Η Ε.Ε. θα αυξήσει τη χρηματοδότηση με επιπλέον 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία

Kαταλήγουν σε συμφωνία Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση για να μειωθεί η προσφυγική ροή από τα παράλια της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά. Η Ε.Ε. θα αυξήσει τη χρηματοδότηση με επιπλέον 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας που δημοσίευσε πριν από λίγο το Reuters, Τουρκία και Ε.Ε επανεπιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους στον περιορισμό των ροών από το έδαφος της Τουρκίας. Στο σχέδιο γίνεται ρητή αναφορά για εφαρμογή της συμφωνίας της 29ης Νοεμβρίου 2015 και,
επιπλέον, η Τουρκία δεσμεύεται:

– Επαναπροώθηση των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα

– Για κάθε Σύρο πρόσφυγα που δέχεται η Ευρώπη, θα παραμένει κι ένας στην Τουρκία

Η Ε.Ε. θα φροντίσει για τη μεταφορά όλων των προσφύγων από τα ελληνικά νησιά.

Η Ε.Ε θα προσφέρει επιπλέον 3 δις στην Τουρκία έως τα τέλη του 2018 προκειμένουν να περιθάλψει τους Σύρους, διπλασιάζοντας την ως τώρα οικονομική προτάση. Επιπλέον, θα χαλαρώσει τους όρους για την βίζα των Τούρκων πολιτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις χώρες Σένγκεν έως τα τέλη Ιουνίου, αρκετά νωρίτερα από ότι προγραμματιζόταν.

Σουλτς: Mπορούμε να δώσουμε ανακούφιση στην Ελλάδα

«Αν υπάρχει καλή θέληση μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σημαντική ανακούφιση ειδικά για την Ελλάδα» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωκοινουλίου Μάρτιν Σουλτς. Παράλληλα, δήλωσε πως η Άγκυρα ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την μετακίνηση Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη χωρίς βίζα, αλλά και την αύξηση της βοήθειας για την προσφυγική κρίση. Επίσης, στάθηκε στην ανάγκη να επιτευχθεί μείωση των προσφυγικών ροών αλλά και στην θέληση της Ευρώπης να χτυπηθούν οι διακινητές.

Άνγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν να κρατήσουν ενιαία στάση στη Σύνοδο Κορυφής και να μην αποδεχτούν το κλείσιμο των συνόρων. Ως εκ τούτου, η επίμαχη φράση αφαιρέθηκε από το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων.

Οι επιδιώξεις της ελληνικής διπλωματίας είναι

– Άμεση έναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης προσφύγων με άλλα νόμιμα μέσα (αεροπλάνα, ναυλωμένα οχήματα κ.ά), δηλαδή να εφαρμοστεί η προηγούμενη απόφαση της Συνόδου Κορυφής για αναλογική μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες της χώρες της Ε.Ε

– Aποστολή ενός σαφούς μηνύματος προς τους οικονομικούς μετανάστες ότι δεν έχει νόημα η διακινδύνευση της μετάβασής τους στην Ελλάδα

– Άμεση έναρξη της επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία

– Οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε.

Ελληνικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η Γερμανία δεν συμφωνεί με την διατύπωση του προσχεδίου και θα ζητήσει επαναδιατύπωση που θα αναφέρει ότι το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου θα αφορά τους παράτυπους ή τους οικονομικούς μετανάστες.

Keywords
Τυχαία Θέματα