Γερμανία κορονοϊός νέα: Γιατί δεν αποδίδει το μερικό lockdown
Γερμανία κορονοϊός νέα: Από τις αρχές του προηγούμενου μήνα η Γερμανία βρίσκεται σε καθεστώς μερικού lockdown σε μία προσπάθεια να αναχαίτισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού που σαρώνει τον κόσμο. Η γερμανική κυβέρνηση έθεσε ειδικά περιοριστικά μέτρα, που αφορούν κυρίως στην εστίαση και στη διασκέδαση, θέτοντας σε αναστολή λειτουργίας εστιατόρια,
Στο μεταξύ οι χριστουγεννιάτικες αγορές, με την παραδοσιακή τους μορφή δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος. Εντούτοις πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων εκμεταλλεύονται κενά στις διατάξεις του νόμου περί προστασίας από λοιμώξεις και έχουν αρχίσει πωλήσεις εκτός καταστημάτων. Το χριστουγεννιάτικο ζεστό κρασί «to go» σημειώνει ήδη επιτυχία σε πολλές γερμανικές πόλεις. Από τη Στουτγκάρδη και την Κολωνία ως το Αμβούργο και την Κολωνία αρκετοί καταστηματάρχες προσφέρουν το περίφημο Glühwein μαζί με μικρά εδέσματα έξω από τα μαγαζιά τους ώστε να κερδίσουν μερικά ευρώ παραπάνω. Χρήματα που δεν προέρχονται από την κρατική βοήθεια.
Παρατυπίες και μη τήρηση των μέτρωνΣτο παράδειγμα των μεμονωμένων χριστουγεννιάτικων πάγκων που έχουν στηθεί σε κάποιες γερμανικές πόλεις προς αντικατάσταση των χριστουγεννιάτικων αγορών παρατηρούνται ήδη ορισμένα προβλήματα. Ειδικά αργά, όταν ήδη έχει καταναλωθεί αλκοόλ, έχει παρατηρηθεί να μην τηρούνται οι αποστάσεις στις ουρές. Κάποιοι δυσαρεστούνται όταν τους ζητείται να μην συνωστίζονται μπροστά από τους πάγκους. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία. Έτσι στη Βαυαρία, όπου η πανδημία δείχνει ακόμη το σκληρό της πρόσωπο, απαγορεύθηκε η κατανάλωση αλκοόλ σε υπαίθριους χώρους. Η Βαυαρία προχωρά και ένα βήμα παραπέρα προς την αυστηροποίηση των περιορισμών και φτάνει πλέον μέχρι την απαγόρευση κυκλοφορίας. Παρόμοια μέτρα ισχύουν ή αναμένονται και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τη Σαξονία.
Στη Γερμανία η προστασία από τις λοιμώξεις εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατιδίων. Οι τοπικές κυβερνήσεις λαμβάνουν τις αποφάσεις για τα μέτρα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει μικρή επιρροή σε αυτό. Η καγκελάριος, που τάσσεται υπέρ αυστηρών μέτρων, διεξήγαγε πολύωρες και έντονες συζητήσεις με τους τοπικούς πρωθυπουργός. Στο τέλος έπρεπε να παραδεχθεί την ήττα της. Κατά συνέπεια τα όσα ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας ποικίλουν ανά κρατίδιο και ενίοτε είναι αντιφατικά. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η ασυμφωνία για τα μέτρα που θα ισχύουν ενόψει Χριστουγέννων.
Η οδός του μερικού lockdown δεν λειτουργείΣύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ οι αριθμοί νέων μολύνσεων στη Γερμανία «προκαλούν ανησυχία». Όπως δήλωσε τη Δευτέρα «αυτό απέχει πολύ από την αναστροφή της τάσης που περιμέναμε». Ήδη το μερικό lockdown έχει παραταθεί δύο φορές, στο μεταξύ μέχρι 10 Ιανουρίου. Λίγοι πιστεύουν ότι ήταν οι τελευταίες παρατάσεις. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας η Γερμανία ήταν πρότυπο, στο μεταξύ απέχει πολύ από την εικόνα εκείνη. Ενώ την άνοιξη ο ανώτατος αριθμός λοιμώξεων ανά μέρα άγγιζε τις 6.000, πλέον εμφανίζεται τετραπλάσιος. Περισσότεροι από 4.000 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας -την άνοιξη στις χειρότερες μέρες 2.850. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γερμανών Εντατικολόγων ένας στους δύο ασθενείς που νοσηλεύονται στην εντατική με υποβοήθηση της αναπνοής πεθαίνει.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον υψηλό αριθμό θανάτων στη Γερμανία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ. Από την άλλη πλευρά γεγονός είναι επίσης ότι δεν υπάρχει δημόσια κατακραυγή για τον υψηλό αριθμό στη Γερμανία. Τα στοιχεία μοιάζουν να μην προκαλούν πλέον ανησυχία. Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν το φαινόμενο, το σχετίζουν με τη συνήθεια. Ακόμη και μια καταστροφή μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο βαθμό στην εξοικείωση.
Tι θα ήταν τελικά καλύτερο για τη Γερμανία;Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του ARD το 44% των Γερμανών επικρίνει την χαλάρωση των μέτρων για τις ημέρες των γιορτών. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Μήπως τελικά θα ήταν καλύτερα η Γερμανία να είχε επιβάλει αυστηρό lockdown, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία ή το Ισραήλ;
Κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το κράτος και την πολιτική, διότι η οικονομία ίσως να κατέρρεε μαζικά και θα έπρεπε να στηριχθεί με νέα βοηθήματα. Το κράτος δύσκολα θα μπορούσε να το διαχειριστεί. Το χρέος της Γερμανίας φέτος ανέρχεται στα 160 δις ευρώ. Για το 2021 προγραμματίζονται δάνεια ύψους 180 δις ευρώ -ποσό που δεν θα ήταν αρκετό αν η χώρα έμπαινε ξανά σε αυστηρό lockdown. Οι πολιτικοί στη Γερμανία θα έπρεπε τότε να παραδεχθούν ότι έκαναν λάθη με το μερικό lockdown. Ο υπ. Οικονομίας πάντως παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι τα μέχρι τώρα μέτρα στη φάση του δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν ήταν αρκετά.
Μένει να φανεί αν η Γερμανία θα συνεχίσει την προσπάθεια μείωσης του υψηλού αριθμού νέων λοιμώξεων με ήπια μέτρα ή όχι. Αυτό θα πρέπει να συναποφασιστεί με τα κρατίδια. «Ανά πάσα στιγμή είναι εφικτή μια αυστηροποίηση των μέτρων», δήλωσε στο μεταξύ ο Στέφεν Ζάιμπερτ. Πάντως νωρίτερα από τις 4 Ιανουαρίου δεν έχει δοθεί κάποιο άλλο ραντεβού για διαβουλεύσεις.
Πηγή: dw.com
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δεκαεννιάχρονος σκότωσε τον 15χρονο εραστή του για να μην αποκαλυφθεί η σχέση τους
- Γιάννης Κότσιρας για Δημήτρη Μητροπάνο: Με έβρισε πολύ
- Σενάρια για το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Τι θα γίνει με τις εκκλησίες
- Υπογεννητικότητα: «Συνοικέσια» με τεχνητή νοημοσύνη- To τολμηρό σχέδιο της Ιαπωνίας
- Σημάδια υποχώρησης της πανδημίας στη χώρα μας
- Καταιγιστικές ο εξελίξεις στις «8 Λέξεις»
- Επιστρέφει στην Ελλάδα η μικρή Ραφαέλα
- ΝΔ για «βίλα Τσίπρα»: Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν – 142 τετραγωνικά μόλις 500 ευρώ;
- Θεσσαλονίκη: Θρήνος για τον θάνατο 48χρονου νοσηλευτή από κορωνοϊό – Έδινε πολλές μέρες μάχη στη ΜΕΘ
- Οδηγός για τις νέες συντάξεις και τα αναδρομικά του 2021
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Ηλίας Μελέτης – Άγριες Μέλισσες: Η πρόβλεψη που δεν πέτυχε
- Ζώδια σήμερα: Προβλέψεις για την Τετάρτη 9/12
- ΟΥΕΦΑ – Τσάμπιονς Λιγκ: Η διακοπή στο Παρίσι (vid)
- Εμβόλιο Pfizer/BioNTech – Μόσιαλος: Αποτελεσματικό και ασφαλές
- Ακρίτα – Θεοδωράκη: Το βιβλίο της κόρης του Μίκη και η δημόσια διόρθωση
- Τι αναζήτησαν οι Έλληνες στη Google το 2020: Τσιόδρας, Τούνη και ό,τι άλλο έψαξαν οι χρήστες
- GNTM αποχώρηση 8/12: Η Μαριαγάπη Ξυπολιά αποχαιρέτησε το ριάλιτι μόδας
- Κυρώσεις Τουρκία ΕΕ: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, στο τραπέζι το ελληνικό βέτο
- ΑΕΚ – Μελισσανίδης: Στα Σπάτα ο “τίγρης”
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Γερμανία κορονοϊός νέα: Γιατί δεν αποδίδει το μερικό lockdown
- Νοσηλεύτρια Σωτηρία: Η ιστορία της Βάλιας που συγκίνησε και το “ευχαριστώ”
- ΟΥΕΦΑ – Τσάμπιονς Λιγκ: Η διακοπή στο Παρίσι (vid)
- Κυρώσεις Τουρκία ΕΕ: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, στο τραπέζι το ελληνικό βέτο
- Τσίπρας – Μητσοτάκης: Για ιδεοληψίες της κυβέρνησης που είναι πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, μιλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
- Ηλίας Μελέτης – Άγριες Μέλισσες: Η πρόβλεψη που δεν πέτυχε
- ΑΕΚ – Μελισσανίδης: Στα Σπάτα ο “τίγρης”
- Snik κορονοϊός: Τι είπε ο τραγουδιστής για τα τεστ
- GNTM αποχώρηση 8/12: Η Μαριαγάπη Ξυπολιά αποχαιρέτησε το ριάλιτι μόδας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σε τροχαίο ατύχημα ενεπλάκη η Μαρίνα Πατούλη
- Θεσσαλονίκη: Καρέ – Καρέ η διάρρηξη κοσμηματοπωλείου σε 66 δευτερόλεπτα (video)
- Σοβαρό τροχαίο με δύο τραυματίες στον Κηφισό - Ι.Χ. έριξε στο αντίθετο ρεύμα κολώνα της ΔΕΗ
- Κίνηση τώρα: Μποτιλιάρισμα στην Αθηνών – Λαμίας λόγω τροχαίου
- Παναθηναϊκός: Προσέχει για να έχει ο Μπόλονι – Αποφόρτιση για Κουρμπέλη, Βιγιαφάνιες και Μαουρίτσιο ενόψει ΠΑΣ
- ΕΣΠΑ: Επιδότηση 5.000 ευρώ για δημιουργία e-shop - Αφορά 16.000 καταστήματα
- Έχασε τη μάχη στη ΜΕΘ με τον κορονοϊό 48χρονος νοσηλευτής στη Θεσσαλονίκη
- Τα αναπάντητα ερωτήματα για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου της Οξφόρδης
- Ολυμπιακός - Πόρτο: Όλα για την πρόκριση στους “32” του Europa League
- Ο Γ. Βουλγαράκης επισήμανε το πρόβλημα με τη διατίμηση των μοριακών τεστ: Η τιμή τους δεν περιλαμβάνει τη δειγματοληψία