Η Μέρκελ νουθετεί την Ευρώπη να πάρει μαθήματα από την κρίση

Υπέρ των μεταρρυθμίσεων, της περικοπής χρέους και της μείωσης των ελλειμμάτων τάχθηκε για ακόμη μια φορά η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Zeit, συμβουλεύοντας παράλληλα την Ευρώπη «να πάρει μαθήματα από την κρίση».

«Η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει τα σωστά μαθήματα από τη δημοσιονομική κρίση ώστε να μπορεί στο μέλλον να υποστηρίζει τις αξίες και τα συμφέροντά της», σημείωσε η κα

Μέρκελ και συμπλήρωσε: «Η ιστορία δίνει στους Ευρωπαίους ένα είδος δικαιώματος να αποτελούν ηγέτιδα ήπειρο στον κόσμο».

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι μία επιτυχής, μία ισχυρή Ευρώπη. Προς αυτό το σκοπό η Ευρωζώνη θα πρέπει να γίνει μία ένωση σταθερότητας, στην οποία θα τηρούνται τα συμφωνηθέντα: το ανώτερο ετήσιο έλλειμμα στο 3% και το δημόσιο χρέος έως 60% του ΑΕΠ δημόσιο χρέος», δήλωσε η κα Μέρκελ.

«Εφόσον έχουμε ένα κοινό νόμισμα, αυτό πρέπει να αλλάξει», είπε σχετικά με τα μεγάλα δημόσια χρέη και ελλείμματα σε χώρες της Ευρώπης. «Όταν τα χρέη ξεφεύγουν, χάνεται η εμπιστοσύνη στα κράτη και οι επενδυτές δε θέλουν να αγοράζουν πια τα ομόλογά τους, οπότε κάθε χώρα θα πρέπει να φροντίζει να μειώνονται τα ελλείμματα και να εφαρμόζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Γι' αυτά ακριβώς τα θέματα συζητούμε στην παρούσα φάση στην Ευρώπη, ευτυχώς ως τώρα με αρκετή επιτυχία», κατέληξε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα