Η αντεπίθεση του Πρωθυπουργού

Από τη Στεφανία Μουρελάτου (mourelatou@attikipress.gr)

Η Νέα Ελλάδα δεν είναι προεκλογικό σύνθημα. Η σταθερότητα δεν είναι προεκλογικό δίλημμα, είναι η ανάγκη που έχει η χώρα

«Μπροστά για μια νέα Ελλάδα ή στην αβεβαιότητα της δραχμής

και τη διεθνή απομόνωση;», διερωτήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς επιλέγοντας να ρίξει στην προεκλογική αρένα την σκληρότερα εκδοχή του διλήμματος περί σταθερότητας, που είχε φιλοτεχνήσει τις προηγούμενες μέρες.

Ο κ. Σαμαράς σήκωσε το γάντι, που πέταξε ο κ.Τσίπρας δίνοντας χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές και έθεσε σε εθνικές διαστάσεις το δικό του δίλημμα.

«Η Νέα Ελλάδα δεν είναι προεκλογικό σύνθημα. Η σταθερότητα δεν είναι προεκλογικό δίλημμα, είναι η ανάγκη που έχει η χώρα», επισήμανε ο πρωθυπουργός, στρατηγική επιλογή του οποίου αποτελεί η μετωπική σύγκρουση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αναδείξει στους ψηφοφόρους τις παλινωδίες και τις μισές αλήθειες του αντιπάλου του, όπως λένε στο Μαξίμου.

«Ποια μνημόνια να σκίσουν; Αυτά που ήδη ξεπερνάμε;», είπε δηκτικά σε ομιλία του, θέλοντας να τονίσει ότι η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ ξεφουσκώνει. «Μήπως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν το σχέδιο Ζ που προέβλεπε έξοδο από το ευρώ; Αυτό το σχέδιο που αποτρέψαμε;», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «μπροστά στην ανάπτυξη ή πίσω στην κρίση; Μπροστά να γίνουν μεταρρυθμίσεις ή πίσω στην στασιμότητα και την καθυστέρηση; η χώρα θα προχωρήσει ή θα ξανακυλήσει σε έναν εφιάλτη; Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Είναι στο χέρι των Ελλήνων να αποφασίσουν».

Ο απολογισμός

Η πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών βρήκε τους επιτελείς του Μαξίμου να θεωρούν ότι τα πολιτικά κέρδη υπερτερούν των ζημιών. Η αρνητική εντύπωση από την μη εκπροσώπηση των εκλεκτών της ΝΔ σε Αθήνα και περιφέρεια Αττικής αμβλύνθηκε από το γεγονός ότι σε 12 από τις 13 περιφέρειες η ΝΔ είναι παρούσα στο δεύτερο γύρο με τα στελέχη που στήριξε. Μάλιστα στελέχη της ΝΔ σημείωναν ότι η ανατροπή, που ευαγγελίζονταν ο ΣΥΡΙΖΑ , δεν ευοδώθηκε βάσει του αποτελέσματος της αυτοδιοικητικής κάλπης και την ίδια ώρα η ΝΔ παρά την κυβερνητική φθορά άντεξε στο αντιμνημονιακό πρέσινγκ.

Το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης

Με στόχο να εμπλουτίσει την προεκλογική του ατζέντα και κυρίως να καταδείξει ότι υπάρχει σχέδιο για την μετά-μνημόνιο εποχή, ώστε να βάλει ανάχωμα στην ψήφο διαμαρτυρίας, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης.

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016 για να υπογραμμίσει ότι το τέλος των Μνημονίων φέρνει και το τέλος της ύφεσης.

Ξεκαθαρίζοντας ότι νέα οριζόντια μέτρα λιτότητας δεν θα ληφθούν, επισήμανε τους κλάδους του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, της ενέργειας, της τεχνολογικής έρευνας, των Logistics, της μεταποίησης, της φαρμακοβιομηχανίας και της ναυτιλίας ως τους τομείς-ατμομηχανή της ανάπτυξης που μέσα στην επόμενη επταετία θα αυξήσουν κατά 54,5 δισεκατομμύρια ευρώ το ΑΕΠ ανεβάζοντας το εκ νέου στο προ κρίσης επίπεδο των 233 δισ. ευρώ και θα ανοίξουν 770 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Για την ανεργία, ανακοίνωσε ότι σε τέσσερα χρόνια θα υπάρχουν 550.000 νέες θέσεις εργασίας και έως το 2020 η ανεργία θα πέσει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Υποσχέθηκε μείωση σταδιακά όλων των φορολογικών συντελεστών, ώστε ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη να φτάσει το 15%, ο ανώτατος συντελεστής στα εισοδήματα να μην ξεπεράσει το 33% και ο ΦΠΑ να μη ξεπερνά το 12%. Δεσμεύτηκε για αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες ανακοινώνοντας ότι η κάρτα πετρελαίου των αγροτών θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα