Η λιτότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία

Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έχει η λιτότητα σύμφωνα με έρευνα, που διεξήχθη από τον καθηγητή πολιτικής οικονομίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ντέιβιντ Στάκλερ και τον επίκουρο καθηγητή ιατρικής και επιδημιολογίας, Σανιάι Μπασού, του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί αυτή την εβδομάδα.

Όπως αποδεικνύει η έρευνα, η αποκαλούμενη «Μεγάλη Ύφεση» και τα συνοδευτικά της λιτότητας που καλύπτουν ολόκληρη την Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική, έχουν οπλίσει τα χέρια περισσότερων από 10.000 πολιτών, που επέλεξαν

τη «λύση» της αυτοκτονίας, ενώ περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν διαγνωσθεί με κατάθλιψη.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, μετά από τις περικοπές στον προϋπολογισμό για την πρόληψη του ιού HIV, παρατηρήθηκε αύξηση στα ποσοστά του AIDS κατά περισσότερο από 200% από το 2011. Επιπλέον εμφανίστηκε στη χώρα το πρώτο κρούσμα ελονοσίας εδώ και δεκαετίες, εξ αιτίας των περικοπών του προγράμματος ψεκασμού κατά των κουνουπιών.

Στη Βόρεια Αμερική περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει την πρόσβαση σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης, ενώ στην Βρετανία, περίπου 10.000 οικογένειες είναι άστεγες εξαιτίας του προϋπολογισμού λιτότητας της κυβέρνησης.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, αλλά και από τη μετα-κομμουνιστική Ρωσία καθώς και παραδείγματα από την τρέχουσα οικονομική ύφεση, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η οικονομική κρίση μπορεί να προληφθεί και να μην γίνει επιδημία, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι κυβερνήσεις θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Αναφέρουν μάλιστα ως παράδειγμα, τις Ηνωμένες Πολιτείες της δεκαετίας του 1930, όπου για κάθε 100 δολάρια επιπλέον στις κρατικές δαπάνες, καταγράφηκαν 20 λιγότεροι θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις, τέσσερις λιγότερες αυτοκτονίες ανά 100.000 άτομα και 18 λιγότεροι θάνατοι από πνευμονία ανά 100.000 άτομα.

«Σε τελική ανάλυση αυτό δείχνει ότι η επιδείνωση της υγείας δεν είναι αναπόφευκτη συνέπεια της οικονομικής ύφεσης. Είναι μια πολιτική επιλογή» αναφέρει ο ερευνητής Σανιάι Μπασού σε δήλωσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα