Φεύγουν τα τεκμήρια, έρχεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Τελευταία χρονιά με τεκμήρια διαβίωσης θα είναι το 2014, καθώς από το 2015 θα αντικατασταθούν από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται για τον αναχρονιστικό τρόπο φορολόγησης, με βάση ιδεατές δαπάνες, οι οποίες στην πράξη έχουν γίνει «εφιάλτης» για χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και για τους ανέργους και τους ελεύθερους επαγγελματίες που, λόγω της κρίσης, έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα.

Το αποφασιστικό βήμα για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού

περιουσιολογίου έκανε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας από μια σειρά από επιχειρήσεις και φορείς να του υποβάλουν στοιχεία για τις συναλλαγές των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, τα τεκμήρια πρόκειται να καταργηθούν από τα εισοδήματα του 2015, αναφέρει το e-forologia.gr επικαλούμενο το capital.gr. Μάλιστα, ο ίδιος σχεδιασμός προβλέπει ότι η κατάργηση θα γίνει σταδιακά, με την απαλλαγή, αρχικά, από τα τεκμήρια των μισθωτών και των συνταξιούχων και, στη συνέχεια, μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, και των υπόλοιπων φορολογουμένων.

Προϋπόθεση για την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης είναι να στηθεί και να λειτουργήσει το νέο σύστημα της καταγραφής των δαπανών των φορολογουμένων, αλλά και να προχωρήσουν οι έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες τυπικά έχουν ήδη θεσπιστεί.

Ποια στοιχεία θέλει να συγκεντρώνει και να καταγράφει το υπουργείο Οικονομικών;

-Τις δαπάνες των φορολογουμένων για ασφάλιστρα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι.

-Τις χρεώσεις σε πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι.

-Τις δαπάνες τους για λογαριασμούς ΔΕΚΟ, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό ύδρευσης. Με βάση αυτές τις δαπάνες, το υπουργείο Οικονομικών θα εντοπίζει εστίες πολυτελούς διαβίωσης.

-Τους λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που εξοφλούν οι φορολογούμενοι.

-Το ποσό των τόκων που εισπράττουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι από προθεσμιακές καταθέσεις, τραπεζικούς λογαριασμούς και συμφωνίες επαναγοράς (repos).

-Τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι για ιδιωτικά σχολεία, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και κολέγια.

-Τα στοιχεία κατόχων τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι εμφανίζουν συνολική χρέωση ή πίστωση άνω των 50.000 ευρώ.

-Τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, αλλά οι κάτοχοί τους πραγματοποιούν συναλλαγές στην Ελλάδα. Με τα στοιχεία αυτά, η Εφορία θα εντοπίζει φορολογουμένους που διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς και, κατ΄ επέκταση, κεφάλαια στο εξωτερικό.

-Τα χρήματα που αποστέλλουν με εμβάσματα οι φορολογούμενοι στο εξωτερικό.

Τα παραπάνω στοιχεία θα συμπληρώνονται από αυτά που ήδη γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως είναι το δηλωθέν εισόδημα, τα ακίνητα, τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και οι πισίνες που διαθέτει ο φορολογούμενος.

Keywords
Τυχαία Θέματα