Για την ανεργία στα άτομα με αναπηρία διαμαρτύρονται τα ΑμεΑ

Την έλλειψη διακριτών και στοχευμένων μέτρων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία τονίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

«Η διαχρονική ανεργία που μαστίζει τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχει αποκτήσει εκρηκτική μορφή, δοθέντος και του γεγονότος ότι ο μοναδικός νόμος για την προστασία της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία (ν. 2643/98) έχει καταστεί ανενεργός την τελευταία τετραετία. Σε αυτή την ιδιαίτερα δυσμενή μνημονιακή περίοδο ακόμα και από τα προγράμματα τα οποία

εκπονούνται από το Υπουργείο Εργασίας και τους εποπτευόμενους φορείς του (π.χ. Ο.Α.Ε.Δ.) που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν πολιτικές για την ενίσχυση και προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας απουσιάζουν διακριτά μέτρα για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην απασχόληση ή την επανένταξη στον κόσμο της εργασίας εκείνων των εργαζομένων που απέκτησαν αναπηρία κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

«Θεωρούμε χρήσιμο να σας ενθυμίσουμε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση, τονίσαμε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων, πολιτικών και δράσεων για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην απασχόληση, τα οποία απουσιάζουν επιμελώς και με συστηματικό τρόπο. Η πραγματικότητα όπως φαίνεται επιβεβαιώνει τις επισημάνσεις μας. Επίσης θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία/χρόνια πάθηση είναι “αόρατα” στα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ελλείψει λοιπόν στατιστικών στοιχείων επίσημων από την ΕΛ.ΣΤΑΤ αγνοούνται και από τις πολιτικές και τα μέτρα που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται. Πρόκειται για ένα μεγάλο κενό που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Βάσει των δεδομένων αυτών, τα άτομα με αναπηρία κρίνουν αναγκαία την συγκρότηση της ανωτέρω Ομάδας Εργασίας με απόφαση του κ. Βρούτση, την οποία άλλωστε είχαν προτείνει στην προαναφερθείσα συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα