Γαλλία αποχωρεί από Νατο: Τέλος στη συμμετοχή της σε νατοϊκές ασκήσεις στη Μεσόγειο βάζει η Γαλλία

Γαλλία αποχωρεί από Νατο: Αποχωρεί από ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στη Μεσόγειο η Γαλλία, σύμφωνα με το Reuters ο Τούρκος πρέσβης στη Γαλλία υποστηρίζει ότι το Παρίσι ενημέρωσε την Συμμαχία ότι σταματά την εμπλοκή του στις ναυτικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο,

ύστερα από το περιστατικό μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων. Η γαλλική πλευρά με δηλώσει τους Τούρκου πρέσβη στο Παρίσι ανακοίνωσε την άμεση αποχώρησή της από τις κοινές επιχειρήσεις στα νερά της Μεσογείου. Όπως αναφέρει το Reuters, ο Τούρκος πρέσβης στη Γαλλία υποστηρίζει ότι το Παρίσι ενημέρωσε το ΝΑΤΟ ότι σταματά την εμπλοκή του στις ναυτικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, ύστερα από το περιστατικό μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων.

Υποστήριξε δε ότι η Γαλλία ζήτησε τη διενέργεια έρευνας από το ΝΑΤΟ για το επίμαχο περιστατικό, ωστόσο το αποτέλεσμα της δεν ευθυγραμμιζόταν με τους γαλλικούς ισχυρισμούς. «Φαίνεται ότι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ δεν έφθασαν στο ίδιο συμπέρασμα (σ.σ. με τη Γαλλία). Έχω την ενημέρωση ότι το πολεμικό πλοίο Courbet αποσύρεται από τις νατοϊκές ασκήσεις» δήλωσε ο Ισμαήλ Χακί Μούσα, μιλώντας στη γαλλική Γερουσία.

Γαλλία αποχωρεί από Νατο: Τι λέει ο γαλλικός τύπος

Σύμφωνα με τον γαλλικό τύπο, η συγκεκριμένη κίνηση δεν αποτελεί «κούφια» απειλή αλλά μία «μελετημένη κίνηση από την γαλλική πλευρά που στόχο έχει να βγάλει από την ιδιότυπη ουδετερότητα το ΝΑΤO και τον Γενς Στόλτενμπεργκ να ασκήσει παράλληλα πιέσεις στα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας προκειμένου να αντιδράσουν συνολικά στην τουρκική προκλητικότητα στην Λιβύη. Λίγο νωρίτερα, η γαλλική εφημερίδα «L’ Opinion» ανέφερε ότι η Γαλλία έχει ήδη στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να ενημερώσει τη Συμμαχία για την απόφασή της να αναστείλει τη συμμετοχή της στη θαλάσσια επιχείρηση περιφρούρησης. Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιουνίου του 2020, το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό υποστήριξε ότι γαλλική φρεγάτα αποτέλεσε στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού από τουρκικά πλοία στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με το Παρίσι, τα τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο με πιθανή κατεύθυνση τη Λιβύη, φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών».

Γαλλία αποχώρηση Νατο: Η θέση της Τουρκίας

Από την πλευρά της, η Τουρκία διέψευσε τους γαλλικούς ισχυρισμούς, επισημαίνοντας ότι τα τουρκικά πλοία χρησιμοποίησαν την κάμερα, η οποία είναι ενσωματωμένη στο ραντάρ τους, για να «παρακολουθήσουν το γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έναν επικίνδυνο ελιγμό σε πολύ μικρή απόσταση». «Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ θα ερευνήσουν για να διασαφηνίσουν την κατάσταση και να ρίξουν φως στο περιστατικό» είχε ανακοινώσει, μετά το περιστατικό, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Νέα επίθεση Τουρκίας κατά Γαλλίας

Η πολιτική της Γαλλίας για τη Λιβύη είναι «προκατειλημμένη», καθώς κάνει τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο προς όφελος του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε επίσης ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι. «Το εμπάργκο παραβιάζεται καθημερινά από τα αιγυπτιακά σύνορα και κάθε μέρα υπάρχουν πτήσεις από τα ΗΑΕ στην Λιβύη. Γιατί δεν γίνονται ερωτήσεις», δήλωσε ο Ισμαήλ Χακί Μουσά σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον Γάλλων γερουσιαστών. «Πιστεύουμε ότι λειτουργούν επιλεκτικά, κάτι το οποίο ενισχύει την υποστήριξη του κ. Χάφταρ στα ανατολικά», πρόσθεσε.

Για “ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες” της Άγκυρας, κάνει λόγο ο Μακρόν

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της συνάντησής του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, εκφράστηκε με οργή κατά της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για “ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες” της Άγκυρας, η οποία “υποδύεται ότι είναι ακόμη μέλος του NATO”, όπως είπε. Η Γαλλία στηρίζει, μαζί με τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το στρατόπεδο του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, έναντι της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA) του Φαγέζ Αλ Σάρατζ, που στηρίζεται κυρίως από την Τουρκία και το Κατάρ, αλλά διαθέτει γενικά την έστω και τυπική αναγνώριση από πλευράς διεθνών οργανισμών ως η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Δείτε ακόμηΤο ISIS προσπάθησε να στείλει 84 εκατ. χάπια captagon στην Ευρώπη (vid)Νεύρα Ερντογάν για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την ΕΕ – “Να διορθωθεί γρήγορα το λάθος”Νεύρα Ερντογάν για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την ΕΕ – “Να διορθωθεί γρήγορα το λάθος”
Keywords
Τυχαία Θέματα