Η κόντρα καλά κρατά με φόντο τα φάρμακα…

Διατηρούνται οι υψηλοί τόνοι και μετά τη ψήφιση της τροπολογίας του Άδωνη Γεωργιάδη για τη μείωση των τιμών στα φάρμακα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν αναγνωρίζει την διεξαχθείσα ψηφοφορία σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για «άκυρη και παράνομη διαδικασία», που καταγράφηκε και επισήμως δια της δήλωσης που κατέθεσαν ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Βούτσης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Παναγιώτη Κουρουμπλής.

Σύμφωνα με τους παραπάνω «η διεξαχθείσα ψηφοφορία είναι παράνομη ως απολύτως αντικανονιστική και αντισυνταγματική, εφόσον αυθαιρέτως στην συγκεκριμένη τροπολογία συμπεριλαμβάνονται πέντε διαφορετικά άρθρα, στα οποία δεν καταγράψατε τις διαφορετικές ψήφους των βουλευτών μας» (σ.σ. οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν υπέρ των τεσσάρων άρθρων της τροπολογίας που αφορούσαν άλλα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας και καταψήφισαν το τελευταίο άρθρο για τα φάρμακα). «Νόμιμο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει και δεν θα γίνει δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η φαλκίδευση της ψήφου μας», δήλωσαν οι τρεις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Να θυμίσουμε πως υπέρ ψήφισαν 164 βουλευτές, κατά ψήφισαν 72 βουλευτές, ενώ 10 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Αντίδραση του Υπ. Υγείας
«Φαντάζεστε κάποια εταιρεία από αυτές που μειώνουμε τώρα την τιμή των φαρμάκων, να θελήσει να χρησιμοποιήσει την δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγει την μείωση της τιμής στα δικαστήρια. Αντιλαμβάνεστε ότι εγώ δεν υπονοώ ότι παίζετε ένα τέτοιο παιχνίδι εδώ, αλλά ένας κακοήθης θα μπορούσε να σας κατηγορήσει για κάτι τέτοιο», δήλωσε αμέσως μετά ο Άδωνις Γεωργιάδης, ζητώντας από τον Παν. Λαφαζάνη να ανασκευάσει την δήλωση.
Οπως είπε, εξάλλου, «παρότι ο αρχηγός σας με κατηγόρησε ως τον χειρότερο υπουργό Υγείας που μπορούσε να υπάρξει, σήμερα ψηφίσατε τις τέσσερις από τις πέντε τροπολογίες μου, άρα προφανώς για να ψηφίζετε "ναι" και μάλιστα με τόσο πάθος, που να θέλετε να καταγραφεί στα πρακτικά, κάτι καλό έχω κάνει κι εγώ». Αιτιολόγησε δε την ενέργειά του να συμπεριλάβει όλα τα άρθρα μαζί, κάτι που προκάλεσε και την μεγάλη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ενώ υπερψήφισε τις τέσσερις από τις πέντε ρυθμίσεις η ψήφος του προσμετρήθηκε ως αρνητική, επισημαίνοντας τα εξής: «Ομολογώ ότι έπεσα έξω γιατί πίστευα ότι θα την ψήφιζαν όλα τα κόμματα, διότι δεν πίστευα ότι θα υπάρξει κόμμα του κοινοβουλίου που θα την καταψήφιζε και είπαμε να βάλουμε τις πέντε τροπολογίες μαζί, αλλά πέσαμε έξω».

Στο θέμα που ήγειρε η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης λέγοντας ότι «δεν θα επιβάλετε εδώ αν είναι έγκυρες ή άκυρες οι ψηφοφορίες» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποίησε τη Βουλή «με σκοπιμότητα».

Επίθεση ΠΑΣΟΚ σε ΣΥΡΙΖΑ και το ανάποδο…

Τη ψηφοφορία στη Βουλή σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ . «Το συμπέρασμα της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή είναι ένα: Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά καταψήφισε τη μείωση των τιμών σε 6.000 φάρμακα. Δυστυχώς αντί της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολιτών και των ασφαλιστικών ταμείων, προτίμησαν να μείνουν πιστοί σε άλλες «εξυπηρετήσεις»…. σε άλλα συμφέροντα».

Ο κυβερνητικός εταίρος της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνει επίσης: «Κι αυτό δεν μπορεί ούτε να κρυφτεί, ούτε να ξεχαστεί, παρά την θλιβερή εικόνα που οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήθεν ως αντιπερισπασμό, δημιούργησαν με τη στάση τους στη Βουλή! Όσο για τον κ. Τσίπρα. Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε ότι όχι μόνο δεν μίλησε όπως προανήγγειλαν χθες, αλλά έσπευσε να ψηφίσει και να αποχωρήσει, προσδοκώντας να μην μπει στο «κάδρο». Δεν μπορεί όμως ο κ. Τσίπρας να ξεφύγει από το «κάδρο» της υπεράσπισης των υψηλών τιμών στα φάρμακα και συμφερόντων που ωφελούνται. Αυτή η εικόνα θα τον κυνηγά πάντα. Οι πολίτες έχουν και γνώση και κρίση».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Θα συνιστούσαμε στο ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του πρώτα να τολμήσει να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και μετά να ασχοληθεί με το πότε αποφασίζει να μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης, καλό θα ήταν να συμβουλευτεί τον κ. Λιντζέρη, Πρόεδρο του ΕΟΦ και πρώην βουλευτή του, σχετικά με το πόσα φάρμακα αφορά η τροπολογία. Αυτά δεν είναι ούτε 6.000, ούτε 12.000, αλλά 100», απαντά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η τροπολογία «Γεωργιάδη» αφορά μειώσεις στις τιμές 100 μόνο φαρμάκων…»

Το κόμμα της αξιωματικής ανακοίνωσης σημειώνει σε ανακοίνωσή του, μετά την ψηφοφορία:

«Η σπουδή του κ. Γεωργιάδη να ψηφιστεί άρον-άρον η τροπολογία για τα φάρμακα εν μέσω ενός πολέμου συκοφαντιών και λάσπης εναντίον τουΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να συγκαλύψει την πραγματικότητα της αύξησης της ιδιωτικής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη και του αποκλεισμού από την πρόσβαση στην ασφαλιστική κάλυψη του 28% των πολιτών», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Και προσθέτει: «Με αποκλειστική μνημονιακή στόχευση την πάση θυσία μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ και αδιαφορώντας για τα καθημερινά φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης στο χώρο της υγείας, ο μακελάρης υπουργός επέλεξε έναν φτηνό τρόπο για να συσκοτίσει τα πράγματα.
Η τροπολογία που πέρασε και αφορά τις τιμές 100 μόνο φαρμάκων, όπως άλλωστε δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΦ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, και όχι 6000 με 12000, όπως έλεγε ο κ. Γεωργιάδης στα τηλεπαράθυρα τις προηγούμενες μέρες, θεσμοθετεί τη διαπλοκή, από την στιγμή που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να «παίζει» με τις τιμές των φαρμάκων».
Το σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τη δική του πρόταση για ένα φθηνό αξιόπιστο και σε επάρκεια φάρμακο και αυτήν θα υπερασπιστεί ενάντια σε κάθε είδους συμφέροντα».

Επίθεση Κεδίκογλου σε Τσίπρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ΣίμοςΚεδίκογλου απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη μείωση των τιμών στα φάρμακα σημείωσε πως ευτυχώς για τον ελληνικό λαό και δυστυχώς για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση της τιμής 12.000 φαρμάκων είναι πλέον γεγονός.

«Το μόνο που μένει πια στον κ. Τσίπρα είναι να υποσχεθεί στα συμφέροντα που εξυπηρετεί ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα αυξήσει και πάλι τα κέρδη τους εις βάρος του ελληνικού λαού» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η τροπολογία του υπ. Υγείας δε θα φέρει φθηνότερο φάρμακο

Την αποδόμηση του επιχειρήματος περί φθηνότερου φάρμακου επιχειρεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), που εκτιμά ότι η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τα φάρμακα δεν θα οδηγήσει σε μείωση τιμής των φαρμάκων. Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ υποστηρίζει πως, «θεωρητικά πέφτουν οι τιμές, πρακτικά αυξάνονται σε απόλυτα νούμερα τα ευρώ που δίνει ο ασφαλισμένος».

Ο κ. Φρουζής σημειώνει πως «τα τελευταία τρία χρόνια μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη από τα 5,6 δισ. στα 2,5 δισ. ευρώ» και εξηγεί:

«Το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου, όπως λέει η πολιτεία, αυξήθηκε από το 9% στο 24% το 2013. Τι καταλαβαίνετε εσείς; Όταν πέφτουν οι τιμές, μειώνονται τα ποσοστά συμμετοχής; Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, δυστυχώς, ότι τα ποσοστά συμμετοχής θα αυξάνονται για να πέφτει η δημόσια δαπάνη. Όταν ρίχνεις τη δημόσια δαπάνη σε μια χώρα -κι αυτό ισχύει για όλες τις χώρες, όχι μόνο για την Ελλάδα- αυξάνονται τα χρήματα που δίνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς. Γι αυτό λέμε ότι χρειάζεται ένα "πάτωμα", υποφερτό για τον Έλληνα, που να είναι 2,3 δισ. ευρώ για το 2014 και όχι 2 δισ. ευρώ που θέλει να βάλει η πολιτεία».

Για ενδεχόμενο κίνδυνο, η μείωση των τιμών να σηματοδοτήσει απόσυρση φαρμάκων από την ελληνική αγορά, ο κ. Φρουζής σημειώνει: «Δεν είναι μόνο η απόσυρση, είναι και η εξαφάνιση. Η λεγόμενη "εξαφάνιση" μπορεί να προκύψει από επανεξαγωγές, από προϋπολογισμούς των νοσοκομείων που δεν αγοράζουν φάρμακα».

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί μείωσης των κερδών των φαρμακοβιομηχανιών, ο κ. Φρουζής κάνει λόγο για «λαϊκισμό», ενώ χαρακτηρίζει «αστείες» τις καταγγελίες περί σύμφυσης συμφερόντων φαρμακοβιομηχανιών με τον ΣΥΡΙΖΑ .

«Απ` ό,τι ξέρω από δεδομένα που έχω, υπάρχουν κάποιες εταιρείες που όπως έχουν ένα επικοινωνιακό πλάνο με διάφορους σταθμούς, έντυπα κλπ., είχαν και ένα πλάνο δύο ή τριών μηνών με δύο-τρεις χιλιάδες ευρώ συνολικά. Είναι τουλάχιστον αστείο. Πρέπει να ευχόμαστε στην Ελλάδα, οι εταιρείες να μπορούν να επενδύουν με διάφορες μορφές προς όφελος της Οικονομίας. Όταν λέμε "επενδύσεις", σημαίνει ακόμη και στα ΜΜΕ [...]. Πρέπει να βγούμε από αυτά τα ταμπού. Μιλάμε για ελεύθερη οικονομία. Δεν πρόκειται να αυξηθεί το ΑΕΠ μέσω μείωσης των δαπανών μόνο. Το ΑΕΠ αυξάνεται με επενδύσεις, με απασχόληση, με χρήμα που πέφτει στην αγορά» τονίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα