Η Fairfax επενδύει σε Μυτιληναίο και…Ελλάδα

Την ώρα που η ελληνική οικονομία και ειδικά για οι ελληνικές εισηγμένες, περνούν μια κρίσιμη συγκυρία καθώς η εικόνα της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο Χ.Α. φαινόταν αποδυναμωμένη μετά την αποχώρηση της Coca Cola και τις προθέσεις του ομίλου Βιοχάλκο, ή απόφαση του ομίλου Fairfax να αυξήσει την παρουσία του στην ελληνική επιχειρηματική αγορά τοποθετούμενος σε ποσοστό -το οποίο ενδεχομένως να διευρυνθεί- 4,2% στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου Μυτιληναίου, είναι αναμφισβήτητα μια μεγάλη τονωτική ένεση

με την οποία ανοίγει ο δρόμος για να ενδιαφερθούν και άλλα funds και κυρίως να διευρύνει τη χρηματοδότησή του στις ξένες αγορές.

Ο καναδικός όμιλος Fairfax μέσω της νέας συμμετοχής που απέκτησε χθες στον όμιλο Μυτιληναίο διευρύνει την παρουσία του στην ελληνική επιχειρηματικότητα όπως γράφει στην «Ημερησία» ο Νίκος Σακελλαρίου, η παρουσία ενός επενδυτικού ομίλου με υπο-διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 37 δισ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο ενός από τους ισχυρότερους και εξωστρεφείς βιομηχανικούς ομίλους στην Ελλάδα όπως είναι ο όμιλος Μυτιληναίου, ουσιαστικά δείχνει ότι οι ξένοι βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι το country risk έχει μειωθεί αρκετά και οι επενδύσεις σε υγιείς επιχειρήσεις μπορεί να είναι αποδοτικές και να γίνουν με μεγάλη ασφάλεια. Μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές συμφωνίες της χρονιάς έγινε χθες το πρωί με τη μεταβίβαση του 4,2% του μετοχικού κεφαλαίου στον καναδικό επενδυτικό όμιλο Fairfax του Prem Watsa.

Συγκεκριμένα, η συναλλαγή αφορούσε τη μεταβίβαση προσυνεδριακά πακέτου 4.972.383 μετοχών στην τιμή των 5,13 ευρώ και η αξία του διαμορφώθηκε στα 25,508 εκατ. ευρώ. Κατόπιν της συγκεκριμένης συναλλαγής η Εταιρεία δεν είναι πλέον κάτοχος ιδίων μετοχών. Με τη μεταβίβαση αυτή ο όμιλος Fairfax γίνεται ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου Μυτιληναίου και σύμφωνα με πληροφορίες δημιουργεί προϋποθέσεις για ευρύτερη συμμετοχή και συνέργειες με τον όμιλο.

Η συμφωνία αυτή ουσιαστικά αποτελεί επιβράβευση της εξωστρέφειας του ομίλου Μυτιληναίου και των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που παρουσίασε ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά και της στροφής του καναδικού επενδυτικού ομίλου προς την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενος τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν σ' αυτήν τη συγκυρία και με την παρουσία του στην Eurobank Properties. Εurobank PropertiesFairfax.

To πρώτο τρίμηνο του 2014 θα ολοκληρωθεί το deal μεταξύ της Eurobank Properties και του καναδικού fund Fairfax το οποίο θα αποκτήσει το 41% της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επενδυτικής εταιρείας ακινήτων. Χθες η Eurobank Properties ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 8 Νοεμβρίου με κύριο θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών κοινών μετόχων της, μέχρι του ποσού των 193.248.000 ευρώ, με την έκδοση 40.260.000 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας εκάστης 2,13 ευρώ και τιμή διάθεσης 4,80 ευρώ ανά μετοχή.

Η Fairfax έχει δεσμευτεί να αγοράσει τα δικαιώματα της Eurobank έναντι συνολικού τιμήματος 20 εκατ. ευρώ περίπου και να εξασκήσει τα εν λόγω δικαιώματα καθώς και αυτά που αναλογούν στις μετοχές τις οποίες κατέχει, επενδύοντας έτσι συνολικά 144 εκατ. ευρώ στην αύξηση.

