Φυτική πρωτεΐνη: Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Φυτική πρωτεΐνη: Πολλές έρευνες που διεξάγονται ανά διαστήματα εστιάζουν στα στοιχεία που προωθούν την καλή υγεία και τη μακροζωία. Σύμφωνα με νέα ιαπωνική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine, όσοι καταναλώνουν πολλές φυτικές πρωτεΐνες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από όσους καταναλώνουν ζωικές πρωτεΐνες.

Η έρευνα, που διήρκεσε περίπου δύο δεκαετίες, πραγματοποιήθηκε σε 71.000 μεσήλικες Ιάπωνες και διαπιστώθηκε ότι, συγκριτικά με τους ανθρώπους που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες

φυτικών πρωτεϊνών, όσοι ακολουθούσαν διατροφή με περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες είχαν λιγότερες πιθανότητες θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης (13%) και συγκεκριμένα από καρδιαγγειακά αίτια (16%).

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών σχετίζεται με πολλές χρόνιες παθήσεις και θνησιμότητα, ενώ οι φυτικές πρωτεΐνες σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο. Πρέπει, όμως, να σημειώσουμε ότι οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί σε δυτικούς πληθυσμούς, όπου η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών είναι ούτως ή άλλως υψηλότερη. Αυτή η ιαπωνική μελέτη κάνει την ανατροπή», αναφέρει ο Δρ. Frank Hu, επικεφαλής του τμήματος διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Φυτική πρωτεΐνη: δημητριακά, σόγια και καρποί

«Στα άτομα που καταναλώνουν τρόφιμα με περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, όπως τα δημητριακά, η σόγια και οι καρποί, παρατηρείται σημαντική βελτίωση στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως τα λιπίδια του αίματος, η αρτηριακή πίεση και το βάρους του σώματος. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτά τα τρόφιμα περιέχουν όχι μόνο πρωτεΐνες, αλλά και επωφελή θρεπτικά συστατικά, όπως καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικές βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικές ουσίες. Αντίθετα, μια διατροφή με αυξημένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος έχει συνδεθεί με διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, όπως τον διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και κάποιους τύπους καρκίνου», αναφέρει ο Δρ. Hu.

Σημειώνεται ότι η διατροφή των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε μόνο στην αρχή της μελέτης, γεγονός που περιόρισε σημαντικά την έρευνα οπότε είναι πολύ πιθανό οι διατροφικές συνήθειες να άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου, όπως σημειώνει μία από τις συγγραφείς της μελέτης, Δρ. Norie Sawada από το Εθνικό Αντικαρκινικό Κέντρο του Τόκιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα