Γιούνκερ: «Να μας εξηγήσει ο κ. Τσίπρας τι σημαίνει το όχι στο δημοψήφισμα»

Ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας σε αυτή ότι θα απευθύνει ένα ερώτημα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το τι είπαν οι Έλληνες με το όχι στο δημοψήφισμα, καθώς η πρότασή των θεσμών δεν υπήρεχε πλέον στο τραπέζι. Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι αρκετοί στην Ευρώπη θέλουν

την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο ίδιος είναι υπέρ της παραμονής της σε αυτήν, προσθέτοντας ότι πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες «από τις οποίες αποχώρησε η ελληνική κυβέρνηση». Αναλυτικά ο κ. Γιούνκερ είπε:

«Στο γερμανικό Τύπο διαβάζω διάφορα πως έχει εξαφανιστεί. Δεν είπα τίποτε μετά το βράδυ της Κυριακής, και πιστεύω ότι κάποιες φορές θα έπρεπε να περιμένουμε πριν μιλήσουμε, και για αυτό ήρθα εδώ, στην Ευρωβουλή, επειδή εδώ είναι το σπίτι της Δημοκρατίας. Η Κομισιόν επικρίθηκε για την στάση της και τις αναφορές της στο θέμα της Ελλάδας. Το βρίσκω απαράδεκτο να μην έχει δικαίωμα ο πρόεδρος της Κομισιόν να μιλά για την Ελλάδα. Μας λένε ότι πρέπει να σεβαστούμε το δημοψήφισμα, και το κάνω. Οι Έλληνες μίλησαν και θέλω να καταλάβω τι είπαν, εξηγήστε μου το ερώτημα.

Ο ελληνικός λαός ψήφισε «όχι» σε μία πρόταση που δεν ήταν πια στο τραπέζι, δεν ανταποκρινόταν πλέον. Θα ρίξουμε τους τόνους, και με όλο τον σεβασμό στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, θέλουμε να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτή η ετυμηγορία. Μου λένε πως δεν είναι ψήφος εναντίον του ευρώ και της Ευρώπης, και σίγουρα δεν είναι απόρριψη μίας πρότασης που δεν υπήρχε πλέον στο τραπέζι.

Πρέπει να βάλουμε τους εγωισμούς μας, του μικρούς και τους μεγάλους που υπάρχουν στην άκρη. Είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζεται η Κομισιόν “τρομοκράτης”. Πιστεύω πως το Grexit πρέπει να αποφευχθεί, είναι εναντίον. Υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούσαν να το επιτύχουν, αλλά είναι κάτι που δεν θέλουμε και ούτε και θα έπρεπε να θέλουμε.

Η Κομισιόν εργάζεται για να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις. H μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Εάν βρισκόταν απόψε μια λύση θα ήταν μία απλοϊκή λύση».

Και κατέληξε, λέγοντας ότι σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως σέβεται και τους δημοκρατικά εκλεγμένους αρχηγούς των υπολοίπων 18 χωρών της Ευρωζώνης και τους επικεφαλείς των ευρωπαϊκών θεσμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα