Η Ελλάδα στις πλέον γερασμένες χώρες της ΕΕ
«Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η διεθνής αυτή ημέρα περνάει συνήθως σχεδόν απαρατήρητη παρόλο που η γήρανση προβληματίζει ιδιαίτερα καθώς ενώ ο συνολικός πληθυσμός μας αυξήθηκε κατά 39% ανάμεσα στις αρχές της πρώτης μεταπολεμικής δεκαετίας και σήμερα, οι 65 ετών και άνω αυξήθηκαν 4,6 φορές (από 520 χιλ. σε 2,4 εκατομμύρια) ενώ οι 85 ετών και άνω πολλαπλασιάστηκαν επί 20 (600 χιλ. σήμερα έναντι 30 μόλις χιλ. το 1951)». Αυτά τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βύρων Κοτζαμάνης,
Η χώρα μας, συνεχίζει ο επιστήμονας, έχοντας το 23% του πληθυσμού της 65 ετών και άνω εντάσσεται σήμερα στις πλέον γερασμένες χώρες της Ε.Ε ενώ θα παραμείνει στην ομάδα αυτή και τις τρεις επόμενες δεκαετίες. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζεται και από έντονες χωρικές διαφοροποιήσεις καθώς το ποσοστό των 65 ετών και άνω κυμαίνεται από 12,6% (ελάχιστο, Π.Ε Μυκόνου) έως 33,9 % (μέγιστο, Π.Ε Ευρυτανίας). Οδεύουμε, επομένως, σύμφωνα με τον ίδιο, προς έναν εκρηκτικό συνδυασμό «γήρανσης» και «υπεργηρίας» σε περισσοτέρους από 1 στους 4 Νομούς της χώρας μας, με αποτέλεσμα σύντομα (πολύ πριν το 2050) να έχουμε μια ομάδα όπου το 1/3 του πληθυσμού τους θα είναι 65 ετών και άνω, ενώ ταυτόχρονα το 1/4 εξ αυτών θα είναι «υπέργηροι». Λαμβάνοντάς υπόψη δε ότι στις μετά το 1970 γενεές έχουμε μείωση της γαμηλιότητας και αύξηση τόσο των διαζυγίων όσο και του ποσοστού αυτών που δεν θα αποκτήσουν παιδιά θα έχουμε ένα διαρκώς αυξανόμενο πλήθος ατόμων που θα βρεθεί μετά τα 65 του με πολύ λίγα άτομα στο στενό του οικογενειακό περιβάλλον. Το κράτος προνοίας -και όχι η οικογένεια- θα κληθεί επομένως να καλύψει όλο και περισσότερο τις ανάγκες των ατόμων αυτών με δεδομένο ότι τα κόστη θα είναι αδύνατον να καλυφθούν από τους ιδίους .
O κ. Κοτζαμάνης τονίζει επίσης ότι η ραγδαία αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων αναδεικνύει, εκτός των άλλων, και τη σημασία της προαγωγής της υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Δεν είναι καθόλου τυχαίο δε ότι για το 2024 τα Ηνωμένα Έθνη επέλεξαν σαν κεντρικό θέμα της Διεθνούς Ημέρας των ηλικιωμένων το «Γήρανση με αξιοπρέπεια: Η σημασία της ενίσχυσης των συστημάτων υγείας και φροντίδας για τους ηλικιωμένους παγκοσμίως». Βρισκόμαστε πλέον και στην Ελλάδα, αναφέρει, όπως άλλωστε και στις περισσότερες γηράσκουσες ανεπτυγμένες χώρες, σε μια κρίσιμη καμπή, σε μια αβέβαιη μεταβατική περίοδο. Η μέλλουσα ιστορία της γήρανσής μας δεν έχει ακόμη γραφεί και οι κοινωνικοί φορείς διστάζουν να επιλέξουν ανάμεσα στα υπάρχοντα σενάρια, σενάρια που δεν έχουν ούτε την ίδια οικονομική και κοινωνική βαρύτητα, ούτε τις ίδιες πιθανότητες επαλήθευσης. Η χειρότερη επιλογή συνίσταται, κατά τη γνώμη του στον εγκλωβισμό της κοινωνίας μας στις υπάρχουσες δομές και μηχανισμούς λειτουργίας, στους παρόντες μηχανισμούς σύλληψης και θεώρησης των «προβλημάτων», στην εμμονή στα ισχύοντα συστήματα αφαίρεσης κοινωνικών πόρων και αναδιανομής. Η καλύτερη, σύμφωνα με τον ίδιο, συνίσταται στη διεύρυνση των ηλικιακών συνόρων, στη δημιουργία εναλλακτικών επιλογών ανάμεσα στην εργασία, τον ελεύθερο χρόνο και την εκπαίδευση στη διάρκεια των διαδοχικών κύκλων της ζωής, στη μερική κατάργηση των τειχών που διαχωρίζουν την ενεργή από τη μη ενεργή ζωή, στην ανάδειξη και αξιοποίηση του τεραστίου αποθέματος δυνάμεων και πόρων που κατέχουν τα άτομα της αποκαλούμενης ευσχήμως «τρίτης» ή ακόμη και «τέταρτης» ηλικίας». Συνίσταται, επίσης, στη δόμηση νέων πολιτικών, στην «επανεφεύρεση» της γήρανσης και στην αναδόμηση των θεσμών, στην αλλαγή των νοοτροπιών, στην αναθεώρηση της οπτικής γωνίας σύλληψης και προσέγγισης του «προβλήματος» και, τέλος, στη δυναμική, οργανωμένη εμφάνιση στο προσκήνιο των άμεσα ενδιαφερομένων που θα πάψουν να αποτελούν μόνον στατιστικές κατηγορίες.
Για να καταλήξει τονίζοντας:«Η πρόκληση είναι παρούσα: Από τις λύσεις που θα δοθούν, θα κριθεί και στη χώρα μας αν ο κοινωνικός στιγματισμός, η περιθωριοποίηση των «ηλικιωμένων» -επάγωγο της έως σήμερα θεωρούμενης απουσίας «συλλογικής χρησιμότητάς» τους- θα αρθεί, εάν το κοινωνικό ρολόι θα προλάβει το βιολογικό, εάν η ανισορροπία ανάμεσα στις δύο βασικές συνιστώσες της γήρανσης (κοινωνική και δημογραφική) είναι δυνατόν να ανατραπεί. Από τις επιλογές που θα γίνουν θα κριθεί επίσης, εάν «ευγενείς» δραστηριότητες (όπως η φροντίδα- θεραπεία) που θεωρούνται σήμερα ακόμη σε μεγάλο βαθμό ως μη «παραγωγικές» θα αποκτήσουν τη θέση που τους ανήκει, ώστε να δυναμιτίσουν την οικονομία του μέλλοντος σε συνδυασμό και με την αυξημένη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών για τους ηλικιακά μεγαλύτερους. Οι τρόποι προσαρμογής μας στη γήρανση ποικίλλουν φυσικά και είναι άμεση συνάρτηση των πολιτικών που θα υιοθετηθούν και του χρόνου που θα έχουμε από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε να δράσουμε. Το ερώτημα όμως που βάσιμα δύναται να τεθεί είναι εάν οι προαναφερθείσες αναδιαρθρώσεις και ανακατατάξεις μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς -εκτός των άλλων- αλλαγές στο παραγωγικό μας μοντέλο και στους τρόπους παραγωγής και διανομής του συλλογικού πλούτου, αλλαγές που απαιτούνται εξαιτίας -εκτός των άλλων- και των δημογραφικών μας εξελίξεων. Από την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα κριθεί και εάν η συλλογική και διαγενεακή αλληλεγγύη που όλοι επικαλούνται είναι μύθος ή πραγματικότητα…».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κέρκυρα: Νεκρές ανασύρθηκαν οι δύο γυναίκες από την θαλάσσια περιοχή στο Σιδάρι
- Αναδρομικά συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων: Τι ισχύει με τις αποφάσεις των δικαστηρίων – Ποιοι θα τα πάρουν τον Οκτώβριο
- «Grand Hotel»: Ύποπτος πέραν πάσης υποψίας… για τον θάνατο της Βασιλικής
- 24 ώρες καίει η φωτιά στην Κορινθία - Δύο νεκροί και νέα 112 για εκκενώσεις οικισμών
- Αυτά τα ζώδια ξεπερνούν κάθε δυσκολία τις επόμενες ημέρες
- Ποιος είναι ο παίχτης που κέρδισε το αστρονομικό ποσό των 18,6 εκατ. στο Τζόκερ: Με ένα δελτίο αξίας 23 ευρώ - Τι είπε ο πράκτορας για τον υπερτυχερό (βίντεο)
- «HOTEL»: Αυτή θα είναι η Bσυμπρωταγωνίστρια του Μιχάλη Λεβεντογιάννη στο MEGA;
- ΕΟΠΥΥ: Οι συμβεβλημένοι γιατροί αντιδρούν στην αιφνιδιαστική λειτουργία της νέας πλατφόρμας για τα ραντεβού των ασφαλισμένων
- Μυτιληναίος στο Bloomberg TV: Έως το β΄τρίμηνο του 2025 η εισαγωγή στο LSE
- Βασίλης Οικονόμου: Παύει τον διευθυντή του γραφείου του μετά τα δημοσιεύματα σε βάρος του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press

- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Η Ελλάδα στις πλέον γερασμένες χώρες της ΕΕ
- Μελίνα Νικολαΐδη – Φιντιρίκος: Η νέα φωτογραφία στο Instagram
- Νταλάρας στους δημοσιογράφους: Κάτι δεν πάει καλά με τη σκέψη σας
- Ζώδια σήμερα 30/9: Προβλέψεις για τη Δευτέρα
- Ελεονώρα Μελέτη Ευρωκοινοβούλιο: Η απάντηση μετά τις αντιδράσεις για την εμφάνισή της
- Δήμος Παιανίας: Μεγάλη η συμμετοχή στη δράση αιμοδοσίας
- Ο Νίκος Χαρδαλιάς ενώνει τη φωνή του με 10 Ολυμπιονίκες
- Χάρης Δούκας: «Προχωράμε δυναμικά την επέκταση του καφέ οικιακού κάδου συλλογής βιοαποβλήτων»
- Βία ανηλίκων: 16χρονοι χτύπησαν συνομήλικό τους γιατί αρνήθηκε να μεσολαβήσει για να βρουν φίλο του
- Αναδρομικά συνταξιούχων δικαστική απόφαση: Στην αναμονή 360.000 άνθρωποι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πολάκης: Με την Τουρκία έχουμε μόνο ΜΙΑ διαφορά: ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα – Ενιαίο αμυντικό δόγμα με Κύπρο
- ΣΥΡΙΖΑ: Να μην κλείσει το Δημοτικό Σχολείο Αυτισμού στη Θεσσαλονίκη
- Αναζωπυρώσεις στην πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας – Μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών Χελυδόρεο και Ζάχολη
- Νεκρές ανασύρθηκαν δύο γυναίκες από την θαλάσσια περιοχή στο Σιδάρι στην Κέρκυρα
- Νίκος Χατζηνικολάου: Απατεώνες χρησιμοποιούν το όνομα και το πρόσωπο μου
- Κρήτη: Έκρηξη μπαταρίας αυτοκινήτου τραυμάτισε εργαζόμενες στην καθαριότητα
- Ζευγάρι ηλικιωμένων πάντα επέστρεψε στην Κίνα – Συγκίνηση για τον Ρι Ρι και τη Σιν Σιν που λάτρεψε η Ιαπωνία (photos/videos)
- BOX: Δωρεάν εισιτήρια διαρκείας για ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο ποδόσφαιρο
- Αναζωπυρώσεις στην πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας - Μήνυμα 112 για εκκένωση οικισμών
- Δικάζονται γονείς και εκπαιδευτικοί για την κακoποίηση 5χρονου από συνομήλικους του στην Αλεξανδρούπολη