Για «χρηματοπιστωτική αυτοκτονία της Κύπρου» κάνει λόγο η Independent

Οι Κύπριοι διαμαρτύρονται για τη συμπεριφορά των Γερμανών, χωρίς να αναγνωρίζουν της ευθύνες της δικής τους κυβέρνησης, αναφέρει άρθρο που φιλοξενείται στην βρετανική Independent.

Ο πολιτικός αναλυτής Ντόμινικ Λόσον, που υπογράφει το άρθρο παραφράζει την πρόταση του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κύπρου, ο οποίος έκανε λόγο για χρηματοπιστωτική γενοκτονία και υποστηρίζει ότι η περίπτωση της Κύπρου

είναι «χρηματοπιστωτική αυτοκτονία».

«Δεν ήταν η Γερμανία ή οποιοσδήποτε άλλος που είπε στις κυπριακές τράπεζες να προσφέρουν πολύ υψηλότερα επιτόκια και στην κυπριακή κυβέρνηση να επιβάλει χαμηλότερη φορολογία στα έσοδα από οποιονδήποτε άλλον, ώστε να προσελκύσει ζεστό χρήμα. Δεν ήταν η Γερμανία που δασκάλεψε αυτές τις τράπεζες πώς να επενδύσουν αυτά τα χρήματα, ούτε και πρότεινε να υποστούν το κούρεμα των καταθέσεών τους ακόμη και οι μικρότεροι καταθέτες», γράφει.

Όπως τονίζει, «είναι ταπεινωτικό για κυπριακό λαό να βιώνει αυτές τις καταστάσεις», ενώ για τον Δημήτρη Χριστόφια γράφει ότι «υπό τη δική του ηγεσία η Κύπρος επέτρεψε στον εαυτό της να μετατραπεί σε κέντρο μεταβιβάσεων για ρωσικούς εξοπλισμούς όπλων προς το καθεστώς Ασαντ».

Παράλληλα, ο αρθογράφος αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα ότι η Ανγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει με ψυχρότητα το κυπριακό πολιτικό κατεστημένο, καθώς και ότι η κυβέρνηση Πούτιν θα μπορούσε να αποζημιώσει τους πολίτες για το κούρεμα καταθέσεων, όπως ακριβώς έκανε η βρετανική κυβέρνηση στην περίπτωση των ισλανδικών τραπεζών που κατέρρευσαν.

«Δεν είναι να προκαλεί έκπληξη που η αλληλεγγύη της Μέρκελ εκτείνεται πρωτίστως στον δικό της λαό, σε μια χρονιά γενικών εκλογών. Και δεν χρειάζεται να είσαι συμπολίτης της για να αναρωτηθείς γιατί ακόμη και οι χαμηλόμισθοι Γερμανοί θα πρέπει μέσω αυξημένης φορολογίας να δώσουν άφεση αμαρτιών σε Ρώσους και άλλους διεθνείς καταθέτες ύποπτων κυπριακών τραπεζών. Εξάλλου το κόστος της διάσωσης των κυπριακών τραπεζών δεν πέφτει μόνο στους Γερμανούς, αλλά σε όλα τα μέλη της ευρωζώνης και αν κάποιο θεωρεί ότι η Γερμανία φέρθηκε υπερβολικά σκληρά, δεν έχει βγει να το πει», καταλήγει το κείμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα