Γαλάζια πατρίδα Τουρκία: Νέα πρόκληση – Άσκηση κατάληψης ελληνικού νησιού

Σε νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας επιδόθηκε η Τουρκία στο πλαίσιο της ευρείας ναυτικής άσκησης Mavi Vatan («Γαλάζια Πατρίδα») 2022, η οποία πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στο Αιγαίο, στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή 122 πολεμικών πλοίων και 41 αεροσκαφών και η οποία ξεκίνησε στις 11 Απριλίου και ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη

21 Απριλίου. Σύμφωνα με το Nordic Monitor, η άσκηση υπογράμμισε για ακόμα μία φορά την τακτική της Τουρκίας να στοχοποιεί την Ελλάδα, κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο φανταστικός εχθρός της στα παιχνίδια πολέμου που διεξάγει. Την άσκηση παρακολούθησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μάλιστα κατέφυγε σε ένα προκλητικό κρεσέντο ζητώντας την αποστρατικοποίηση 16 ελληνικών νησιών. Στην ίδια άσκηση μίλησε μέσω βίντεο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνεχάρη τους συμμετέχοντες και εξαπέλυσε έμμεση επίθεση προς τη χώρα μας κάνοντας λόγο για κάποιες χώρες που θεωρούνται «μοντέρνες σκοτώνουν πρόσφυγες στη σκοτεινή θάλασσα».

Η συγκεκριμένη άσκηση, όπως σημειώνει το Nordic Monitor, έδειξε το επιθετικό ναυτικό δόγμα που ακολουθεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς περιλαμβάνει ένα σενάριο, στο οποίο Τούρκοι κομάντος καταλαμβάνουν ένα ελληνικό νησί και τοποθετούν σε αυτό την τουρκική σημαία. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο, ομάδες υποβρύχιας επίθεσης (SAT), άρχισαν να επιτίθενται σε στόχους στο νησί Γιλαντζίκ κοντά στα Μούγλα. Στο συγκεκριμένο σενάριο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», μία ομάδα πέφτει στη θάλασσα από ένα ελικόπτερο, ενώ ταυτόχρονα μία άλλη πλησιάζει το νησί υποβρύχια.

Τις δύο αυτές ομάδες συνοδεύει μια τρίτη με αλεξιπτωτιστές που πέφτουν στο νησί από ένα ελικόπτερο. Μόλις οι Τούρκοι κομάντος εξουδετερώσουν τους αντίπαλους στόχους, τοποθετούν την τουρκική σημαία στο νησί που «κατέλαβαν», κάτι που σύμφωνα με το Nordic Monitor, είναι προσομοίωση για επίθεση σε κάποιο ελληνικό νησί, όπως έδειξαν και οι δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ.

Το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα των προκλήσεων στις οποίες προχωρά η Τουρκία τον τελευταίο καιρό, καθώς και προ ημερών είχε καταφύγει σε μία άκρως προκλητική ενέργεια όταν κατά την παρουσίαση ενός νέου πυραύλου ο στόχος που παρουσιαζόταν σαν εχθρός σε βίντεο προσημείωσης ήταν σκόπιμα ένα ελληνικό νησί. Παρά το γεγονός ότι η άσκηση διεξήχθη με την Ελλάδα στο μυαλό, το υπουργείο Άμυνας, μέσω ενός μηνύματος στο Twitter, συνέστησε ότι το «χέρι ειρήνης» που δόθηκε προς την Ελλάδα είναι ένα φιλικό χέρι που δόθηκε με ειλικρίνεια και πρέπει να γίνει δεκτό από την Ελλάδα.

Παρουσία των επιτελαρχών του, ο Ακάρ είπε, μεταξύ άλλων: «Λέμε στη γείτονά μας Ελλάδα:

«Κρατείστε αυτό το χέρι φιλίας που ειλικρινά απλώσαμε»».

Τονίζοντας ότι ελήφθησαν σημαντικά μέτρα τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην εκτέλεση της άσκησης προκειμένου να μην υπάρχει καμία βλάβη το περιβάλλον ακόμη και το υποθαλάσσιο, ο Ακάρ είπε: «Αυτή είναι η βασική αρχή όλων των δραστηριοτήτων μας. Σε όλες τις δραστηριότητές μας, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μην βλάψουμε αθώους ανθρώπους, το περιβάλλον, την ιστορική υφή, τις θρησκευτικές δομές και τα στοιχεία πολιτισμού».

Απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στους κυβερνήτες των πλοίων που συμμετείχαν στην άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», ο Ακάρ σημείωσε ότι «τόσο η άσκηση όσο και οι άλλες δραστηριότητές μας δείχνουν ότι οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις είναι αποφασισμένες και ισχυρές να προστατεύσουν και να προασπίσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας».

Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Ακάρ υπογράμμισε:

«Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο στις σχέσεις μας με την Ελλάδα και πάντα ευνοούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας. Θέλουμε τα σημερινά μας προβλήματα να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα και μεθόδους».

Τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου, ο Ακάρ επεσήμανε: «Ο γείτονας μας κάνει αργά βήματα ως προς τον διάλογο. Περιμένουμε να είναι λίγο πιο δραστήριοι». Υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιήθηκαν συμβουλευτικές συναντήσεις, και συζητήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Ακάρ είπε για άλλη μια φορά ότι περιμένουν τις ελληνικές αρχές να πραγματοποιήσουν την τέταρτη συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των υπουργείων Άμυνας, στην Τουρκία. Εφιστώντας την προσοχή στις «προκλητικές ενέργειες και ομιλίες ορισμένων Ελλήνων διοικητών», ο Ακάρ δήλωσε ότι «είτε υπάρχει περίσταση είτε όχι, η χρησιμοποίηση κατηγοριών εναντίον της Τουρκίας, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Το Nordic Monitor υπενθυμίζει επίσης την επιστολή στις 13 Ιουλίου 2021 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Φεριντούν Σινιρλίογλου, μόνιμου εκπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, ο οποίος έγραψε ότι «η συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη υλική παραβίαση από την Ελλάδα των διατάξεων αποστρατικοποίησης της ειρήνης της Λωζάνης και του Παρισιού Συνθήκες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επίτευξη του αντικειμένου και του σκοπού τους, συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας». «Η Ελλάδα παραβιάζει βασικές διατάξεις των συνθηκών βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά, πράγμα που, από νομική άποψη, σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, έναντι της Τουρκίας, να επικαλείται τον τίτλο της σύμφωνα με τις ίδιες συνθήκες για τους σκοπούς μιας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων», πρόσθετε τότε ο Σινιρλίογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα