Η απομόνωση του Ντέιβιντ Κάμερον λόγω Γιούνκερ

Οι ριζοσπαστικές θέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στο θέμα Γιούνκερ, τον οδηγούν στην πολιτική απομόνωση. Ο Κάμερον αρνήθηκε να συμβιβαστεί, όταν του πρότειναν σημαντική θέση στην επόμενη Κομισιόν και κινδυνεύει να δει τη θέση του να αποδυναμώνεται κι’ άλλο, καταστρέφοντας τη δημόσια εικόνα του.

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε στον Ντέβιντ Κάμερον τον τρόμο της για την ευκολία με την οποία κάποιοι στην Γερμανία όσο και άλλες χώρες

επιθυμούν μια Ευρώπη δίχως την Βρετανία. «Ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας θα πλήξει πολύ σοβαρά πρωτίστως την Ενωμένη Ευρώπη», είπε η γερμανίδα καγκελάριος. Άποψη που συμμερίζεται το σύνολο των ευρωπαίων αξιωματούχων με τον επίτροπο Εμπορίου Κάρελ ντε Γκούχτ να αποκαλεί «ηλιθίους» όσους εκφράζουν παρόμοιες απόψεις, όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ.

Για τον βρετανό ηγέτη, ωστόσο, τίθεται και θέμα προσωπικού γοήτρου. Με τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση Γιούνκερ έχει πλέον αυτοπαγιδευτεί. Κάτι που του καταλογίζουν ευρωπαϊστές του κόμματός του όπως ο πρώην υπουργός Κεν Κλάρκ καθώς και μέλη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων Βινς Κέιμπλ.Το επιτελείο Κάμερον είναι προετοιμασμένο για την ήττα, το ερωτηματικό είναι πως αυτή θα παρουσιαστεί στο βρετανικό κοινό που σύμφωνα με δημοσκόπηση των Financial Times, στηρίζει την εκστρατεία κατά του κ. Γιούνκερ.

Η κατάσταση αυτή φέρνει σε δύσκολη θέση τη Μέρκελ, που θέλει στο πλευρό της το βρετανό της σύμμαχο, που πολλές φορές αποδεικνύεται χρήσιμος για τις σχέσεις της με τη Γαλλία και την Ιταλία.

Να θυμίσουμε ότι ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δέχθηκε στις 21 Ιουνίου στο Παρίσι τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες αρχηγούς, προκειμένου να υιοθετήσουν μια κοινή στάση εν όψει του προσεχούς ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προωθώντας τις ίδιες πολιτικές. Για το Παρίσι, τα ζητήματα που τίθενται είναι σημαντικά : μετά την εξευτελιστική ήττα των γάλλων σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές, επιθυμούν να κερδίσουν παραπάνω χρόνο στη δημοσιονομική προσαρμογή της Γαλλίας και τη μείωση του ελλείμματος της. Γι’ αυτό το λόγο, ο γάλλος πρόεδρος επιθυμεί να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις του με τη Γερμανία.

Ωστόσο, τα πράγματα για τον Ολάντ είναι δύσκολα. Ο Μάρτιν Σουλτς των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, αναμένεται να επανεκλεγεί πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά και την πρώτη συνεδρίαση του στο Στρασβούργο, την 1η Ιουλίου. Η εκλογή του σοσιαλιστή Σουλτς, θα λάβει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο νέο Κοινοβούλιο. Η στήριξη στον Σουλτς αποτελεί μια κίνηση-κλειδί, μεταξύ σοσιαλιστών και συντηρητικών, προκειμένου οι πρώτοι να στηρίξουν τον Ζαν-Κλωντ Γιουνκερ για την προεδρία της Κομισιον.

Η Άνγκελα Μέρκελ πιέζεται όμως και από τον ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρένζι. “Κανείς δεν ζήτησε αλλαγές στους κανόνες που αφορούν τα ελλείμματα”, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος από το βήμα της Μπουντεσμπαγκ, αντικρούοντας τις βλέψεις Γαλλίας και Ιταλίας. Στον αγώνα που δίνει η Μέρκελ για να τηρηθεί κατά γράμμα το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο άνθρωπος-κλειδί φαίνεται πως θα είναι ο αρχηγός του γερμανικού SPD, Σίγμαρ Γκάμπριελ, που συμμετέχει στο γερμανικό συνασπισμό εξουσίας.

The post Η απομόνωση του Ντέιβιντ Κάμερον λόγω Γιούνκερ appeared first on Attikipress.gr Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα