Για “Ολυμπιακά βασανιστήρια” γράφει ο Guardian για το ΟΑΚΑ

“Ολυμπιακά βασανιστήρια” χαρακτηρίζει τα συμβαίνοντα με το ΟΑΚΑ και το στέγαστρο Καλατράβα στην Αθήνα ο Guardian σε εκτενές άρθρο του, με τίτλο “Olympic torture: Greece contemplates dismantling of Games stadium roof”. “Ήταν ένα στέγαστρο που συμβόλιζε την ολυμπιακή δόξα: ένας γιγάντιος θόλος από λευκό χάλυβα που έπεφτε

πάνω από ένα στάδιο που θα αποτελούσε όχι μόνο το επίκεντρο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, αλλά και το έμβλημα του θεαματικού στυλ με το οποίο θα διεξαγόταν η διοργάνωση”, σημειώνεται στο άρθρο.

Για τους Έλληνες, γράφει ο Guardian, οι οποίοι ήλπιζαν ότι θα αναπολούσαν τους ονειρεμένους αγώνες με υπερηφάνεια, το αρχιτεκτονικό ορόσημο του Σταντιάγο Καλατράβα τα έλεγε όλα. Μια κατασκευή που τόσο αψήφησε τους σκεπτικιστές που αμφισβητούσαν την ικανότητά τους να φιλοξενήσουν το μεγαλύτερο σόου της Γης όσο και εξέφραζε μια νεογέννητη αίσθηση αυτοπεποίθησης. Αυτή την εβδομάδα, σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, το μεσογειακό έθνος ήρθε αντιμέτωπο με μια πολύ διαφορετική αφήγηση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το στάδιο των 70.000 θέσεων θα κλείσει “επ’ αόριστον” λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του χαλύβδινου στεγάστρου του Καλατράβα.

Το δίτοξο στέγαστρο – προάγγελος των μεταγενέστερων έργων του Ισπανού αρχιτέκτονα – δεν είχε καταφέρει να “ανταποκριθεί στα νομικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας”, σύμφωνα με τον φορέα δημόσιας περιουσίας που είχε αναλάβει την επιθεώρηση του χώρου, το ΤΑΙΠΕΔ.

Το πρόβλημα που παρατηρήθηκε στο γειτονικό ποδηλατοδρόμιο

Ο Guardian παραθέτει και το πρόβλημα που παρατηρήθηκε στο γειτονικό ποδηλατοδρόμιο, το οποίο είχε την ίδια τύχη με το ΟΑΚΑ. “Θα ήταν πολύ επιπόλαιο, θα έλεγα και αστείο ως πολιτικός υπεύθυνος και για τον αθλητισμό της χώρας μας και μη αρμόδιος να τοποθετηθώ εγώ με ακριβές χρονοδιάγραμμα πως θα γίνουν οι ενέργειες και πότε θα ανοίξει είτε το ποδηλατοδρόμιο, είτε το γήπεδο”, είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Βρούτσης, ερωτώμενος για το πότε θα ανοίξει ξανά. Πρόσθεσε πως αναμένεται μία νέα μελέτη για να υπάρξουν εξελίξεις.

Την Τετάρτη, γράφει το δημοσίευμα, καθώς το κόστος από το κλείσιμο του γηπέδου άρχισε να φαίνεται (ακύρωση sold out συναυλιών, ευρωπαϊκών αγώνων) οι αξιωματούχοι άρχισαν να “ψιθυρίζουν” το αδιανόητο: ίσως ήρθε ο καιρός να διαλυθεί ολόκληρος ο θόλος του Καλατράβα, καθώς σκουριά έχει εντοπιστεί όχι μόνο στα χαλύβδινα καλώδια, αλλά ακόμα και στα μπουλόνια και τις καμάρες. “Τίποτα προς το παρόν δεν έχει αποκλειστεί”, είπε πολύ καλά πληροφορημένη πηγή, “ίσως πρέπει να απομακρυνθεί”.

Ο Καλατράβα έχει υπερασπιστεί τον εαυτό του στο παρελθόν για την κριτική για έργα που αν και περίπλοκα και εντυπωσιακά αποδείχτηκαν στη συνέχεια με προβλήματα – σε μια περίπτωση μια στέγη με διαρροή σε οινοποιείο στη βόρεια Ισπανία. Η έλλειψη συντήρησης πίσω από εγκαταστάσεις που τώρα είναι κενές και ερημωμένες, έχει αποδοθεί, κυρίως, στις περικοπές του προϋπολογισμού που αναγκάστηκαν να κάνουν οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις κατόπιν εντολής των διεθνών δανειστών, αφού η χώρα που πλήττεται από χρέη απέτρεψε οριακά τη χρεοκοπία – και την εκδίωξη από την ευρωζώνη – στα τέλη του 2009, καταλήγει το άρθρο στον Guardian.

Keywords
Τυχαία Θέματα