Η Ελλάδα μέρος του συνολικού γερμανικού σχεδίου

Του Χρήστου Κώνστα 

Η ξαφνική και απροσδόκητη για πολλούς ολιγόωρη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα, έδωσε την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι το συνολικό γερμανικό σχέδιο για την ανάπτυξη των οικονομιών του Ευρωπαϊκού Νότου. Για πρώτη φορά η Ελληνική Κυβέρνηση πληροφορήθηκε επισήμως ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό αυτό ευρωπαϊκό σχέδιο  το οποίο θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τα

νέα αναπτυξιακά εργαλεία που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου αλλά και της 12ης Δεκεμβρίου. 

Ήδη η Γερμανίδα καγκελάριος μετά την επιστροφή της από την Αθήνα αποκάλυψε σε γερμανούς δημοσιογράφους ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μειώσεων φορολογίας για επενδύσεις στην Ευρώπη. «Είναι δουλειά μας να τονώνουμε την ευρωπαϊκή οικονομία και στο πλαίσιο αυτό εξετάζουμε κάποιες περικοπές φόρων» είπε η Άγκελα  Μέρκελ. Οι πληροφορίες της «Α» ότι το σχέδιο περιλαμβάνει ενεργοποίηση όλων των αναπτυξιακών τραπεζών από τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης, χρηματοδότηση έργων υποδομής από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και ενεργότερη δραστηριοποίηση του EFSF στην προσπάθεια να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού όχι μόνον των κρατών αλλά κυρίως των επιχειρήσεων των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. 

Από την άλλη πλευρά η Γερμανίδα καγκελάριος έθεσε με σαφήνεια τις απαραίτητες προϋποθέσεις χωρίς την εκπλήρωση των οποίων η Ελλάδα «θα χάσει και το τελευταίο ευρωπαϊκό τρένο για την έξοδο από την κρίση». 

Το σχέδιο 

Με απλά λόγια, το σχέδιο Μέρκελ για την Ελλάδα περιλαμβάνει τρία στάδια: 

- Πρώτα η Ελλάδα θα αποδείξει εμπράκτως ότι έχει πάρει την απόφαση να μη δημιουργεί νέο χρέος κάθε χρόνο, δηλαδή θα μηδενίσει το πρωτογενές της έλλειμμα, δηλαδή θα ψηφίσει και θα εφαρμόσει τα πρόσθετα μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ με τον Προϋπολογισμό του 2013. 

- Κατόπιν, η Ευρωζώνη θα αποδείξει εμπράκτως ότι θεωρεί την Ελλάδα αναπόσπαστο μέλος της. Αυτό σημαίνει ότι θα διαθέσει τους απαραίτητους επιπλέον πόρους για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Ταυτόχρονα η ΕΕ ειδικά για την Ελλάδα, θα «κουρέψει» τα δάνεια του επίσημου τομέα, δηλαδή τα δάνεια που οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και οι χώρες μέλη έχουν χορηγήσει στον εταίρο τους. Τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών (δηλαδή 48 δισ.) δεν θα θεωρούνται πλέον δημόσιο χρέος αλλά θα περάσουν στον EFSF και στον ESM και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να επιστρέφουν τα κέρδη τους από τα ελληνικά ομόλογα στην Ελλάδα

- Μετά απ’ όλα αυτά, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει την επιμήκυνση των δυο χρόνων που ζητάει προκειμένου να επιτύχει μόνιμη λύση στο δημοσιονομικό της πρόβλημα. 

Από το Τόκιο, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,  η Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε με καθαρά λόγια ότι για την Ελλάδα αλλά και για τη Νότια Ευρώπη υπάρχει συνολικό σχέδιο: «Εμείς (το ΔΝΤ) συμφωνήσαμε να επιμηκυνθεί το πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα