Η ΕΣΕΕ ζητά υπογραφή νέας Γενικής Συλλογικής Σύμβασης

Την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εντός του νέου περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί και τις προτάσεις της αναφορικά με τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης στο εμπόριο ζήτησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Με σχετική επιστολή η ΕΣΕΕ ζήτησε τη θεσμική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων

και ειδικότερα των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου, μέσω της ΕΣΕΕ, στο υπό ίδρυση Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, καθώς και την συνολική ενεργοποίηση της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ που μετέχουν στον κοινωνικό διάλογο, προκειμένου να μην παραμείνουν οι κοινωνικοί εταίροι απλοί «συνεργαζόμενοι» του Εθνικού Συμβουλίου, παραθέτοντας απλώς την γνώμη τους, αλλά να μετέχουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας τονίζεται πως οι βασικοί άξονες του νέου προγράμματος απασχόλησης και οικατευθυντήριες γραμμές σχεδιασμού, αποτελούν μια «καλή αρχή» για την καταπολέμηση της ανεργίας, αφού το 80% των ευκαιριών απασχόλησης αφορά στον ιδιωτικό τομέα.

Το πλαίσιο δράσης καταπολέμησης της ανεργίας μέσα στην επόμενη διετία θα αφορά 440.000 ανέργους με συνολικό κόστος 1,5 δις ευρώ, ενώ έχει ήδη εξασφαλισμένα κονδύλια 340 εκ. ευρώ, ώστε σε πρώτη φάση να ισχύσει άμεσα για 100.000 ανέργους, με κύριο στόχο να αξιοποιηθούν ουσιαστικά οι πόροι και να δοθούν πραγματικές ευκαιρίες εργασίας και επιχειρηματικότητας.

«Πάγια θέση των μικρομεσαίων εργοδοτών της αγοράς είναι η επιδότηση της απασχόλησης, αντί της ανεργίας, κάτι που φαίνεται να εφαρμόζεται με την επιδότηση μέρους του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών των νέων που ξεκινούν για πρώτη φορά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ υπογραμμιζεται πως το νέο σχέδιο απασχόλησης πρέπει να εφαρμοστεί με συνέπεια και συνέχεια και απαιτείται να συνοδευτεί και να υποστηριχθεί από την υπογραφή μιας νέας ΕΓΣΣΕ από τους κοινωνικούς εταίρους.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με τις αποδοχές των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται στα 33,09 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25,96 δισ. ευρώ είναι οι μεικτές αποδοχές και 7,13 δισ. ευρώ οι εργοδοτικές εισφορές. Τα μεικτά εισοδήματα των μισθωτών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις σε μηνιαία βάση είναι 1,85 δισ. ευρώ, το συνολικό κόστος μισθοδοσίας μηνιαίως είναι 2,36 δισ. ευρώ και οι εργοδοτικές εισφορές 509,28 εκατ. ευρώ.

Το κόστος του εργαζόμενου σε κάθε επιχείρηση ως γνωστό είναι το άθροισμα των μεικτών αποδοχών και των εργοδοτικών εισφορών. Οι μεικτές αποδοχές συμπεριλαμβάνουν τις καθαρές αποδοχές, τις εισφορές εργαζομένων και το ΦΜΥ. Οι εργοδοτικές εισφορές προστίθενται στο μεικτό μισθό (+27,46%), επομένως η οποιαδήποτε μεταβολή δεν επηρεάζει τις καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου παρά μόνο το κόστος του κάθε εργαζόμενου στην επιχείρηση.

«Οι μικρομεσαίοι έμποροι είμαστε διατεθειμένοι να προτείνουμε για την επόμενη τριετία, ετήσιες αυξήσεις μέχρι 1,3% στις κατώτερες αμοιβές, επιστρέφοντας ανταποδοτικά την εξοικονόμηση που θα έχουμε ως εργοδότες από την αναμενόμενη πρόσθετη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες», αναφέρεται στην ανακοίνωση και ξεκαθαρίζεται πως η επιστροφή στις καθαρές αμοιβές των μισθωτών, της ωφέλειας που θα έχουν οι επιχειρήσεις από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών μπορεί να επιφέρει μικρή αλλά σημαντική βελτίωση στο ηθικό των εργαζομένων και να βοηθήσει στην τόνωση της αγοράς.

Η ΕΣΕΕ σημειώνει πως θα παρουσιάσει οικονομετρικά τη πρόταση αυτή στις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις και θα αφορά την τμηματική αύξηση των κατώτατων μισθών κάθε χρόνο και σε βάθος τριετίας 2014-16, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη μνημονιακή δέσμευση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% μέχρι το 2016. Στη περίπτωση μάλιστα που η συγκεκριμένη μείωση συνοδευτεί με μία σταδιακή αύξηση του μισθού μέχρι 3,1% σε μία τριετία, τότε μπορεί να προκύψει σωρευτικά τόσο αύξηση του μισθού όσο και μείωση του κόστους για τον εργοδότη.

Το σενάριο μείωσης των εισφορών κατά 3,9% και αύξησης των μισθών κατά 3,1% θα διαμορφώσει το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας από τα 33,09 δισ. ευρώ, οριακά χαμηλότερα στα 33,07 δισ. ευρώ, τις εργοδοτικές εισφορές από 7,13 δισ. ευρώ στα 6,3 δις δισ. ευρώ και θα αυξήσει τις μεικτές αποδοχές από 25,96 δισ. ευρώ στα 26,77 δισ. ευρώ, με όφελος για τους εργαζόμενους περίπου 805 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στην αγορά με αντίστοιχα οφέλη. Ενδεικτικά τα 586 ευρώ των μεικτών αποδοχών του κατώτατου μισθού, με 747 ευρώ κόστος μισθοδοσίας και 161 ευρώ εργοδοτικές εισφορές, θα διαμορφωθεί σε 604,2 ευρώ μεικτά και 142,3 ευρώ σε εισφορές, ενώ το συνολικό μηνιαίο κόστος θα παραμείνει στα 746,5 ευρώ.

Τέλος, τονίζεται πως η ΕΣΕΕ συνεχίζοντας ταυτόχρονα τις διαπραγματεύσεις για τη νέα κλαδική σύμβαση του εμπορίου, θα θέσει στο τραπέζι του διαλόγου, την πρόταση της για μεταφορά της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών στη σταδιακή αύξηση των κατώτατων μισθών των εμποροϋπαλλήλων, ώστε να διευκολύνει μία τελική συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα