Φοιτητής χάκαρε τα αρχεία για να πάρει πτυχίο: Η δικαστική κατάληξη

Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όταν φοιτητής χάκαρε στα αρχεία της Γεωπονικής Σχολής με στόχο να τροποποιήσει βαθμολογίες και πτυχία. Η υπόθεση πήρε τη δικαστική οδό με το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου να καταδικάζει τον 28χρονο πρώην φοιτητή, ο οποίος δικάστηκε ερήμην. Η υπόθεση ξεκίνησε τον Μάιο του 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν ο 24χρονος τότε φοιτητής της Γεωπονικής Σχολής εκμεταλλεύτηκε τη μειωμένη παρουσία προσωπικού λόγω των μέτρων για τον COVID-19. Εμφανίστηκε, όπως αναφέρει το grtimes.gr το βράδυ της

Πρωτομαγιάς στο κτίριο της σχολής στο Φυτόκο, με την πρόφαση ότι έπρεπε να παρακολουθήσει την εξέλιξη ενός βιολογικού πειράματος, στο οποίο εργαζόταν για λογαριασμό καθηγητή του. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του φύλακα, ο οποίος γνώριζε την ενασχόλησή του με το πείραμα, εισήλθε χωρίς υποψίες στο κτίριο.

Αντί να κατευθυνθεί στα εργαστήρια, ο φοιτητής πήρε τα κλειδιά της γραμματείας από το φυλάκιο και εισέβαλε στα γραφεία. Εκεί, παρέμεινε για έξι ώρες, αποκτώντας πρόσβαση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή της γραμματείας και επεμβαίνοντας στα αρχεία του τμήματος. Ωστόσο, φεύγοντας, ξέχασε να επιστρέψει τα κλειδιά. Το επόμενο πρωί, ο φύλακας που ανέλαβε υπηρεσία διαπίστωσε την απουσία τους και ειδοποίησε τις αρχές του πανεπιστημίου. Αμέσως ξεκίνησε έρευνα, με τον τότε πρόεδρο του τμήματος, Νίκο Τσιρόπουλο, και τον κοσμήτορα, Νικ. Δαναλάτο, να ενημερώνουν την πανεπιστημιακή διοίκηση και την αστυνομία. Οι αρχές εντόπισαν τον φοιτητή, ο οποίος φέρεται να ομολόγησε την παραβίαση των αρχείων.

Η υπόθεση έλαβε νομικές και διοικητικές διαστάσεις, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να προχωρά στη διαγραφή του από τη Γεωπονική Σχολή, κατόπιν απόφασης της Συγκλήτου. Ο φοιτητής αναγκάστηκε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό, όπου τελικά απέκτησε το πτυχίο του. Η δίκη διεξήχθη πρόσφατα, με τον 28χρονο απόφοιτο να καταδικάζεται για τις πράξεις του. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν του επέβαλε περαιτέρω ποινή, καθώς θεώρησε ότι η διαγραφή του από το Πανεπιστήμιο και οι συνέπειες που αντιμετώπισε αποτελούσαν ήδη σημαντική τιμωρία. Το περιστατικό, το οποίο θεωρείται μοναδικό στα χρονικά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανέδειξε την ανάγκη για ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας και προστασίας των πληροφοριακών συστημάτων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φοιτητής,foititis