Η μάχη του χρήματος

Τελικά στο δίλλημα πολιτική ή οικονομία αυτό που υπερισχύει είναι… τα λεφτά. Το παράδειγμα των οικονομικών κυρώσεων στην Ρωσία εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης είναι αποκαλυπτικό. Ευρωπαίοι και αμερικάνοι επιχειρηματίες αντιδρούν ανοικτά πλέον στις κυρώσεις καθώς θεωρούν ότι τελικά αυτό θα αποδειχθεί μπούμερανγκ. Απο την μία πλευρά , οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν τις απαγορεύσεις των κυρώσεων και απο την άλλη την συνεχή εξασθένιση του ρωσικού νομίσματος που επηρεάζει

τις ρωσικές εισαγωγές. Και σε περιόδους σαν και αυτή , που η ανάκαμψη της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ασταθής η προοπτική της οικονομικής συρρίκνωσης αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα.

Ο φόβος που υπάρχει ανάμεσα στους γερμανούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, είναι μήπως οι Ρώσοι στραφούν σε ασιατικές αγορές. Ο φόβος δεν είναι αβάσιμος. Η πρόσφατη συμφωνία φυσικού αερίου των Ρώσων με τους Κινέζους είναι μόνο ένα παράδειγμα. Βασικό επιχείρημα τους είναι ότι πάνω από 350.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται από το εμπόριο με τη Ρωσία, και ότι στη Ρωσία η παρουσία γερμανικών εταιρειών είναι πολύ ενεργή. Σύμφωνα με στοιχεία , περίπου 6.200 γερμανικές επιχειρήσεις προχώρησαν τα τελευταία χρόνια στο άνοιγμα αντιπροσωπειών ή στη δημιουργία θυγατρικών στη Ρωσία. Σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας, οι επενδύσεις τους ξεπέρασαν τα 20 δις ευρώ.

Οι ΗΠΑ

Ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και στις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να εισαγάγει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε συνεργασία με τους συμμάχους της -και κυρίως την Ε.Ε.-, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες στην Ουκρανία και πέριξ αυτής, όμως η κυβέρνηση Ομπάμα θα λάβει υπόψη της τα συμφέροντα των αμερικανικών επιχειρήσεων και τη διατήρηση των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία, δήλωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν να σχολιάσει τα ρεπορτάζ που ανέφεραν ότι δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές ενώσεις των ΗΠΑ, το Εμπορικό Επιμελητήριο και η Εθνική Ένωση, τάχθηκαν κατά της επιβολής περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Οι δυο ενώσεις έβαλαν μάλιστα σχετική καταχώριση σε εφημερίδες, οι οποίες θα δημοσιευτούν ως διαφημίσεις.

Ο Τόμας Ντόνοχιου, πρόεδρος του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, αναφέρει στη δήλωσή του ότι «η ιστορία δείχνει πως η μονομερής επιβολή κυρώσεων δεν αποδίδει (…) Το μόνο αποτέλεσμα είναι να αποκλείει τις αμερικανικές εταιρίες από τις ξένες αγορές και να δίνει επιχειρηματικές ευκαιρίες σε άλλες χώρες». «»Ανησυχούμε για τις κινήσεις που θα βλάψουν τους Αμερικανούς κατασκευαστές και θα κοστίσουν θέσεις εργασίας» δηλώνει από την πλευρά του ο Τζέι Τίμονς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών.

Ο γραμματέας Τύπου Τζος Έρνεστ, απαντώντας επί του θέματος, είπε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα ζυγίσει τον αντίκτυπο που πιθανόν να έχει η επιβολή νέων κυρώσεων στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάζεται με τους συμμάχους της σε ένα «πακέτο» διεθνών κυρώσεων, το οποίο θα επιβάλει στη Ρωσία, αν χρειαστεί. «Λαμβάνουμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έρνεστ.

Keywords
Τυχαία Θέματα