Για «τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων» κάνουν λόγο οι φαρμακοποιοί

«Ο κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης είναι ορατός μέσα στις επόμενες ημέρες», εκτιμούν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, των φαρμακαποθηκών και της φαρμακοβιομηχανίας.

Οι εμπλεκόμενοι στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου ζητούν για 3η φορά μέσα σε μια εβδομάδα επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Η στάση εμπορίου στην αγορά φαρμάκου θα πραγματοποιηθεί άμεσα – επισημαίνουν – αν ο ΕΟΠΥΥ δεν αποκτήσει την ελάχιστη βιώσιμη ρευστότητα για να τη διοχετεύσει στους παρόχους.

Τα χρέη

του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας για τον Ιανουάριο, τα οποία έπρεπε να καταβληθούν ως το τέλος Απριλίου, ανέρχονται σε 160 εκατομμύρια ευρώ. Τα μισά από αυτά αναμένεται να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους την επόμενη Δευτέρα και οι εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν ότι αν η καταβολή του υπόλοιπου ποσού καθυστερήσει πέραν της μιας εβδομάδας, τότε οι ελλείψεις στην αγορά του φαρμάκου θα είναι τεράστιες.

«Εκτιμούμε ότι αν ο ΕΟΠΠΥ προχωρήσει σε υποτυπώδεις πληρωμές μέσα στο Μάιο, τότε η κατάρρευση της αλυσίδας της φαρμακευτικής περίθαλψης θα είναι άμεση», αναφέρει στην «Αττική free press» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κώστας Λουράντος και συμπληρώνει: «Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να λάβει 1,1 δις ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 και έως σήμερα έχει λάβει μόνο 526 εκατομμύρια ευρώ. Αν συνεχιστεί, λοιπόν, αυτή η τακτική των πληρωμών, οδηγούμαστε σε αδιέξοδο».

Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή έχει αποστείλει και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), με την οποία προειδοποιεί για σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου, στην περίπτωση κατά την οποία ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώσει ούτε τον Απρίλιο τις εταιρείες- μέλη του.

Σύμφωνα, δε, με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), τόσο τα νοσοκομεία, όσο και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν πληρώσει τις επιχειρήσεις εδώ και ένα χρόνο. «Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες», επισημαίνει η ΠΕΦ, «ό, τι πράττουν το πράττουν με τις δικές τους δυνάμεις, δηλαδή, χωρίς στήριξη από μητρικές και ξένα κεφάλαια και με πολύ υψηλό δανεισμό».

Οι εκπρόσωποι όλων των φορέων προβλέπουν ότι «αν η κατάσταση συνεχισθεί ως έχει, το αποτέλεσμα θα είναι τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων – που θα πλήξουν κυρίως τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού- και εκτεταμένες πτωχεύσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής με πρώτα θύματα τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες. Το πρόβλημα θα ενταθεί ακόμη περισσότερο, γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες, λόγω έλλειψης ρευστότητας, δεν θα μπορούν να τηρήσουν τα αποθέματα ασφαλείας για την ελληνική αγορά».

Αλλαγές στην πολιτική του φαρμάκου

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε ότι θα υπάρξει νέα φαρμακευτική πολιτική, η οποία θα είναι έτοιμη για να τεθεί σε συζήτηση με κόμματα και θεσμικούς φορείς της Υγείας εντός του Μαΐου.

«Όλοι γνωρίζουμε το πάρτι που έγινε, όπως την υπερσυνταγογράφηση και την υπερκατανάλωση φαρμάκων σαν να ήταν η Ελλάδα μία χώρα με πληθυσμό 40 εκατομμυρίων και το τζίρο των εταιρειών των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ με μηδενικές αποδόσεις για το κράτος», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος κάλεσε τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα, προτείνοντας δύο από τα φάρμακα κάθε πολυεθνικής με τη μεγαλύτερη κατανάλωση να παράγονται στη χώρα μας.

Σε ό, τι αφορά στα καινοτόμα φάρμακα, το κόστος των οποίων είναι μεγάλο, ο υπουργός ανέφερε: «Προτείναμε να διαπραγματευτούμε από κοινού το κόστος των καινοτόμων φαρμάκων. Μέχρι στιγμής εκδηλώνεται μία ‘’αδυναμία’’ από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες όμως εμείς θα συνεχίσουμε εντατικά τις προσπάθειες ενώ θα ανταλλάσουμε πληροφορίες γι΄ αυτά τα ζητήματα με τις υπόλοιπες χώρες και σίγουρα θα ζητήσουμε και θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα