Γρίπη και ιώσεις: Τι πρέπει να προσέχουμε
«Αυτό το μήνα, τον Ιανουάριο αλλά και τον Φεβρουάριο περιμένουμε την αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων» προειδοποιεί η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Μιλώντας στο ΕΡΤΝews σημείωσε πως «ο κορονοϊός βρίσκεται σε σταθερά επίπεδα χωρίς να ξεχνάμε ότι υπάρχουν περίπου 20 θάνατοι την εβδομάδα, που σημαίνει
«Από την άλλη θέλουμε και έγκαιρη διάγνωση γιατί έχουμε δυνατότητα αντιικών φαρμάκων. Το ίδιο έχουμε και για την γρίπη που έχει πολύ μεγάλη αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες. Επομένως πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ, ειδικά να μην ερχόμαστε σε στενή επαφή με άτομα που ήδη έχουν αναπνευστικά συμπτώματα. Αν έχουμε και άλλα προβλήματα υγείας αμέσως να μιλάμε με τον παθολόγο ή και τον παιδίατρό μας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί οι ιοί, μπορεί να είναι και ο RSV, που δεν έχει αυξηθεί ακόμα, ο μεταπνευμονοϊός, ο οποίος έγινε αρκετά γνωστός από την επιδημική έκρηξη της Κίνας».
Ο μεταπνευμονοϊός στις τρείς πρώτες ιογενείς λοιμώξεις αναπνευστικού στα παιδιάΑκολούθως τόνισε ότι: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πάντοτε ζητάει και περισσότερα στοιχεία και συνεχή ενημέρωση και από την Κίνα, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουμε όλα τα στοιχεία σε όλες τις διαστάσεις τους. Ο μεταπνευμονοϊός είναι γνωστός την τελευταία 25ετία και ότι υπάρχει και στον δυτικό κόσμο, υπάρχει και στη χώρα μας. Είναι μέσα στις τρείς πρώτες ιογενείς λοιμώξεις αναπνευστικού στα παιδιά στον χειμώνα. Επομένως έχει τη συνδρομή που όλοι καταλαβαίνουμε και σταδιακά τα παιδιά αποκτούν αντισώματα που μπορεί να μην έχουν εμφανίσει και κάποια συμπτωματολογία.
Μπορεί κάποιος να κινδυνεύσει όμως είτε και αν είναι 60 ετών και άνω, είτε πρόωρα παιδιά και γι’ αυτό οι οδηγίες είναι αντίστοιχες, όπως των αναπνευστικών λοιμώξεων, το πλύσιμο των χεριών, την μάσκα, την αποφυγή συνωστισμού και θα λέγαμε ότι ίσως σε ένας πολύ σημαντικός ιός που δεν μας έχει έρθει σε εμάς, αλλά γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση στις ΗΠΑ, είναι ο ιός της γρίπης των πτηνών που πλέον πηγαίνει μετά τα θηλαστικά, έχουμε σποραδικά κρούσματα σε ανθρώπους και το πρώτο περιστατικό δυστυχώς θανάτου πριν λίγες μέρες στην Αμερική από ενώσεις του ατόμου αυτού, από τον ιό της γρίπης των πτηνών.
Και ίσως θα ήταν πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ όσον αφορά τον κοκκύτη που είναι αναπνευστική λοίμωξη και κάνει αυτό τον παροξυσμικό βήχα που χρειάζεται εμβολιασμός και υπογραμμίστηκε ότι υπάρχει δεκαπλάσια αύξηση τον τελευταίο χρόνο σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, που σημαίνει ότι και γι’ ‘αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε ώστε σύμφωνα με τις οδηγίες των παθολόγων, παιδιάτρων, ακόμα και των γυναικολόγων».
Πως μπορούμε να προφυλαχθούμεΤέλος η κ. Ψαλτοπούλου δήλωσε ότι: ««Τα συμπτώματα θα είναι ηπιότερα στην περίπτωση του εμβολιασμού, δε θα υπάρχει συμπτωματολογία ή θα είναι πολύ ηπιότερα. Ειδικά για τον κοκκύτη μιλάμε και για τις εγκύους έτσι ώστε να διασφαλίσουν και το νεογέννητο τους. Επομένως θέλει στενή επαφή και συνεργασία με τον παθολόγο και τον παιδίατρο ή τον ειδικό γιατρό και για την εμβολιαστική κάλυψη ή και για την έγκαιρη διάγνωση, γιατί έχουμε συμπτωματική αγωγή που μπορεί γρήγορα, ειδικά στα άτομα που έχουν άλλα προβλήματα υγείας να μας καλύψουν και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπλοκές ή τον κίνδυνο θανάτου. Ο μεταπνευμονοϊός υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, τουλάχιστον τα τελευταία 50 – 60 χρόνια και στην Ευρώπη και στην Αμερική. Βεβαίως πάντοτε υπάρχει ένα άγχος για τις γενετικές διαφοροποιήσεις. Όμως αυτή τη στιγμή, όσον αφορά την Κίνα, φαίνεται ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, παρακολουθώντας στενά το θέμα, δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάτι το οποίο πραγματικά μπορεί να δώσει οτιδήποτε είχαμε ζήσει πριν από 4 – 5 χρόνια.
Υπάρχουν και με τα δεδομένα, τα ευρωπαϊκά, εκτός από τις αναπνευστικές λοιμώξεις δίνεται και αναφορά και για γαστρεντερικές ιώσεις, όπως με τον κορονοϊό, όπου υπάρχει επίσης έκρηξη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, που σημαίνει ότι υπάρχουν αυξημένα κρούσματα και οι αναπνευστικές επιβαρύνσεις και για γαστρεντερικές και θα πρέπει να προσέχουμε από τα απλά το πλύσιμο των χεριών αλλά και την στενή επαφή σε άτομα τα οποία ήδη έχουν εμφανίσει κάποια συμπτωματολογία.
Από κει και πέρα είναι και η αρχή του χρόνου, είναι σημαντικό να προγραμματίζουμε και για την πρόληψη των άλλων νοσημάτων, γιατί οι βασικές αιτίες θανάτου, βασικότερες από τις λοιμώξεις παραμένουν ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά, που σημαίνει ότι κοιτάζουμε και τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον για τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που μας είχαν στείλει όλα αυτά τα μηνύματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε με τον προγραμματισμό να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα και να βρεθούμε με διάγνωση αυτή να μην είναι προχωρημένη, αυτή η νόσηση και επίσης και τα καρδιαγγειακά μας, είναι πολύ σημαντικό να προγραμματίσουμε αυτό τον έλεγχο έτσι ώστε οτιδήποτε είναι να το βρούμε σε νωρίτερα στάδιο».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πόσες φορές είναι φυσιολογικό να ουρείτε το βράδυ αν είστε άνω των 60
- Τα ξαφνικά συμπτώματα της γρίπης
- Αθώωση για τον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό
- «Έπνιξαν» τον Παναθηναϊκό στις Σέρρες Τσαγκαράκης και Τσέτσιλας
- Κύκλωμα προστασίας: Το μήνυμα που «έκαψε» την 37χρονη αστυνομικό - Τα απόρρητα έγγραφα στο σπίτι της
- «Ζαλίζουν» οι τιμές των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη
- Ελένη Φιλίππα: Η συμμετοχή μου στο «Κωνσταντίνου και Ελένης» δεν ξέρω αν μου έκανε καλό
- Καταγγελίες οδηγών ότι το GPS τους κατεύθυνε στο χιονοδρομικό του Πηλίου μέσω επικίνδυνης διαδρομής
- «Αντίο» μια για πάντα στους αρουραίους: Τα 6 φυτά που «μισούν» και πρέπει να έχετε στο σπίτι σας
- Είχε σχεδόν ένα κιλό κοκαΐνη συσκευασμένη στο στομάχι του — Συνελήφθη στο αεροδρόμιο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Πέναλτι Ολυμπιακός – Άρης: Η ανακοίνωση της ΠΑΕ για τον διαιτητή του αγώνα
- Το κόκκινο χαλί της Βουλής
- Ρομά κόντρες: Απίστευτες εικόνες από την Αθηνών – Κορίνθου
- Βιβλίο Κασσελάκη: Η αποκάλυψη για τη χρήση κοκαΐνης και τη σχέση του με κοπέλα
- Η Αθήνα διοργανώνει τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου!
- Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης της Σκιάθου: Ευρωπαϊκή διάκριση
- Με ταχύτερους ρυθμούς
- Δανάη Μιχαλάκη κόρη: «Πρωινός χορός»
- Γρίπη και ιώσεις: Τι πρέπει να προσέχουμε
- Ανακοινώθηκε το τελικό ποσό της τακτικής επιχορήγησης που έλαβαν οι 332 Δήμοι της χώρας το 2024
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Γρίπη και ιώσεις: Τι πρέπει να προσέχουμε
- Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης της Σκιάθου: Ευρωπαϊκή διάκριση
- Θεσσαλονίκη: Οικολογικές ομάδες ζητούν τη μετατροπή της ΔΕΘ σε πάρκο
- Ρομά κόντρες: Απίστευτες εικόνες από την Αθηνών – Κορίνθου
- GPS Πήλιο: Καταγγελίες οδηγών ότι τους κατεύθυνε στο χιονοδρομικό μέσω επικίνδυνης διαδρομής
- Κορυδαλλός διάρρηξη σε κοσμηματοπωλείο: Καταγγελίες για… πλιάτσικο από περαστικούς
- Το κόκκινο χαλί της Βουλής
- Με ταχύτερους ρυθμούς
- Δανάη Μιχαλάκη κόρη: «Πρωινός χορός»
- Βιβλίο Κασσελάκη: Η αποκάλυψη για τη χρήση κοκαΐνης και τη σχέση του με κοπέλα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Κλειστά τα σχολεία και στον Δήμο Παύλου Μελά
- ΠΑΣΟΚ: Πολιτικό Κέντρο με φυγόκεντρες απόψεις
- Άντζελα Γκερέκου: «Υπάρχει ακατανόητος ανταγωνισμός μεταξύ των γυναικών»
- Στα λευκά η βόρεια Ελλάδα – Εντυπωσιακές εικόνες
- ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Ήττα για τη Ένωση – Οι πράσινοι πέρασαν από το ΟΑΚΑ [80-103]
- Ρεάλ – Μπαρτσελόνα live streaming ο τελικός του ισπανικού Super Cup
- DW: «Ελλάδα και Κύπρος στην κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής» -Τα βήματα και οι διπλωματικές κινήσεις
- Οι ασφάλειες αυτοκινήτων… με Gov.gr και Gov.gr Wallet
- Παντελής Τουτουντζής: «Την περίοδο του γάμου ξυπνούσα με πολύ σκληρά μηνύματα, μέχρι και απειλές για τη ζωή μου»