Φτέρνισμα κορονοϊός: Βίντεο δείχνει πόσα μέτρα μακριά «ταξιδεύουν» τα σταγονίδια

Φτέρνισμα κορονοϊός: Αυξάνονται οι έρευνες των επιστημόνων για τον νέο κορωνοϊό και το πώς μεταδίδεται μέσω του βήχα αλλά και του φτερνίσματος. Σε νέο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, καταγράφεται η πορεία που ακολουθούν τα σταγονίδια του φτερνίσματος. Ειδικότερα, Αμερικανοί επιστήμονες βιντεοσκόπησαν το φτέρνισμα ενός υγιούς ατόμου και διαπίστωσαν σε αργή κίνηση ότι τα ιογενή σταγονίδια του

βήχα και του φτερνίσματος μπορούν σε υγρές και ζεστές ατμοσφαιρικές συνθήκες να κινηθούν με ταχύτητα 10 και 30 μέτρων το δευτερόλεπτο. Έτσι δημιουργείται ένα μολυσματικό και «τυρβώδες» νέφος αερίων ικανό να φτάσει από 7 έως 8 μέτρα μακριά. Μια υγρή και ζεστή ατμόσφαιρα μέσα στο τυρβώδες νέφος αερίου επιτρέπει στα σταγονίδια να μην εξατμίζονται και να διατηρούνται για μεγαλύτερο διάστημα από το συνηθισμένο.

Αν λάβει λοιπόν κανείς τα παραπάνω υπόψιν, τα δύο μέτρα ως όριο κοινωνικής απόστασης που προτείνουν οι ειδικοί, είναι μικρό για να αποφευχθεί η μόλυνση. Υπενθυμίζεται ότι η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης Lydia Boyrouiba υποστήριξε στο journal of the American Medical Association ότι τα σημερινά μέτρα κοινωνικής απόστασης βασίζονται σε ξεπερασμένα μοντέλα επειδή δεν λαμβάνουν υπόψιν την πιθανότητα των θερμών και υγρών νεφών αερίου που επιτρέπουν στα σταγονίδια να διασχίσουν μεγαλύτερες αποστάσεις.

Τι γίνεται με τα σταγονίδια

Η εφαρμογή συστάσεων για τη δημόσια υγεία βάσει αυτών των παλαιότερων μοντέλων ενδέχεται να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων παρεμβάσεων. «Αυτές οι αποστάσεις βασίζονται σε εκτιμήσεις εύρους που δεν έχουν εξετάσει την πιθανή παρουσία ενός νέφους υψηλής ορμής που μεταφέρει τα σταγονίδια σε μεγάλες αποστάσεις». Τα σταγονίδια που βρίσκονται στην τροχιά του φτερνίσματος μπορούν να μολύνουν τις επιφάνειες, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν παγιδευμένα και συγκεντρωμένα στο κινούμενο νέφος.

Τελικά το «τυρβώδες νέφος αερίου» χάνει ορμή και τα υπόλοιπα σταγονίδια μέσα σε αυτό εξατμίζονται. Ο ρυθμός με τον οποίο αυτά τα σταγονίδια τελικά εξατμίζονται εξαρτάται από το μέγεθός τους, την ταχύτητα του νέφους αερίου και τις συνθήκες περιβάλλοντος όπως η θερμοκρασία και η υγρασία. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, η διάρκεια ζωής ενός σταγονιδίου θα μπορούσε να παραταθεί έως και 1.000 – ή από ένα κλάσμα του δευτερολέπτου έως αρκετά λεπτά. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, η διάρκεια ζωής ενός σταγονιδίου μπορεί να επεκταθεί έως και 1.000 φορές ή από ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μέχρι αρκετά λεπτά.

Τα “σωτήρια” 2 μέτρα

Σε χθεσινή ανάρτησή του ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος επεσήμανε εκ νέου την σημασία της απόστασης. Στο βίντεο-προσομοίωση των New York Times που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ερευνητικά δεδομένα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Κιότο και το οποίο δημοσιεύουν οι NYT, φαίνεται τι μπορεί να συμβεί όταν κάποιος βήχει σε έναν εσωτερικό χώρο. Ο βήχας παράγει αναπνευστικά σταγονίδια διαφόρων μεγεθών, από τα οποία τα μεγαλύτερα πέφτουν στο πάτωμα ή χωρίζονται σε μικρότερα. Η προσομοίωση που δημοσιεύουν οι ΝΥΤ δείχνει την εξάπλωση τους σε διάρκεια ενός λεπτού, μέσα σε ένα δωμάτιο περίπου 55 τετραγωνικών μέτρων.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υποστηρίζουν ότι η απόσταση 2 μέτρων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με αυτά τα σταγονίδια και να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Αλλά όπως υποδηλώνει η προσομοίωση, και οι επιστήμονες υποστήριξαν, τα σταγονίδια μπορούν να ταξιδεύουν περισσότερο από δύο μέτρα, ενώ τα μικρά σταγονίδια που είναι γνωστά ως αερολύματα μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα ή να ταξιδέψουν στον αέρα πριν τελικά πέσουν σε επιφάνειες. Έτσι θα μπορούσαν να διασκορπιστούν τα επόμενα 20 λεπτά.

Δείτε ακόμαΗ σωστή απολύμανση του σπιτιού μας που κρατάει για μέρεςΣτέγνωμα χεριών: Ο σωστός τρόπος για την απομάκρυνση των μικροβίωνCovid – 19: Πόσο διαρκεί ο ιός στα χαρτονομίσματα και τι πρέπει να απολυμαίνουμε
Keywords
Τυχαία Θέματα