Φοιτητές Τουρκία: Διαδηλώσεις για τον πρύτανη – Ο Ερντογάν τους αποκαλεί “τρομοκράτες”

Τρομοκράτες αποκάλεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους εξαγριωμένους φοιτητές που διαδηλώνουν στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τον διορισμό του Μελίχ Μπουλού στη θέση του πρύτανη, που χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατικό. Ο Μπουλού ήταν υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) για τη Βουλή της Τουρκίας το 2015. Σε μία κινητοποίηση που τρομάζει τους Τούρκους πολίτες, καθώς οι αντιδράσεις είναι σπάνιες και ελάχιστα ανεκτές στην Τουρκία, ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του

2016, ο Ερντογάν έστειλε τις αστυνομικές δυνάμεις να βάλουν… τάξη. Οι φοιτητές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην είσοδο του πανεπιστημίου και αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος. Μάλιστα, η αστυνομία έκανε έφοδο σε σπίτια και συνέλαβε δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ αυτών δύο φοιτητές του Bogazici, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ερντογάν δεν κάνει πίσω με τίποτα όμως, υπερασπιζόμενος με σθένος την απόφασή του να διορίσει νέο πρύτανη στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, που είναι απόλυτα νόμιμη, όπως επέμεινε. “Δεν συμμετέχουν φοιτητές σε αυτό. Τρομοκράτες είναι αυτοί που συμμετέχουν σε αυτό”, ισχυρίστηκε. «Γιατί να συναντηθώ με τους φοιτητές; Δεν τους αφορά αυτή η δουλειά. Ανάμεσα στους φοιτητές υπάρχουν τρομοκράτες. Είναι ο αρχηγός της τοπικής οργάνωσης του CHP (κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης), ο οποίος είναι μέλος της οργάνωσης DHKP-C. Αυτοί δεν είναι φοιτητές. Ο πρύτανης εδώ διορίστηκε σύμφωνα με τους νόμους. Δεν διορίστηκε κατά παράβαση των νόμων. Κι ο κ. Μελίχ (ο νέος πρύτανης) έτσι διορίστηκε. Μου πρότειναν 9 ονόματα και επέλεξα για πρύτανη τον κ. Μελίχ με βάση την εξουσία που μου δίνει ο νόμος», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος.

Φοιτητές Τουρκία: Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις

Φοιτητές, καθηγητές και παρατηρητές βλέπουν στην κίνηση του αρχηγού του κράτους, περαιτέρω προσπάθεια περιστολής της ακαδημαϊκής ελευθερίας στο Μποάζιτσι, ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στην Τουρκία, όπου έχει φοιτήσει μέρος της ελίτ. Φοιτητές και πανεπιστημιακοί αξιώνουν να ανακτήσουν το δικαίωμα να εκλέγουν τον πρύτανη. Ο Ερντογάν προτίμησε να δώσει στον εαυτό του το προνόμιο να διορίζει τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Ο αρχηγός του κράτους αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να πάρει πίσω τον διορισμό του Μελίχ Μπουλού, ή να επιτρέψει εκ νέου ο πρύτανης του πανεπιστημίου του Βοσπόρου να εκλέγεται.

Ως εδώ έχουν συλληφθεί 45 συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις, εκ των οποίων 21 παραπέμφθηκαν σε δίκη καθώς τους βαρύνουν υποψίες για σχέσεις με “τρομοκρατικές” οργανώσεις, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Οι 21 αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση χθες, ενημέρωσε τηλεφωνικά το Γερμανικό Πρακτορείο ο συνήγορος υπεράσπισης Τσαγάν Γιαζιτζί. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν δεν είναι σαφείς μέχρι στιγμής. Φοιτητικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων ενώσεων από άλλες σχολές, δεσμεύθηκαν αυτή την εβδομάδα σε αναρτήσεις τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Άλλοι τριάντα άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση στην Άγκυρα καθώς συμμετείχαν σε πορεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στους φοιτητές του πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Σύμφωνα με το anadolu, οι διαδηλωτές συνελήφθησαν επειδή πρόβαλαν αντίσταση κατά της αρχής. Οι επικριτές του Ερντογάν καταγγέλλουν πως ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει να χρησιμοποιεί την αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 ως πρόσχημα, για να… εκδίδει φιρμάνια κατά των φοιτητών. Εκατοντάδες πανεπιστημιακοί συνελήφθησαν ή παύθηκαν στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο αρχηγός του κράτους απέκτησε το αποκλειστικό προνόμιο να διορίζει τους πρυτάνεις των δημόσιων πανεπιστημίων εντός των ορίων της αναθεώρησης του Συντάγματος το 2018, όταν στην Τουρκία εγκαθιδρύθηκε προεδρικό σύστημα.

Τουρκία: Δεν θα παραιτηθώ, λέει ο Μπουλού

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μέλη του διδακτικού προσωπικού που συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του Μπολού – με γυρισμένες τις πλάτες τους στο κτίριο της πρυτανείας – αναφέρουν πως ο Μπουλού είναι ο πρώτος πρύτανης που διορίζεται εκτός του πανεπιστημίου από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 και μέρος των αυξανόμενων αντιδημοκρατικών πρακτικών από το 2016, όταν η απόπειρα πραξικοπήματος οδήγησε την κυβέρνηση Ερντογάν να λάβει σκληρότερα μέτρα εναντίον των θεωρούμενων αντιπάλων της. Σε μια συνέντευξη με το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk TV, ο Μπουλού είπε ότι δεν θα παραιτηθεί, διότι ο διορισμός του έγινε βάσει των απαιτούμενων προδιαγραφών και ότι η αστυνομία εμπόδισε άτομα εκτός του πανεπιστημίου να εισέλθουν στην πανεπιστημιούπολη. “Οι φοιτητές του Bogazici μπορούν να διαμαρτυρηθούν όποτε και όπως θέλουν”, τόνισε.

Ο Μπουλού πρόσθεσε πως εντάχθηκε στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, όταν ιδρύθηκε πριν από δύο δεκαετίες και αργότερα είχε θέσει υποψηφιότητα για να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τσατακλί επέκρινε τα συνθήματα που ακούγονταν στην ορκωμοσία. “Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ή να μείνουμε σιωπηλοί όταν αποκαλούν την αστυνομία μας δολοφόνους”, επισήμανε, προσθέτοντας πως ορισμένοι από τους συλληφθέντες είχαν διασυνδέσεις με μια παράνομη αριστερή οργάνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα