Η επέκταση της Διώρυγας του Σουέζ πρόβλημα για το οικοσύστημα της Μεσογείου

Πρόβλημα στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου αναμένεται να δημιουργήσει ένα έργο το οποίο θα εξυπηρετήσει τη ναυτιλία και γενικότερα τις θαλάσσιες μεταφορές. Ο λόγος για την διαπλάτυνση της Διώρυγας του Σουέζ με την κατασκευή ενός δεύτερου καναλιού για τα πλοία.

Το δεύτερο αυτό κανάλι θα επιτρέψει, όπως προειδοποιεί διεθνής ερευνητική ομάδα, σε περισσότερα είδη της Ερυθράς Θάλασσας να εξαπλωθούν στη Μεσόγειο και να προκαλέσουν έτσι σοβαρά προβλήματα, στο θαλάσσιο οικοσύστημα και στην πανίδα της Μεσογείου.

«Η

επέκταση της διώρυγας θα αυξήσει τον αριθμό των εισβολών και θα έχει ως αποτέλεσμα μια μεγάλη ποικιλία επιπτώσεων στη δομή του οικοσυστήματος και τη λειτουργία της Μεσογείου» δηλώνει στον Guardian η Μπέλα Γκαλίλ του Εθνικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ισραήλ.

Παρουσιάζοντας τη μελέτη τους στην επιθεώρηση Biological Invasions, η Γκαλίλ και οι 17 συνεργάτες της αναγνωρίζουν ότι η επέκταση της Διώρυγας έχει μεγάλη οικονομική σημασία για την Αίγυπτο και αναπόφευκτα θα προχωρήσει.

Ζητούν όμως από το Κάιρο να εκπονήσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να εξετάσει πιθανές τεχνικές λύσεις, όπως η χρήση πομπών υπερήχων που αποθαρρύνουν τους εισβολείς ή τεχνητή αύξηση της αλατότητας σε τμήματα της διώρυγας.

Από τα 700 ξενικά είδη που έχουν εντοπιστεί ως σήμερα στη Μεσόγειο, περίπου τα μισά έφτασαν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ από την κατασκευή της στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ένας από τους εισβολείς είναι ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) ενός τροπικού ψαριού που περιέχει νευροτοξίνες και έχει στείλει αρκετούς ανθρώπους στο νοσοκομείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα