Η Ελληνική Επανάσταση του 1821

Σαν σήμερα πριν από 194 χρόνια ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 που ήταν μια ένοπλη εξέγερση των υπόδουλων Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια του οκταετούς, συνολικά, αγώνα των Ελλήνων (1821-1829) διεξήχθησαν μεταξύ αυτών και των οθωμανικών στρατευμάτων περισσότερες από 1.000 μάχες, ενώ δεκάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν ή πουλήθηκαν ως σκλάβοι.

Την επανάσταση κήρυξε ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, πρίγκιπας

Αλέξανδρος Υψηλάντης, στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, (περιοχή που σήμερα ανήκει στη Ρουμανία), στις 22 Φεβρουαρίου του 1821, προκειμένου να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός για τους Έλληνες της Πελοποννήσου και να βρουν τον χρόνο να οργανωθούν και να εξεγερθούν. Ακολούθως και ο αδελφός του Αλέξανδρου Υψηλάντη, πρίγκιπας Δημήτριος Υψηλάντης, έδρασε στον ελλαδικό χώρο από το 1821, δίνοντας την τελευταία, νικηφόρα, μάχη εναντίον των Τούρκων, στην Πέτρα της Βοιωτίας, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1829. Ήρωες ήταν πολλοί, όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Παπαφλέσας, ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και πολλοί, χιλιάδες ανώνυμοι Έλληνες που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση του λαού και του Έθνους από τον τουρκικό ζυγό.

Η επανάσταση οργανώθηκε από τη Φιλική Εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό από τρεις Έλληνες εμπόρους. Οι πρωτεργάτες της επαναστατικής ιδέας είχαν επηρεαστεί από το έργο του εθνεγέρτη Ρήγα Φεραίου, ο οποίος οραματίστηκε μια πανβαλκανική εξέγερση όλων των λαών της χερσονήσου για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και για αυτό τον λόγο επέλεξαν να ξεκινήσουν την επανάσταση από τις παραδουνάβιες αυτόνομες ηγεμονίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου διαβίωναν διάφορες χριστιανικές, κατά ομιλούσα γλώσσα «εθνότητες». Οι Φιλικοί προκειμένου να ενισχύσουν το φρόνημα του πληθυσμού, άφησαν εντέχνως να διαφαίνεται ότι πίσω από την κινητοποίησή τους κρυβόταν κάποια χριστιανική υπερδύναμη της εποχής και συγκεκριμένα η τσαρική Ρωσία.

Στην Πελοπόννησο ξεκίνησε ουσιαστικά στις αρχές Μάρτη και κορυφώθηκε στις 23 Μαρτίου στην Καλαμάτα και στις 25 Μαρτίου στα Καλάβρυτα. Μεγάλες στιγμές ήταν η καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια, η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου, η ναυμαχία του Γέροντα, η καταστροφή της στρατιάς του Ομέρ Βρυώνη, η κατάληψη της Τριπολιτσάς και πολλές άλλες μάχες και ναυμαχίες που έφεραν την απελευθέρωση και την εκ νέου ίδρυση Ελληνικού κράτους.

Keywords
Αναζητήσεις
elliniki epanastasi 1821, επανασταση 1821
Τυχαία Θέματα