Γερμανία Τουρκία όπλα: Αυξήθηκαν οι εξαγωγές όπλων προς την Άγκυρα

Γερμανία Τουρκία όπλα: Εξακολουθεί να εξάγει οπλισμό στην Τουρκία η Γερμανία, παρότι θεωρεί ότι η στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στη Συρία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και διαφωνεί με την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη. Αυτό προκύπτει, όπως γράφει η Deutsche Welle, από την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε επερώτηση του κόμματος, «Η Αριστερά» ενώ παράλληλα αποκαλύπτεται πως τους πρώτους επτά μήνες του 2020 εγκρίθηκαν εξαγωγές όπλων ύψους 22,8 εκατ. ευρώ προς την Τουρκία.

Αντίστοιχα, το 2019 είχαν εγκριθεί για όλο το χρόνο 31,6 εκατ. ενώ το 2018 μόλις 12,9 εκατ. ευρώ. Πάγια τακτική της γερμανικής

κυβέρνησης είναι να μη διευκρινίζει στις απαντήσεις της το είδος των οπλικών συστημάτων, όταν πρόκειται για εξαγωγές όπλων στο εξωτερικό. Από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, την περασμένη εβδομάδα, προκύπτει ότι οι νεότερες παραγγελίες σχετίζονται με παλαιότερη παραγγελία της Τουρκίας. Ο ίδιος τόνισε πως η Άγκυρα δεν παίρνει πλέον όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στη Συρία, από τη Γερμανία. Οι εξαγωγές περιορίζονται σε «ναυτιλιακά είδη», όπως για παράδειγμα υποβρύχια.

Θέμα ασφάλειας της Ελλάδας στο Αιγαίο

Προφανώς ο κ Μάας αναφέρθηκε στα έξι επιθετικά υποβρύχια της σειράς 214 της εταιρείας Thysenkrupp Maritime Systems που παρήγγειλε η Άγκυρα το 2009 και τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία. Το πρώτο αναμένεται να καθελκυσθεί φέτος. Τέσσερα παρόμοια υποβρύχια που είναι γνωστά και ως της «κλάσης Παπανικολής» διαθέτει ήδη η Ελλάδα.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, τα υποβρύχια τής επιτρέπουν προς το παρόν να διατηρεί μια υπεροχή στο Αιγαίο που βέβαια δεν θα υφίσταται άλλο από τη στιγμή που η Τουρκία θα διαθέτει όλα τα «214». Δεδομένου ότι το όλο ζήτημα σχετίζεται με την ασφάλεια της χώρας, η Αθήνα επανειλημμένα το έθεσε στο Βερολίνο. Μάλλον χωρίς επιτυχία. Αιτιολογώντας την εξαγωγή των υποβρυχίων στην Τουρκία ο Χάικο Μάας επισήμανε ότι η Άγκυρα είναι νατοϊκός εταίρος και ότι έχει αναλάβει καθήκοντα στη συμμαχία που την προστατεύουν στο σύνολο της.

Οι παραγγελίες αφορούν κυρίως υποβρύχια

Παρά τη διακοπή προμήθειας όπλων, η Τουρκία παραμένει ο σημαντικότερος προορισμός γερμανικών όπλων. Η Άγκυρα αγόρασε το 2018 εξοπλισμούς για 243 εκ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των γερμανικών εξαγωγών όπλων ανήλθε στα 771 εκ. ευρώ. Το 2019 η Γερμανία εξήγαγε όπλα αξίας 832 εκ. ευρώ, από αυτά τα 345 εκ. ευρώ αφορούσαν εξαγωγές στην Τουρκία. Επειδή η παραγγελία για τα υποβρύχια πληρώνεται τμηματικά, ανάλογα με τη ροή της παραλαβής των εξαρτημάτων, υποτίθεται ότι όντως αυτά τα ποσά αφορούν κυρίως αυτή την παραγγελία.

Η αντιπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν εκτιμά πως και οι νεότερες παραγγελίες της Τουρκίας αφορούν οπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμεύσει στον τουρκικό στρατό στη Συρία. Σε δήλωση προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) επισημαίνει πως «η γερμανική κυβέρνηση παραπλανά την κοινή γνώμη, όταν υποστηρίζει ότι δεν επιτρέπει την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία». Η αριστερή πολιτικός με κουρδικές ρίζες ζητά την «πλήρη» απαγόρευση εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία.

Δείτε ακόμη

Κρούσματα κορονοϊού στην εταιρεία που διεξάγει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στην ΚύπροΈτοιμη να βγει στην αντεπίθεση η Κίνα κόντρα στην ΑμερικήCovid: Δέκα φορές υψηλότερη η θνησιμότητα στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές
Keywords
Τυχαία Θέματα