Γαλλία lockdown – κορονοϊός: Νέα, πιο σκληρή απαγόρευση κυκλοφορίας

Επέκταση του μέτρου της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18.00 το απόγευμα σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσαν οι Αρχές στη Γαλλία, προκειμένου να ελέγξουν την μετάδοση του κορωνοϊού. Μέχρι σήμερα, η επιβολή πιο μακράς αυστηρής απαγόρευσης κυκλοφορίας επιβαλλόταν τοπικά και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα στη Γαλλία, ωστόσο, τα νέα

στοιχεία της πανδημίας οδηγούν την γαλλική κυβέρνηση σε καθολική εφαρμογή του μέτρου.  Ο κορονοϊός έχει στοιχίσει περισσότερες από 69.000 ζωές στη Γαλλία, τον έβδομο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο.

Η Γαλλία έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει και τις σφοδρές επικρίσεις για τη διαχείριση του εμβολιασμού. Ως την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, συγκεκριμένα, στην Γαλλία είχαν εμβολιαστεί περίπου 190.000 άνθρωποι. Πρόκειται για αριθμό ο οποίος αντιστοιχεί μόλις στο 0,28% του πληθυσμού της – και ταυτόχρονα, στο 18% των δόσεων που είχε παραλάβει η χώρα.

Γαλλία κορονοϊός: Αρνητικό κλίμα

Η σύγκριση με το τι συμβαίνει σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ – αφήνοντας εκτός «συναγωνισμού» του Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 22,3% και 4,2%, αλλά και τις ΗΠΑ όπου φτάνει στο 2,8% – αποδεικνύει πόσο πίσω έχει μείνει η Γαλλία στο μέτωπο των εμβολιασμών. Το ποσοστό του πληθυσμού που είχε εμβολιαστεί στη Γερμανία μέχρι χθες έφτανε το 0,82% (κοντά στις 700.000 πολίτες) και στην Ιταλία το 1,31% (790.000), ενώ στη Δανία ξεπερνούσε το 2%.

Με βάση δε τον συγκεκριμένο ρυθμό και τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας https://covidtracker.fr/vaccintracker/ η Γαλλία είναι αδύνατο να πετύχει τον στόχο τον οποίο έχει θέσει, που είναι ένα εκατομμύριο πολίτες να έχουν λάβει την πρώτη δόση μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. Στην καλύτερη περίπτωση δε, αυτό θα επιτευχθεί κάπου στα μέσα του επόμενου μήνα.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι σαφές ότι η Γαλλία αποτελεί τον «μεγάλο ασθενή» της Ευρώπης στο ζήτημα των εμβολιασμών.  Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην οργάνωση και τις αστοχίες στους μέχρι σήμερα χειρισμούς, αλλά είναι βαθύτερο. Έχει να κάνει και με την περιορισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, μόλις 4 στους 10 εγκρίνουν τους χειρισμούς της στο μέτωπο της πανδημίας. Παράλληλα, υπάρχει και η έντονη καχυποψία απέναντι στις φαρμακευτικές εταιρείες λόγω προηγούμενων σκανδάλων – όπως συνέβη με τις μεταγγίσεις αίματος τη δεκαετία του ’90 και με το εμβόλιο κατά του Η1Ν1 πριν μία δεκαετία.

Το αρνητικό κλίμα δεν θα αντιστραφεί εύκολα – έστω κι αν, τελικά, οι Γάλλοι θα σπεύσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων Ευρωπαίων, μόλις διαπιστώνουν τις ευεργετικές επιπτώσεις του εμβολιασμού κατά της Covid-19…

Keywords
Τυχαία Θέματα