Γιαούρτι με γάλα καμήλας: Έλληνας σεφ… ανατρέπει την παράδοση

Στην καρδιά της ερήμου, στο Αμπού Ντάμπι, ένας Έλληνας σεφ πήρε την παράδοση στα χέρια του και την ανέτρεψε! Ο λόγος για τον Δημήτρη Μπαλαούρα, ο οποίος φέρνει μία γαστρονομική καινοτομία στις αραβικές χώρες, δημιουργώντας γιαούρτι από γάλα καμήλας. Το γιαούρτι, ως προϊόν ζύμωσης γάλακτος, αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες τάσεις τροφίμων για το 2024, ενώ η μεθοδολογία παρασκευής του προσφέρεται για πειραματισμούς και καινοτομίες. Αν και παραδοσιακά φτιάχνεται από κατσικίσιο, πρόβειο ή αγελαδινό γάλα,

τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους πιο σπάνιες εκδοχές, όπως το γιαούρτι από γάλα γαϊδούρας. Η πιο πρόσφατη καινοτομία έρχεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου το γάλα της καμήλας, γνωστό ως «υπερτροφή της ερήμου», πλέον αξιοποιείται και για την παρασκευή γιαουρτιού.

Όπως λέει ο σεφ, η πρόκληση για τον ίδιο ήταν να δημιουργήσει ένα νόστιμο γιαούρτι με γάλα καμήλας, χωρίς τη χρήση αρωμάτων και να αναδείξει τα γευστικά χαρακτηριστικά του. Μετά από πολλές προσπάθειες και αστοχίες, ανέπτυξε μία μέθοδο, βρήκε τα κατάλληλα συστατικά που δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, και οι πρώτες αντιδράσεις ήταν άκρως ενθαρρυντικές. Το γάλα καμήλας έχει παρόμοια συνολική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες με το αγελαδινό, αλλά έχει λιγότερα λιπαρά και μικρότερη συγκέντρωση καζεΐνης, της πρωτεΐνης που ευθύνεται για την πήξη του γάλακτος. Αυτό, δυσκολεύει τη διαδικασία παρασκευής γιαουρτιού, καθώς το τελικό προϊόν είναι πιο υδαρές και λιγότερο κρεμώδες, σε σχέση με το αγελαδινό. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες του γάλακτος της καμήλας είναι πιο ανθεκτικές στη θερμότητα, αυξάνοντας τη δυσκολία παρασκευής του. Παρόλα αυτά, ο ίδιος πιστεύει ότι το συγκεκριμένο γιαούρτι θα αφήσει το στίγμα του στη γαλακτοβιομηχανία, ειδικά στις αραβικές χώρες, ωστόσο, χρειάζεται χρόνος για να ωριμάσει η ιδέα.

Πηγή: ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιαούρτι, Έλληνας …,giaourti, ellinas …