«Γολγοθάς» χωρίς τέλος, η λήψη φορολογικής ενημερότητας (παραδείγματα)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η έκδοση μια απλής φορολογικής ενημερότητας είναι ένας ατελείωτος Γολγοθάς για τον Έλληνα φορολογούμενο. Καθώς με σχετική εγκύκλιο που εξεδόθη, και η οποία για να γίνει κατανοητή από τους πολίτες, προϋποθέτει την ύπαρξη εξειδικευμένων φορολογικών και νομικών γνώσεων καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη η περαίωση ενός αιτήματος φορολογικής ενημερότητας. Τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά συνιστούν λαβύρινθο για τους επιτηδευματίες.

Οι κατευθύνσεις της νέας εγκυκλίου

Βασική

αρχή της Εγκυκλίου ότι για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας λαμβάνεται υπόψιν κάθε οφειλή και μη ληξιπρόθεσμη η οποία είναι πάνω από 30 ευρώ. Επιπλέον βασικός στόχος της συγκεκριμένης εγκυκλίου είναι να «πιάνονται» στην φορολογική μέγγενη όσοι πολίτες αιτούνται την έκδοση φορολογικής ενημερότητας για να μεταβιβάσουν ακίνητο, ή για να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο. Καθώς η έκδοση φορολογικής ενημερότητας πραγματοποιείται με παρακράτηση από 10%-100% του ποσού που ο φορολογούμενος αναμένει να εισπράξει από το κράτος.

Ειδικότερα :

• Ανεξάρτητα από το ύψος του ποσού που θέλει κάποιος να εισπράξει από το Κράτος, αν έχει οφειλές θα γίνεται αυτόματος συμψηφισμός και θα παρακρατείται η οφειλή του.

• Αν ο φορολογούμενος ζητάει φορολογική ενημερότητα για να εισπράξει χρήματα από το Δημόσιο, και σε περίπτωση οφειλής του, υπάρχει υποχρεωτική παρακράτηση στο 100% του ποσού έως ότου καλυφθεί η οφειλή, ανεξάρτητα αν αυτή είναι ληξιπρόθεσμη ή έχει τεθεί σε καθεστώς αναστολής είσπραξης.

• Αν ο φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, η παρακράτηση που μπορεί να πραγματοποιηθεί, ενδέχεται να φτάσει στο ύψος του 100% των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
• Για την μεταβίβαση ακινήτου, και εφόσον υπάρχει οφειλή του φορολογούμενου ακόμη και μη ληξιπρόθεσμη άνω των 30 ευρώ, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταγράψει σαφώς στην αίτηση φορολογικής ενημερότητας για ποιο ακίνητο πρόκειται , καθώς αλλιώς δεν θα παρέχεται φορολογική ενημερότητα.

Στην συγκεκριμένη εγκύκλιο περιλαμβάνονται και παραδείγματα :

Το πρώτο παράδειγμα αφορά αφορά στο ποσοστό παρακράτησης κατά την έκδοση αποδεικτικού για είσπραξη χρημάτων από φορείς του Δημοσίου πλην Κεντρικής Διοίκησης που αφορά σε οφειλέτες που τηρούν ρύθμιση τμηματικής καταβολής και είναι ενήμεροι σ’ αυτή και πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις χορήγησης αυτού.

Εδώ ισχύουν τα εξής :

Ο αιτών το αποδεικτικό έχει απαίτηση είσπραξης ύψους 7.000 ευρώ από φορείς Δημοσίου πλην Κεντρικής Διοίκησης και βεβαιωμένες εναπομείνασες ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 3.000 ευρώ με εναπομένουσες 10 δόσεις ρύθμισης που έπονται από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης.Ο αιτών έχει παράλληλα περιοδικές απαιτήσεις από φορείς του Δημοσίου πλην Κεντρικής Διοίκησης.Το κατώτατο όριο παρακράτησης είναι 10% επί του εισπραττόμενου ποσού, το οποίο πρέπει να καλύψει τουλάχιστον τρεις δόσεις της ρύθμισης που έπονται από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, δηλαδή στην ανωτέρω περίπτωση, το κατώτατο ποσό παρακράτησης αναπροσαρμόζεται από 700 ευρώ σε 900 ευρώ. Τον επόμενο μήνα που θα αιτηθεί ο οφειλέτης αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων από φορέα του ευρύτερου Δημοσίου, το κατώτατο δυνητικά όριο παρακράτησης είναι το 10%, με την προϋπόθεση ότι καλύπτεται τουλάχιστον μία επιπλέον δόση ρύθμισης εφόσον οι υπόλοιπες δύο από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης έχουν ήδη αποδοθεί/πιστωθεί από την προηγούμενη παρακράτηση και επιπλέον στοιχειοθετείται η ύπαρξη μίας ακόμη απαίτησης (αξιόλογης σε σχέση με την οφειλή) για την οποία απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας.

Στο δεύτερο παράδειγμα που αφορά στην περίπτωση ποσοστού παρακράτησης κατά την έκδοση αποδεικτικού για μεταβίβαση ακίνητου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού, που αφορά σε οφειλέτες που τηρούν ρύθμιση τμηματικής καταβολής, είναι ενήμεροι σ’ αυτή και πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις χορήγησης αυτού, ισχύουν τα εξής :

Ο αιτών έχει βεβαιωμένες ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 13.000 ευρώ.·Η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι 12.000 ευρώ και το τίμημα ανέρχεται στο ποσό των 10.000 ευρώ. Το 70% του τιμήματος είναι 7.000 ευρώ και το 70% της αντικειμενικής αξίας είναι 8.400 ευρώ. Συνεπώς, εν προκειμένω, τα όρια των ποσοστών παρακράτησης (ήτοι από 70% έως 100%) επί του τιμήματος, όχι όμως σε αξία μικρότερης της αντικειμενικής, υπολογίζονται από 8.400 ευρώ έως 10.000 ευρώ.·Στην περίπτωση που είναι διασφαλισμένη η είσπραξη της οφειλής, τα όρια των ποσοστών παρακράτησης (ήτοι από 50% έως 100%) επί του τιμήματος όχι όμως σε αξία μικρότερης της αντικειμενικής, υπολογίζονται από 6.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ.

Το άρθρο «Γολγοθάς» χωρίς τέλος, η λήψη φορολογικής ενημερότητας (παραδείγματα) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα