Η Ελλάδα γίνεται σήμερα η πρώτη χώρα με ληξιπρόθεσμη οφειλή στο ΔΝΤ

Μια ακόμα θλιβερή πρωτιά θα έχει από σήμερα η χώρα μας, εάν η κυβέρνηση δεν καταβάλει σήμερα Τρίτη (18:00 ώρα Ουάσινγκτον) τη δόση του 1,56 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εάν αυτό γίνει η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου που έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή

προς το Ταμείο.

Το επόμενο βήμα θα γίνει αύριο, 1η Ιουλίου καθώς η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ όπως φαίνεται θα προχωρήσει στην ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου για τη μη πληρωμή της δόσης,

Το γεγονός όμως θα είναι ότι η Ελλάδα γίνει η πρώτη αναπτυγμένη χώρα με ληξιπρόθεσμος οφειλέτης του ΔΝΤ και η δεύτερη χώρα παγκοσμίως τα τελευταία 14 χρόνια μετά την Ζιμπάμπουε.

Στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στη δεκαετία του 1980 το Ταμείο είχε επιτρέψει σε Νικαράγουα και Γουιάνα να αποπληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους με καθυστέρηση επεκτείνοντας στο τέλος της πενταετίας το χρόνο εξόφλησης των δανείων τους.

Αυτή η απόφαση που λαμβάνεται με πλειοψηφία του 70% των μελών του Ταμείου (188 μέλη) και μάλιστα θα μπορούσε θεωρητικά να ληφθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και χωρίς να υπάρχει εισήγηση της Γενικής Διευθύντριας.

Ωστόσο, αυτό είναι κάτι το «μη εφικτό» στην ελληνική περίπτωση, καθώς οι αναθεωρημένοι κανονισμοί του Ταμείου «αποθαρρύνουν» την υπέρβαση του χρόνου αποπληρωμής. «Το ΔΝΤ δεν επεκτείνει πληρωμές. Ειδικά δεν επεκτείνει πληρωμές αναπτυγμένων κρατών», αναφέρθηκε από ειδικό στο θέμα.

Πηγή: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα