργησε ένα ελπιδοφόρο φάρμακο.

Όπως αναφέρει η σχετική έρευνα, η οποία και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation, το συνθετικό φάρμακο

μειώνει, και μπορεί ακόμη και να εξαλείψει τις επιπτώσεις από τις υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής χοληστερόλης δίαιτες. Κι ενώ το συγκεκριμένο φάρμακο κάνει καλό στην καρδιά και στον εγκέφαλο, φαίνεται ότι ολόκληρο το σώμα μπορεί να επωφεληθεί από αυτή την εξέλιξη.

«Επηρεάζεται ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα» σχολιάζει η εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Ekaterina Pesheva στo The Daily Beast. «Ο λόγος για τον οποίο ανησυχούμε για την καρδιά και τον εγκέφαλο, είναι επειδή αυτά τα δύο όργανα επηρεάζονται περισσότερο από τη συσσώρευση λίπους στον οργανισμό», συμπληρώνει εξηγώντας την πορεία της έρευνας. Η έρευνα αυτή δείχνει, ότι το νέο αυτό φάρμακο –το οποίο βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο- και έχει γίνει γνωστό ως D-PDMP, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζεται το λίπος από το σώμα και εξαλείφει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και καρδιαγγειακών ασθενειών.

Ειδικότερα, το φάρμακο «φρενάρει» την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης, δηλαδή της σκλήρυνσης των αρτηριών, λόγω της συσσώρευσης λίπους και χοληστερόλης στα αγγεία, η οποία είναι η κύρια αιτία πρόκλησης καρδιακών προσβολών στους ανθρώπους και η υπ’ αριθμόν 1 αιτία θανάτου στους ανθρώπους.

«Η αρτηριοσκλήρωση σημαίνει με απλά λόγια φραγμένα αγγεία, λόγω της συσσώρευσης λίπους στο εσωτερικό τους» ανέφερε ο Dr. Subroto Chatterjee και συνέχισε: «Η έρευνα αυτή ήταν μια πρόκληση, όμως πιστεύουμε ότι σταθήκαμε πολύ τυχεροί με την εξέλιξή της». Ο ίδιος και η ομάδα του βρήκαν ότι το φάρμακο D-PDMP σχεδόν εξαφανίζει τη συσσώρευση χοληστερόλης σε ζωτικές περιοχές του οργανισμού. Ίσως, μάλιστα, η πιο αξιοσημείωτη πτυχή αυτής της εξέλιξης να είναι το γεγονός ότι η ουσία αυτή, που χρησιμοποιείται στον έλεγχο της αθηροσκλήρωσης, είναι μια ευρέως διαθέσιμη, τεχνητή ένωση.

Όπως ανέφερε ο Dr Chatterjee, οι ερευνητές έχουν διεξάγει πειράματα σε ποντίκια και κουνέλια, ενώ το επόμενο βήμα είναι να γίνουν σε ανθρώπους. Ο καρδιολόγος του John Hopkins John McEvoy, που ειδικεύεται στην προληπτική καρδιολογία, σχολίασε την έρευνα των συναδέλφων του χαρακτηρίζοντας τη πολύ σημαντική και συναρπαστική, προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες από το φάρμακο στον άνθρωπο. Πάντως, το φάρμακο θα είναι έτοιμο σε περίπου πέντε χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα