Φωτιές στην Ελλάδα: Συγκλονιστική δήλωση καθηγητή Πολυτεχνείου για την πύρινη λαίλαπα

«Πυρκαγιές σαν αυτές που ζούμε καμία πρόληψη και καμία καταστολή δεν μπορεί να τις καταστείλει εντελώς». Η δήλωση αυτή ανήκει στον καθηγητή Δασολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρου Δημητρακόπουλου, στον ΣΚΑΙ. Ο κ. Δημητρακόπουλος σημείωσε πως η «σφοδρότητα της καύσης» καθιστά πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθούν τέτοιες φωτιές. «Έχουν τεράστια θερμική ένταση. Η θερμότητα την οποία παράγουν, η ενέργεια την

οποία παράγουν, είναι εξαιρετικά μεγάλη για να ελεγχθεί είτε με επίγειες δυνάμεις είτε με εναέρια μέσα».

Του Γιώργου Αυτιά

Ο καθηγητής δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως ο αριθμός των πυρκαγιών είναι απόρροια του παρατεταμένου καύσωνα και των συνθηκών που προκαλεί στην καύσιμη ύλη, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «ακραίο» και «σπάνιο» φαινόμενο που πλήττει ολόκληρη τη γειτονιά μας. «Είναι ένα φαινόμενο το οποίο είναι ακραίο, είναι σπάνιο, τελευταία φορά που είχαμε τέτοιο μέγεθος καύσωνα στην Ελλάδα ήταν το 1987, και πλήττει βέβαια όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Βλέπετε ότι αντίστοιχα προβλήματα έχουν οι Τούρκοι, έχουν οι Αλβανοί, έχουν στη Βόρεια Μακεδονία παντού». Ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε ότι οι αποφάσεις για εκκενώσεις οικισμών που κινδυνεύουν από τις φλόγες είναι «απολύτως» ορθές, τονίζοντας ότι μολονότι καταλαβαίνει τη βούληση κατοίκων να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, το έργο της πυρόσβεσης πρέπει να επαφίεται σε «επαγγελματίες, σε αυτούς που γνωρίζουν, σε αυτούς που ξέρουν πώς θα κινηθούν, σε αυτούς που ξέρουν να θέτουν προτεραιότητες.   Ύψιστη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη ζωή είναι αναντικατάστατη».

Ολεθρος…Κάηκαν 76.000 στρέμματα στην Αττική και 176.000 στρέμματα στην Εύβοια

Συγκλονίζουν τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Νέες εκτιμήσεις των καμένων εκτάσεων στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες VIIRS της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Forest Fire Information System (FFIS), έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Η έως τώρα καμένη έκταση στην περιοχή της Αττικής ανέρχεται σε 7.615 εκτάρια και η καμένη έκταση στην Εύβοια είναι 19.794 εκτάρια (αρκετά χαμηλότερη της προηγούμενης εκτίμησης για περίπου 35.000 εκτάρια). Με δεδομένο ότι ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα, οι καμένες εκτάσεις είναι 76.150 και 197.940 στρέμματα αντίστοιχα.

Η αρχική εκτίμηση της καμένης έκτασης για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον δήμο Δελφών, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες VIIRS, είναι 1.801 εκτάρια (περίπου 18.000 στρέμματα). Το ΕΑΑ επισημαίνει ότι οι τιμές αυτές αποτελούν εκτιμήσεις, καθώς οι πυρκαγιές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Η ομάδα του BEYOND θα επανέλθει με πιο λεπτομερή αποτίμηση της καμένης έκτασης ύστερα από επεξεργασία δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης Sentinel.

Keywords
Τυχαία Θέματα