Μετά την αύξηση η Fairfax θα έχει ποσοστό συμμετοχής στην Eurobank Properties περίπου 41%, από περίπου 19% σήμερα και η Eurobank θα διατηρήσει ποσοστό περίπου 33,5% (με την παραδοχή της πλήρους κάλυψης της αύξησης). Οπως τονίζεται, Eurobank και Fairfax θα συνεργαστούν ώστε, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, η Eurobank να διατηρήσει τη διοίκηση και να ενοποιεί πλήρως την Eurobank Properties, ενώ η Fairfax θα έχει εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και συνήθη, για τέτοιου τύπου συναλλαγές, δικαιώματα αρνησικυρίας. Το καθεστώς αυτό θα ισχύει όσο η συμμετοχή της Eurobank στην Eurobank Properties παραμένει μεγαλύτερη από 20%, ακολούθως τα δικαιώματα διοίκησης θα μεταφερθούν αυτόματα στη Fairfax.

Καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές

Με την παρουσία του ομίλου Fairfax στο μετοχικό κεφάλαιο, ουσιαστικά ο όμιλος Μυτιληναίος αποκτά ακόμη μεγαλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και διευκολύνει έτσι τη μείωση του κόστους δανεισμού του. Επίσης είναι σημαντικό ότι η παρουσία της Fairfax στο μετοχολόγιο αποτελεί σηματωρό για την είσοδο και άλλων ξένων funds (ιδιαίτερα αμερικανικών και βρετανικών) στις τοποθετήσεις.

Για τον όμιλο Fairfax, η τοποθέτησή του στον όμιλο της Μυτιληναίος σημαίνει ουσιαστικά την είσοδό του σε ένα από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της Ευρώπης. Η συμμετοχή της Fairfax στον όμιλο Μυτιληναίου αποτελεί επιστέγασμα συζητήσεων που έκανε η διοίκηση τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα κατά το τελευταίο έτος αναζητώντας διεθνή ερείσματα ειδικά σε θέματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης. Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε αναφερθεί συχνά στα προβλήματα χρηματοδότησης που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις με τα υψηλά τραπεζικά επιτόκια.

Ποιος είναι ο όμιλος Fairfax

Η στρατηγική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια είναι να επενδύει σε κράτη που βρίσκονται μεν σε δύσκολη θέση αλλά έχουν ξεπεράσει τα χειρότερα, ευελπιστώντας έτσι ότι η ανάκαμψη θα δώσει μεγάλα κέρδη. «Κάτι που φαίνεται λάθος σήμερα μπορεί να αποδειχθεί σωστό αύριο». Αυτό φαίνεται να είναι το «μοτίβο» πίσω από τις περισσότερες επενδύσεις του Καναδού μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα, γνωστού και ως «Γουόρεν Μπάφετ του Καναδά» που έκανε πρόταση εξαγοράς της BlackBerry.

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τορόντο Fairfax Financial Holdings, η ασφαλιστική εταιρεία/επενδυτικό όχημα του Γουάτσα (στα πρότυπα της Berkshire Hathaway) είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 50% την περίοδο 2003-2006, καθώς ο Γουάτσα είχε «ποντάρει» κατά της αμερικανικής αγοράς ακινήτων η οποία τότε πετούσε. Εκείνος όμως επέμενε στις θέσεις του μόλις ξέσπασε η subprime κρίση στις ΗΠΑ (στα μέσα του 2007) κατέγραψε τεράστια κέρδη.

Το 2008 κι ενώ οι περισσότερες εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα είχαν «γονατίσει» η Fairfax αναδείχθηκε η πιο κερδοφόρος εταιρεία του Καναδά. Η δε τιμή της μετοχής της σήμερα έχει υπερτετραπλασιαστεί σε σχέση με το χαμηλό του 2006 και διαπραγματεύεται στα 420 δολάρια Καναδά.

Kατά την περίοδο 2007-2009, ο όμιλος παρουσίασε κέρδη ύψους 3,4 δισ. καναδικών δολαρίων και η λογιστική αξία (book value) του αυξήθηκε κατά 146%. Την περίοδο εκείνη, ο Πρεμ Γουάτσα επένδυε κυρίως σε ιρλανδικές τράπεζες (απέκτησε το 39% της Bank of Ireland) που περνούσαν κρίση και αποκόμισε κέρδη την περίοδο 2011-2012 ενώ μετά την Ιρλανδία στράφηκε και στην Ελλάδα. ΄Εχει μεγάλη θέση στη Eurobank Properties ενώ παλαιότερα είχε αποκτήσει το 10% της Σαράντης το οποίο μεταβίβασε στον όμιλο Argo και είχε παλαιότερα ποσοστό στην Jumbo.

Keywords
Τυχαία Θέματα