Γηροκομείο Χανιά νεκροί: Σοκ και φρίκη – Έρευνα μεταβίβασης ακινήτου

Συνεχίζουν να βγαίνουν στο φως καταγγελίες που σοκάρουν σχετικά με την κακομεταχείριση ηλικιωμένων στο γηροκομείο στα Χανιά. Συγγενείς των ανθρώπων που πέθαναν μέσα στο γηροκομείο καταγγέλλουν πως οι ηλικιωμένοι υποσιτίζονταν. Μια πρώην εργαζόμενη στο γηροκομείο σοκάρει για τις συνθήκες που επικρατούσαν. «Πάρα πολλούς θανάτους είδα εγώ. Τώρα τι να σας πω, γύρω στα… 25-30 άτομα ήταν σίγουρα.» Καταγγέλλει, μάλιστα, πως ηλικιωμένοι πνίγηκαν και πέθαναν, επειδή βιάζονταν

να τους ταΐσουν. «Εμένα ήταν το χειρότερο αυτό, όταν ήταν να φάνε, μέσα σε μισή ώρα να ταΐσεις 60 άτομα για να προλάβεις να τους ξαπλώσεις. Και με το ζόρι τους ταΐζαμε όλο το πιάτο. Δηλαδή στους καταθλιπτικούς, που ξέρετε δεν έχουν όρεξη, ή στους ανοιακούς που έπρεπε να περιμένεις να μασήσουν, πολλές φορές και είχαμε και περιπτώσεις που υπέκυψαν άνθρωποι.»

Μου είχε γίνει και σύσταση, ότι είμαι πολύ ευαίσθητη

“Τους ταΐζαμε όρθιοι. Δεν καθόμασταν ποτέ. Και ήταν μια πίεση γι’ αυτούς, πολλές φορές μου έλεγαν οι άνθρωποι να καθίσω γιατί ήθελαν χρόνο, κοντεύαν να πνιγούν. Εμένα μου είχε γίνει και σύσταση, ότι είμαι πολύ ευαίσθητη που δεν χρησιμοποιούσα σύριγγα με πολτοποιημένο φαγητό που έκαναν στους καταθλιπτικούς που δεν άνοιγαν καν το στόμα τους. Άνοιγαν το κάτω χείλος τους και πατούσαν τη σύριγγα με δύναμη και αμέσως μετά νερό για να κατεβεί η μπουκιά. Οι άνθρωποι πολλές φορές τα φτύνανε.

Σχεδόν όλοι οι συγγενείς που έχασαν τον άνθρωπό τους στο γηροκομείο καταγγέλλουν πως μέσα σε λίγο καιρό, έβλεπαν τους ηλικιωμένους φανερά αδυνατισμένους και να έχουν χάσει τα λογικά τους. Ο Δημήτρης Παρδαλάκης είχε τη μητέρα του για 3 μήνες στο γηροκομείο και όπως αποκαλύπτει στον ΣΚΑΪ της άλλαξαν την αγωγή χωρίς να τον ενημερώσουν. «Δεν έτρωγε όταν την πήρα, στις 90 μέρες που έκατσε, έχασε γύρω στα 15 κιλά. Είχε άρνηση στο φαγητό. Μετά ψαχτήκαμε λίγο παραπάνω, από έναν γιατρό και είδα στον ΑΜΚΑ της ότι έπαιρνε φάρμακα που δεν τα είχε πάρει ποτέ στη ζωή της, ψυχοφάρμακα, ακόμα και στεντόν.», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου, κάνει λόγο για ψέματα από συγκεκριμένους υπαλλήλους που απολύθηκαν από τη μονάδα. «Όλα αυτά που ακούγονται για εμάς είναι ανυπόστατα, είναι ψευδείς οι καταγγελίες, εδώ πέρα κάνουμε ό,τι πρέπει όσον αφορά τους φιλοξενούμενους της μονάδας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη, η αλήθεια θα φανεί.»

Συγκλονιστική είναι και η περιγραφή μιας πρώην εργαζόμενης στο γηροκομείο.

«Οι άνθρωποι μπαίνανε υγιείς και βγαίνανε καταθλιπτικοί, αν βγαίνανε ποτέ. Μας είχαν βάλει να υπογράψουμε το απόρρητο, να μην μιλήσουμε για το τι συμβαίνει εκεί. Βίωσα την υποκρισία, το ψέμα, πάρα πολλά ψέματα στους συγγενείς. Ειδικά μετά που σταμάτησαν τα επισκεπτήρια, λόγω κορωνοϊού, μεταμορφώθηκαν σε τέρατα όλοι.»

“Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι ήταν δεμένοι. Ακόμα και περιπατητικοί. Ακόμα και αυτοί που καταλάβαιναν και έλεγαν ότι δεν θα σηκωθούν. Οι περιπατητικοί ούτε με περπατούρα δεν κινούνταν, με την πρόφαση ότι μπορεί να πέσουν. Τους έδεναν και πολύ άσχημα. Το κάθε πόδι κάτω απ την καρέκλα, στη μέση, πολλές φορές και εδώ (σ.σ. δείχνει το στήθος), ούτε ζώο δεν δένεις έτσι. Και το τελευταίο τρίμηνο που ήμουν εκεί, κλαίγανε. Μας φιλούσαν τα χέρια. Εμένα μου είχαν πει να μιλήσω, υπήρχαν περιπτώσεις που μου λέγανε να το πω στα παιδιά τους.

-Και γιατί δεν μιλούσαν οι ίδιοι στα παιδιά τους όταν τους έβλεπαν;

-Προσπαθούσαν, αλλά έμπαινε σφήνα η διευθύντρια ή οι «ειδικοί» βοηθοί νοσηλευτές, οι χρόνιοι «θαμώνες».

Ακόμα, υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε επαρκής ιατρική φροντίδα:

“Γιατρός ερχόταν δύο φορές την εβδομάδα από μια ώρα το πολύ, δεν άγγιζε, έβλεπε από μακριά και έφευγε. Άνθρωποι κλαίγανε, πολλές φορές μου ζητούσαν εγώ να του πω κάτι. Εγώ τους γυρνούσα και του έδειχνα τις πλάτες τους, να δει το δέρμα τους και τότε μόνο έδινε καμιά κρέμα. Εγώ πήγα ως ανειδίκευτο προσωπικό, βοηθός νοσηλευτή. Βάζανε κλύσματα, βάζανε διπλά υπόθετα. Έχω δει να βάζουν ολόκληρο χέρι στον ποπό ανθρώπων, για να βγάλουν τα κόπρανα και οι άνθρωποι σφάδαζαν από τον πόνο. Και μου έλεγαν ότι έτσι πρέπει να γίνεται. Ευτυχώς δεν μπήκα στη διαδικασία και έφυγα πριν χρειαστεί να τα κάνω και εγώ”.

Οι συνθήκες διαβίωσης, όπως λέει η πρώην υπάλληλος, ήταν πολύ άσχημες:

“Είχαμε καγκελάκια που στέγνωναν έξω από τα δωμάτια τις βρεγμένες πετσέτες. Είχε υγρασία, οι άνθρωποι κρύωναν. Πολλές φορές πλένανε όλες τις κουβέρτες μαζί και δεν είχαμε να τους δώσουμε. Υπήρχαν άνθρωποι κατουρημένοι, τέσσερις ώρες μπορεί να καθόταν ο άνθρωπος στα κακά του μέχρι να τον σηκώσουν να πάει στην τουαλέτα. Επίσης δερματικές παθήσεις, ψείρες. Και τους βάζανε Aroxol, Teza, εντομοκτόνα δηλαδή, στο κεφάλι. Κοκκίνιζε το κεφάλι, κάνανε μπάνιο μετά, αλλά πολλές φορές αν δεν καθάριζαν, τους έκοβαν γουλί τα μαλλιά”.

Ακόμα, κάνει αναφορά στο υπόγειο του κτιρίου, όπου φέρονται να υπήρχαν τρόφιμοι σε κακή κατάσταση:

“Στο υπόγειο ήταν πολύ άσχημες οι συνθήκες, μύριζε πάντα σήψη, μύριζε κρέας. Αρωμάτιζα τη μάσκα μου για να μπω. Τα στόματα των ανθρώπων μύριζαν. Στο υπόγειο έβαζαν αυτούς που πλήρωναν λιγότερα ή αυτούς που είχαν συγγενείς μακριά και δεν μπορούσαν να έρθουν επίσκεψη. Πιστεύω ότι κάποιοι πλήρωναν και κανονικό δωμάτιο πάνω και μετά τους έβαζαν κάτω χωρίς να το ξέρουν οι άνθρωποι”.

Τελικά η βοηθός νοσηλευτή απολύθηκε τον Δεκέμβριο, ενώ αναφέρει και ότι της είχε ζητηθεί να υπογράψει ρήτρα εμπιστευτικότητας: “Τον τελευταίο μήνα πριν με απολύσουν, μου ζήτησαν να υπογράψω δήλωση απορρήτου γιατί “είμαι γλωσσού”. Μια μέρα με πήραν τηλέφωνο να έρθω και μου είπαν να υπογράψω την παραίτησή μου. Αρνήθηκα. Απολύθηκα χωρίς να πάρω τον μισθό μου, αναγκάστηκα να πάω σε επόπτη. Και έχω μάθει ότι παγίδευαν νοσηλευτές, ότι δήθεν έκλεβαν”.

Στο μικροσκόπιο ύποπτες μεταβιβάσεις ακίνητων και διαθήκες θυμάτων

Οι αρχές ερευνούν, επίσης, τις διαθήκες που ίσως άλλαξαν τελευταία στιγμή οι ηλικιωμένοι, τυχόν δωρεές που έκαναν οι τρόφιμοι, αλλά και τους λογαριασμούς του ιδρύματος. Ο ΣΚΑΪ επικοινώνησε με την πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου, από την οποία ξεκίνησε η έρευνα των αρχών, και η ίδια αφήνει να εννοηθεί πως η ιδιοκτησία στόχευε στην περιουσία των τροφίμων. «Έχω δώσει κατάθεση 14 σελίδων, τα έχω πει όλα, από εμένα ξεκίνησε η έρευνα. Έβλεπα αστυνομικούς να έρχονται ως μάρτυρες σε δηλώσεις που έκαναν ηλικιωμένοι με άνοια.»

Η συγκεκριμένη πρώην εργαζόμενη υποστηρίζει πως μέσα στο γηροκομείο, ψέκαζαν ακόμα και με εντομοκτόνο πάνω σε κεφάλια ηλικιωμένων, για να καταπολεμήσουν τις ψείρες. Οι αρχές ερευνούν συνολικά 73 θανάτους που σημειώθηκαν στο ίδρυμα μέσα σε 1,5 χρόνο, οι περισσότεροι από ανακοπή καρδιάς, όπως υπέγραφε ανελλιπώς, ο ίδιος εξωτερικός γιατρός της μονάδας.

Τα δύο βασικά στοιχεία που ερευνούν οι αρχές

Δύο είναι τα κύρια στοιχεία που εξετάζουν οι αστυνομικές αρχές. Το ένα αφορά τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο γηροκομείο και σχετίζονται με τους θανάτους των ηλικιωμένων και το άλλο τις περίεργες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων από τρόφιμους του γηροκομείου.  Υπάρχει τουλάχιστον μια περίπτωση περίεργης μεταβίβασης ακινήτου που έγινε από άνθρωπο που είχε δηλώσει πληρεξούσιος του πραγματικού ιδιοκτήτη, ενός τρόφιμου δηλαδή του γηροκομείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ακίνητο μεταβιβάστηκε στο ¼ της αντικειμενικής αξίας του. Έκανε 180.000 ευρώ και μεταβιβάστηκε για 50.000. Ερευνάται εξονυχιστικά η διαδικασία κατά την οποία έγινε η μεταβίβαση, ενώ αναμένεται και πολύ σύντομα να υπάρχουν εξελίξεις μετά την παρέμβαση του Αρείου Πάγου.

Keywords
Τυχαία Θέματα